Audiohobby.pl

RS TubeAmp MKII gra tylko jeden kanał

P373r

  • 3 / 483
  • Nowy użytkownik
15-02-2021, 14:28
Jestem na etapie świeżo poskładanego wzmacniacza lampowego i przy pierwszym odpaleniu zonk. Gra tylko jeden kanal i to bez morzliwosci regulacij glosnosci i barwy tonu. Sprawdził elementy, są wlutowane poprawnie, potencjometry sprawne, okablowanie również.
Gdzie mogłem popełnic błąd? Prosze o pomoc.
« Ostatnia zmiana: 15-02-2021, 14:52 wysłana przez P373r »

Bacek

  • 2208 / 4942
  • Ekspert
15-02-2021, 16:20
Jechałem dziś samochodem osobowym przez miasto. Nagle zgasł. Stanąłęm na poboczu. Paliwo jest, nic ze środka nie wypadło. Jak popchę to się toczy ale odpalić nie chce.  Doradźcie co to może być.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

P373r

  • 3 / 483
  • Nowy użytkownik
15-02-2021, 17:45
Bacek daruj sobie te uszczypliwości. Jako expert zadałbyś jakieś pytanie które mogło by nas naprowadzić na jakiś trop. Jak już pisałem sprawdziłem poprawność montażu elementów jaki i wartości rezystoruw i elektrolitów w czaśie montażu co nie wyklucza że coś mogło paść. Gra jeden kanał i nie można podgłośnić ani zciszyć, podobnie jak i barwa dzwieku nie działa. Jakieś pomysły?
« Ostatnia zmiana: 15-02-2021, 17:51 wysłana przez P373r »

Hammer

  • 1906 / 1346
  • Ekspert
15-02-2021, 18:19
Ja bym sprawdził jeszcze raz albo dwa razy okablowanie  do płytek.

Bacek

  • 2208 / 4942
  • Ekspert
15-02-2021, 21:02
Możliwości jest wiele. A na odległość i z tak ogólnego opisu ciężko coś doradzić.

* Jednak błędne połączenie
* zimny/brak lutu
* Wybrakowane pcb że zwarciem lub bez połączenia gdzieś.
* Uszkodzona lampa.

Jak nie wybuchło to miernik w rękę i na początek pomierzyć napięcia zasilające a potem w różnych miejscach układu. Tylko ostrożnie żeby przeżyć.

Co do pogłaśniania to może potencjometr na wejściu źle wlutowany.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

P373r

  • 3 / 483
  • Nowy użytkownik
20-02-2021, 00:23
Postawiłem piecyk na nogi..
 Ale po kolei. Bacek wykrakałeś, padnięte PCB, a mianowićie jedno z połonczen pod złączem 4 sekcyjnym odpowiedzialnym za  prawy kanał który w ogóle nie grał ( brak tulei łączoncej). Co do kanału lewego to po zdjęciu potencjometru, który też szwankuje, zauwarzyłem połonczenie z masą audio co bylo dość nietypowe. Po weryfikacj w sklepie lampyelektronowe gdzie nabyłem kit, dowiedziałem sie że w okresie nabycia kitu, płytki PCB były produkowane w polsce..potwierdzono również że to połonczenie jest błędem produkcyjnym i nie powinno go tam być.
Piecyk hula, potrzebny mu nowy potencjometr bo ten się wiesza.
Dziekuje wszystkim za zainteresowanie i pomoc.
 

Bacek

  • 2208 / 4942
  • Ekspert
21-02-2021, 20:32
No i gratulacje. Satysfakcja z własnoręcznie rozwiązanego problemu jest bezcenna.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

ArturP

  • 426 / 1843
  • Zaawansowany użytkownik
27-02-2021, 16:10
Jechałem dziś samochodem osobowym przez miasto. Nagle zgasł. Stanąłęm na poboczu. Paliwo jest, nic ze środka nie wypadło. Jak popchę to się toczy ale odpalić nie chce.  Doradźcie co to może być.
Trochę OT'a w fajnie rozpoczynającym się temacie: Ja wracałem dziś z pracy swoim autem, ogrzewanie było, silnik działał, auto jechało i dowiozło mnie do samego domu. A teraz do meritum: Co to mogło być? co się stało, że tak wyszło? HE?
Autorze, może byś coś więcej napisał na temat tego wzmacniacza, o dźwięku, czystości, zakłóceniach, zniekształceniach?