Wiem, że w dziale "ZWM Lubartów" jest już wątek o Finezji, ale ten zakładam celowo w ZRK, ponieważ właśnie tam były produkowane pierwsze Finezje i w końcu, po latach udało mi się taką zdobyć - a w zasadzie to kumpel wyhaczył ogłoszenie i szybko dał mi cynk, po czym na moją prośbę od razu ją zgarnął :)
Od popularnej "Finezji 1" różni się szatą graficzną, wskaźnikami, kontrolką sygnalizującą taśmę żelazową (później tą kontrolkę zastąpioną kontrolką "zapis" i została jedynie kontrolka od taśm chromowych", oraz nakładkami na suwaki. Ta wersja jest pod każdym względem ładniejsza. Poza tym, jest wyposażona w elektromagnes, który po wyłączeniu zasilania, automatycznie wybija klawisze, na wypadek, gdyby któryś został wciśnięty.
Początkowo miała być chyba również produkowana na różne rynki, sądząc po tych strzałkach z wypisanymi różnymi napięciami (ostatecznie jednak nie ma tam żadnego przełącznika), a mam i wersję przejściową już z Lubartowa, w której również pozostała ta klapka (jest opisana w dziale ZWM Lubartów).