Audiohobby.pl

AIWA AD-WX909

Macio4ever

• 408 / 293
  • Zaawansowany użytkownik
13-09-2025, 23:08
Jaki program do pomiaru czestotliwosci na kompie  polecacie?

Pytasz o  te 3kHz pod prędkość? Jeśli tak to wf_gui (darmowy) lub NAK T-100 (płatny) który ma jeszcze wiele innych przydatnych funkcji.
Tak, probowalem z apki z telefonu ale nie jest to dokladne bo zbiera wszystkie szumy i plywa. Chce z kompa przez kabel  z decka. Rozumiem ze z decka wychodze RCA a wchodze minijackiem w laptopa?
Dla mnie to generalnie nowe rzeczy dlatego pytam

Z decka wychodzisz do karty kablem np 2 x rca do jack (czy karta zewnętrzna czy wbudowana jeden pies byle wejście było skonfigurowane). Na kompie masz odpalony program, który Ci wskazałem i masz odczyt w czasie rzeczywistym częstotliwości.
Zakładam, że masz jakąś sensowną kasetę testową z nagranym poprawnie sygnałem inaczej cała zabawa nie ma sensu.

Tak sprawdzam swoje magnetofony, z tym że mam podpiętą kartę zewnętrzną.

zoon

• 80 / 1286
  • Użytkownik
15-09-2025, 14:29
Ja chce to zrpobic na laptopie, wiec pewnie jakas wbudowana. Kasete testowa mam tez, jakas podobno profesjonalnie nagrana.
W ten sposob wyreguluje sobie obie predkosci normal. A predkosci high? Rozumiem, ze to podczas kopiowania musze zrobic?

zoon

• 80 / 1286
  • Użytkownik
16-09-2025, 20:20
Ok, udalo mi sie z tym wf_gui choc widze, ze to mi lekko plywa, tak od 3148 do 3160 momentami, to tasma tak nagrana? Da sie ustawic tak, ze bedzie rowno 3150 caly czas?

Teraz musze ustawic te parametry 5 i 6. Jakies rady panowie?

Troche jestem za stary chyba na takie nauki.

zoon

• 80 / 1286
  • Użytkownik
17-09-2025, 18:53
Mam nadzieje, ze za pisanie pod swoimi postami nie skutkuje bananem.

Ale ad rem: panowie moi, mam taki dylemat, ustawilem to pieknie ta "tasma serwisowa" kupiona na allegro, z tego co mowi facet nagrywane na DD kwarcowym w warunkach jakichstam laboratoryjnych.
Ustawilem predkosci obu deckow zeby bylo najblizej 3150 programem wf_gul.
No i jak odpalilem playback to niestety wszystko to leci przyspieszone, od razu na sluch to lapie z mojej ulubionej Depeszki. Wiec dokonalem odwrotnej czynnosci - krecac tak zeby dopasowac do jednoczesnie odtwarzaczanej plyty cd ustawilem predkosc, ze zgadzalo sie mniej wiecej co do sekundy. Potem wlozylem te kasete serwisowa i pomierzylem tym wf_gui jak i apka z telefonu mierzaca z dzwieku kolumn o nazwie Sonic Tools i wyszlo mi, ze kaseta serwisowa gra w okolicach 3000.
I teraz pytanie - czy facet sie machnal i mi sprzedal kasete 3000 czy moze moja Aiwa to jakis dziwak?

Wojciech7

• 2222 / 1639
  • Ekspert
17-09-2025, 19:27
Nie bardzo rozumiem dlaczego regulujesz prędkość  normalną  z 3150KHz -?
Instrukcja str.18 pt.3 pisze "Normal speed Adjustment DECK-1,DECK-2.... Method Play Back the test tape adjust for 3KHz"

RetroTape

• 819 / 1348
  • Ekspert
17-09-2025, 19:39
Nie ma to znaczenia, jeśli masz kasetę nagraną sygnałem 3150 Hz to regulujesz do tej częstotliwości, jeśli 3000 Hz to do tej. Zależy jaką masz kasetę testową.

Kolega pisał, że prędkość pływa, możliwości jest kilka. Kiepska kaseta testowa, problemy z torem przesuwu taśmy, problemy silnika, paski, uszkodzenia elektroniki, nieprawidłowa regulacja itp. Może trzeba znaleźć kogoś bardziej obeznanego w temacie, ze sprzętem diagnostycznym i porządnymi kasetami co mógłby się tym zająć. Regulacja prędkości to bardzo prosta czynność, jeśli się nie udaje, lepiej dalej nic samemu nie zmieniać, bo będzie tylko gorzej.

Macio4ever

• 408 / 293
17-09-2025, 20:20
Jeśli nagrałeś taśmy na swoim decku, który miał mniejszą prędkość, a teraz ją ustawiłeś do wartości oczekiwanej, to jasne, że gra Ci w przyspieszony sposób. W wf_gui masz z lewej strony wybór częstotliwości, wybierz taką z jaką dostałeś nagraną kasetę.
Ustaw do tych 3kHz jeśli taki sygnał wyświetla Ci wf_gui jak napisał RetroTape

Jeśli to nie kwarc, to zawsze ta prędkość będzie lekko pływać (kilka Hz), może ustawić ją w środku kasety na wartość oczekiwaną. Pływanie może też wynikać z mechaniki (coś przyciera) czy kasety - na odległość ciężko zgadnąć.

Wojciech7

• 2222 / 1639
  • Ekspert
17-09-2025, 20:27
Dlaczego ten magnetofon należy regulować z prędkością 3KHz jak instrukcja naprawcza zaleca-?

Macio4ever

• 408 / 293
17-09-2025, 20:36
Dlaczego ten magnetofon należy regulować z prędkością 3KHz jak instrukcja naprawcza zaleca-?

Bo AIWA miała swoje kasety testowe i stąd ta wartość - tutaj 3kHz. Ustawienie inna kasetą też będzie ok o ile kaseta nie jest z d...y
« Ostatnia zmiana: 17-09-2025, 20:43 wysłana przez Macio4ever »

RetroTape

• 819 / 1348
  • Ekspert
17-09-2025, 20:41
Dokładnie, kolega kupił kasetę z sygnałem 3150 Hz i do niej reguluje, nie ma przecież TTA-111S z serwisówki z sygnałem 3000 Hz. Straszny chaos w temacie się zrobił ...

Wojciech7

• 2222 / 1639
  • Ekspert
17-09-2025, 20:46
Dokładnie, kolega kupił kasetę z sygnałem 3150 Hz i do niej reguluje, nie ma przecież TTA-111S z serwisówki z sygnałem 3000 Hz. Straszny chaos w temacie się zrobił ...

Zrobił się "Straszny chaos"- jaki byłby nudny świat w którym żyjemy uporządkowany,bez chaosu.Magnetofon to dopiero jest jako całość "doskonały chaos"--:)))

AUDIOTONE

• 10895 / 6376
  • Moderator Globalny
17-09-2025, 20:49

Wojtku...
Otóż dlatego ponieważ 3kHz to japoński standard JIS,  w Europie jest DIN i tam mieli kasety z sygnalem 3150Hz.
Bywa w serwsówkach różnie czasem podają 3k czasem 3.150k. Więc nie jest ważne jaką kasetę zastosujemy. Byle by podczas pomiaru DIN przełączyć na 3150 a podczas pomiaru JIS na 3k. Jest to wyjaśnione w temacie z pomiarami w/f. Trzeba tylko poszukać.

Na tutejszym forum nie będzie chaosu... dlatego trzeba pilnować się tego co piszemy. I nie wpisywać stwierdzeń   nie popartych wiedzą. To chyba oczywiste ;-)
Lepiej poszukać, zasięgnąć języka niż wypisywać bzdury.
Ale wracając do tematu. Kolega RetroTape słusznie podpowiada o jakości tej kasety "testowej". Marne są one i to wszystko. Zresztą było pisane chyba niedawno o tym. Osobiście dał bym komuś ten magnetofon do skalibrowania bo szkoda fajnego złomka.
« Ostatnia zmiana: 17-09-2025, 20:56 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Wojciech7

• 2222 / 1639
  • Ekspert
17-09-2025, 20:52
Nareszcie konkretna odpowiedz wyjaśniająca -:)))
Można było poszukać na tym forum, ale już z wiekiem nie jestem taki bystrzak.   
Co innego z bystrością było jak się oddychało szkockim powietrzem,popijając   czasami GUINNESS-:)))
« Ostatnia zmiana: 17-09-2025, 20:57 wysłana przez Wojciech7 »

zoon

• 80 / 1286
  • Użytkownik
17-09-2025, 21:43
Tak. Kupilem na allegro jakas serwisowke z czestotliwoscia 3150 i do tej ustawialem. Tylko gdy juz ustawilem i bylo w miare ok, plywalo w zakresie +/- 15 to gdy odtwarzalem muzyke to byla za szybko, z 4:29 robilo ok 4.
Gdy ustawilem muzyke na kasecie do muzyki z cd i potem puscilem pomiar kasety serwisowej to mi pokazalo ok 3000.
Zatem albo mi facet pomylil kasete albo...nie wiem. Co do AIWY to jest swiezo po serwisie, 30-pare lat chyba stala nieuzywana, bo paski zmienily sie w lepki klej. MIala jeszcze oryginalna folie na obudowie. Ten co to robil, zamuje sie tym.

Kasete kupilem taka https://allegro.pl/oferta/kaseta-serwisowa-testowa-do-regulacji-parametrow-magnetofonow-jvc-17422984758

;
« Ostatnia zmiana: 17-09-2025, 21:50 wysłana przez zoon »

Macio4ever

• 408 / 293
17-09-2025, 22:00
Ten sprzedawca to krętacz. Sprzedaje zwykłe chińskie paski/rolki itp w opakowaniach sugerujących i wręcz opisując jako oryginały. Szukałem tej firmy w necie, to kpina - jakaś pralnia i zdjęcia rudery.

Z Twojego opisu wynika jakby kaseta była 3kHz mimo opisu 3150Hz
Jeśli robił Ci serwis to czemu kręcisz? Przecież ustawienie prędkości to jest element procedury serwisowej...