Audiohobby.pl

Rolka dociskowa

Hammer

• 5235 / 2854
  • Ekspert
09-11-2023, 17:18
ale nie da się płaskiej rolki dociskać bardziej bo szlag trafia wszystkie taśmy.... i pływają na boki, wszelkie pomiary są beznadziejne...

Hammer

• 5235 / 2854
  • Ekspert
12-11-2023, 19:06
Z tych co sę zamówiłem dzisiaj montaż się odbył i tak, szerokość tej rolki była trochę więcej niż powinno bo 8,3 mm i musiałem delikatnie ją zmniejszyć do 8,0 mm do plastykowej prowadnicy w mechaniźmie Alpsa - Yamaha KX-300 weszła idealnie, mechanizmy z prowadnicą metalową mogą być szersze, zbadam to później.
Co od centryczności wpatrywałem się no i nie widze bicia żadnego.
jak przejdzie pare kaset zobaczę jak robi ślad taśma na niej.
Na razie dałem TDK chromówke i na początku taśma nie tknięta.
Może będzie dobrze.
Teraz sobie zamówię od innego, ciekaw jestem jak z innymi i wersje z mosiądzem także.
Co do dostawcy wybrałem na chybił trafił, trzeba sobie wybrać samemu, potestować itd.

edit, musiałem szerokość karkasu szlifnąć na 7,9 bo jednak obcierało o prowadnice i piszczało.
Oryginalna miała szerokość 7,7, jednak mini luzik jest wymagany.
Z nową rolką magnetofon ma mniejsze zniekształcenia i bardziej stabilne.
« Ostatnia zmiana: 12-11-2023, 19:58 wysłana przez Hammer »

Dexter.Polonus

• 9 / 34
  • Nowy użytkownik
04-11-2025, 22:20
Witam.

Potrzebuję zwiększyć średnice otworu w rolce dociskowej (jakiś stop mosiężno-podobny, miękki) o około 0,05-0,10mm. Zastanawiam się jak to wykonać aby nie stracić osiowości względem gumki. Tak samo łatwo uszkodzić samą gumkę mocując ją w jakiś uchwytach itp...

Więc tak pomyślałem, że można wymusić powiększenie tego otworu metodą docierania.

Czyli założyć tymczasową "twardą" ośkę stalową - następnie wypełnić luz ośka-rolka pastą docierającą (np. tą do układania/docierania gniazd zaworowych w samochodach) i zamontować do magnetofonu żeby dotarło się i ułożyło pod tą konkretną asymetrię docisku do osi napędowej. Po powiększeniu luzu na rolce (tego poprzecznego) siły nacisku gumki rozłożą się bardziej równomiernie - wypadkowo do w/w asymetrią.

Potem rozebrać docisk, wyczyścić wszystko, nasmarować smarem plastycznym i złożyć już na nowej stalowej osi.

Próbował ktoś takich "patentów" ???

Macio4ever

• 426 / 310
  • Zaawansowany użytkownik
08-11-2025, 16:48
Raczej ryzykowna metoda, zatrze się, stanie i narobi kłopotu.
Jeśli gumkę można zdjąć, to zdjąć i w tokarkę. Ciężka sprawa jeśli nie ma jak chwycić. Napisz więcej, wrzuć zdjęcie.
Jeśli ta rolka, to ten chiński wynalazek z mosiężnym środkiem, to Ci powiem, że to lipa. Jak nie posmarujesz ośki, to się będzie przycierać, jak posmarujesz, to się wyciśnie smarowidło i też będzie lipnie chodzić. Testowałem z marnym skutkiem.

No chyba, że rolka ma środek z fos brązu lub spiekanego z olejem, to cool