>> magus, 2010-01-20 11:04:40
a z drugiej strony, biorąc pod uwagę fakt, że pre jest dodatkowym elementem w torze, to jeśli nie ma potrzeby dopasowywania cd i końcówki, wstawienie pre będzie miało (może mieć) odwrotny skutek - spadek dynamiki?
Magusie jak napisałem powyżej pre aktywne w moim systemie "poprawia" dynamikę", a rozwiązania pasywne (tłumiki) ją ograniczają. Jak widać nie zależy to od użycia pre tylko od jego rodzaju, przy czym pasywka tak naprawdę to nie jest pre tylko klasyczny tłumik.
Dodanie aktywnego lampowego pre (i wydłużenie toru) nie degraduje brzmienia, a suma pozytywów (makrodynamika, bas, świetna barwa) jakie wnosi jest dla mnie osobiście większa od negatywów, a takie również się pojawiają (lekkie ograniczenie mikrodynamiki, sceny i poczucia obecności muzyki "tu i teraz").
Nie miałem jeszcze takiego zestawienia, w którym pasywka byłaby lepsza.
Co do wysterowania Suna bezpośrednio przez cdek to miałem m.in. Meridiany, wysokie JVC z K2, Musicala Trivistę, CECe i z każdym Sun grał z mniejszą dynamiką wysterowany bez pośrednictwa aktywnego pre. Natomiast użycie dodatkowej pasywki ewidentnie wpływało negatywnie na jego brzmienie.