ORYGINALNA USZCZELKA KOŁNIERZOWA W PODŁUŻNYM TŁUMIKU OTWIERANIA KIESZENI KASETY.
A więc specjalnie otworzyłem dla Was magnetofon Denon 540, wyciągnąłem mechanizm i odkręciłem tłumik otwierania kasety.
Takie tłumiki choćby nawet stosuje się w mechanizmach Sankyo w Nakamichi......
Tłumik składa się z "rury" i tłoczka.
Tłoczek jest zaopatrzony w uszczelkę, specjalną uszczelkę kołnierzową, która działa tłumiąco jak otwieramy kieszeń - wolna praca, a gładko puszcza tłok jak zamykamy kieszeń - szybka praca.
Wnętrze "rury" powinno być czyste, pozbawione smaru, oleju i innych środków smarujących.
Uwaga, jeśli tłumik straci swoje zadanie i kieszeń otwiera się szybko, powinniśmy całość rozebrać odtłuścić i sprawdzić.
Jeśli to nie pomoże, to raczej nic nie pomaga.
Stosowanie oringów okrągłych lub pakowanie smaru nic nie da, nawet jak damy bardzo gęsty smar to praca wolniejsza będzie w obydwie strony.
Można by próbować zastosować przeciwsprężynę, która mogła by spowolnić pracę sprężyny głównej od kieszeni, jeśli znajdzie się dla niej miejsce.
Poniższe zdjęcia przedstawiają oryginalny tłumik i tą specjalną uszczelkę.
Ponieważ zarzucono mi ze się nie znam na tym .....( w ciągu ok 3 lat ostatnio przerobiłem ok 150 magnetofonów ) to może ja się nie znam, ale jak to publicznie stwierdzono to proszę także publicznie przeprosić, bo tego wymaga chyba przynajmniej kultura.
Pozdrawiam.