Cześć Koledzy (nie czaruję się, że są tu Koleżanki) w tym dziale.
Proszę Was o pomoc ponieważ na pewno przerobiliście więcej zacnych kondensatorów niż ja. A ja zapragnąłem czegoś bardziej hi-endowego niż moje obecne ruskie olejaki K40-9.
Otóż z różnych powodów gram na DACu MHDT Orchid. Nie dyskutujmy proszę. Miałem sporo DACów. Ten mi pasuje i lubię . Można lepiej, prawdziwje i wiele innych ale lubię tego.
Różne rzeczy w nim zmieniałem i mam też wersję "Vanilla" dla porównań, abym wiedział jak odchodzę od normy.
Standardowo w tym DACu są dwa MHDT 2.2uF 250V - widoczne na zdjęciu. Ja mam aktualnie ruskie olejaki K40-9 1.0uF 200V
Z poczatku nawet te ruskie zrobiły na mnie wrażenie, takie eteryczne i "lush" brzmienie, fajnie, natomiast maskują wiele szczegółów, z czasem wszystko na nich brzmi tak samo i dokładnie wiem czego się spodziewać - ucieka przyjemnośc słuchania nowych rzeczy, zostaje przyjemność "jarania się" tym co się już zna.
Trochę kondensatorów tam wsadzałem z różnym efektem ale mi się nie podobało. Żeby nic nie sugerowac nie chcę opisywać co tam wsadzałem.
Chciałbym napisać czego chcę od tych nowych - kolejnych - kondensatorów.
Chciałbym aby:
- one były zdecydowanie po strenie neutralności - teraz szybko trzeba wyjaśnić co to znaczy, dla mnie to znaczy aby nie uwypuklały żadnej z możliwych do opisania cech na spektrum parametrów prezentacji. Żeby coś się w nich nie oznaczało od reszty.
- chciałbym aby miały nutę ciepła, temperaturę ludzkiego głosu, ciała. Żeby nie były przesadnie ciepłe ani zimne. Lepiej już cieplejsze - niż zimne, to na pewno
- naprawdę lubię kiedy mogę poczuć z czego "utkany" jest dźwięk. Więc swoiste mikrodetale etc. - mile widziane ale nie kosztem poziom generalizacji wyżej, tylko jeżeli warunki wyżej będą spełnione.
- na super wymiarach sceny mi średnio zależy, oczywiście lubię kiedy czuć ale nie jest to specjalnie arcy-ważne dla mnie
- nie chcę aby brakowało masy lub wypełnienia (jeżeli nie będzie go dużo ok, żeby nie brakowało)
- absolutnie nie chcę aby to grało sucho, chropowato.
- nie chcę sejsmicznego basu
Naprawdę zastanawiam się nad:
Jantzenem Amberem - ale powiedzcie mi proszę czy to się nadaje w tym miejscu do tego DACa
Jupiterem Jupiter Copper Foil Paper & Wax - obawa czy nie będzie za ciepło, miękko, misiowato
Audio Note Copper Foil - jakiś sentyment, za "średnicowo"? :)
Mam nadzieje, że nie wyjdzie Duelund.
Dzięki