Czołem Panowie!
Przed chwilą dokonałem rejestracji na forum :) niemniej wcześniej coś już tam poczytałem.
Postanowiłem podłączyć się do tematu.
W chwili obecnej mam na stanie Technics RS-BX701. Wiem, że to nic specjalnego (raczej średniawka czy nawet miernota) i nie ma się czym chwalić. Magnetofon jakiś czas temu uległ awarii - najprawdopodobniej zębatka - nie przesuwa/odbiera taśmy a jak przytrzymuję przycisk play taśma jest wciągana. Nie przewija też ani w przód ani w tył. Konieczna będzie też wymiana rolki dociskowej (jest mocno wyświecona a dźwięk przed awarią "falował"). Jestem umówiony w serwisie na wstępne oględziny i naprawę.
Pytanie czy warto ten sprzęt ratować?
W międzyczasie zakupiłem na Allegro Technics RS-BX747 (tak, wiem, też raczej średniawka czy nawet miernota). Cena to niespełna 600 zł z wysyłką. Sprzedający nie wysłał jeszcze towaru więc to jest minimalne pole do manewru.
W międzyczasie trafiłem na to forum i poczytałem o DENON DRM-700A
Znalazłem ofertę na na allegro:
https://allegro.pl/oferta/denon-drm-700a-magnetofon-kasetowy-3-head-11794404460Czy warto w tej cenie?
Mój problem polega na tym, że nie umiem samodzielnie naprawiać sprzętu, nawet np. wymienić rolki dociskowej i raczej w tym temacie nic się nie zmieni.
Jestem takim zwykłym słuchaczem :)
Czy w okolicach Bielska - Białej (+/- 50 - 100 kilometrów) jest Wam zanany ktoś kto mógłby się podejmować w razie potrzeby naprawy czy też serwisowania sprzętu?
Na początek i przede wszystkim planuję słuchać oryginalnych kaset licencyjnych (profanacja?), których mam spora kolekcję.
Później może przejdę do nagrywania i odtwarzania na dobrych taśmach ale nie jest to nic pewnego.
Stąd też moje pytania.
Co do sprzętu, którym dysponuję to absolutnie nie ma się czym chwalić - budżetowy Pioneer oraz ekonomiczne kolumny Sharp ze zdekompletowanej wierzy.
Co radzicie w takiej sytuacji?
Gdzieś tam wyczytałem, że do kaset licencyjnych nie warto inwestować w poważny sprzęt.
Z drugiej strony może jednak lepiej odpuścić tego Technicsa i dopłacić do Denona albo zainwestować w coś innego?
Będę wdzięczy za pomoc.