Po dłuższej nieobecności wracam do forum i dłubaniny w elektronice.
Dlaczego w tym temacie? Otóż kolega poprosił mnie o zaradzenie braku wzmacniacza w jego knajpie, która ma trzy pomieszczenia. Cała heca polega na nagłośnieniu wszystkich tą samą muzyką, ale z inną głośnością.
Brak odpowiednich urządzeń, używanych czy nowych w rozsądnej cenie i jakości, spowodował, że powstał pomysł by zrobić trzy strefowy stereo z indywidualnie regulowaną głośnością każdego głośnika, tak po bożemu z potencjometrami przed wzmacniaczami.
Rozpoznanie rynku skierowało mnie na TPA3116D2, tu na forum też zachwalanych.
Kupiłem płytkę integry przedwzmacniacz z regulacją "bass", "midlle" i "treble" połączonym ze stereo wzmacniaczem na TPA3116d2 w formacie 2xBTL, do tego 4 płytki TPA3116d2 w formacie PBTL i zasilacz 24Vdc/400W. Ponieważ sprawność klasy D to ok. 90%, to suma mocy 2x 35W/8R i 4x 70W/4R spokojnie zostanie zasilona z powyższego zasilacza. Drobnicę posiadam z innych projektów.
Do tych bebechów postanowiłem zastosować obudowę z lubianego tu Grundiga V-210. Ponieważ jakość tegoż jest znana, więc nic mu nie będzie jak posłuży do nagłośnienia knajpy z nowymi bebechami.
(Tak poza tematem, to po rozmontowaniu V-210 i wylutowaniu kondensatorów głównych, których nie wymieniłem podczas ostatniej odbudowy i przeróbki ok. 15 roku, z 6800uF pozostało ok. 4000uF i ESR pod 1R.)
Reszta w specjalnie skonstruowanym do tego celu temacie. W odpowiednim czasie i miejscu.
Z wiadomości działkowych? Czekam aż urośnie niedawno wysiana trawa, a żeby nie siedzieć i patrzeć jak rośnie to właśnie wsadziłem łapy w powyższe;).