Witam ponownie.
Na fali pomocy Robertowi (pień) przy Tandberg'u, po jakimś miesiącu nie używania odpaliłem swojego Philips'a.
Zauważyłem lekkie drżenie dźwięku, przester przy małych sygnałach i nierównomierność kanałów między REC a PLAY.
Jak pamiętacie nie wymieniłem tranzystorów i paru jeszcze elementów w mn. zasilaczu. Okazało się, że sprawne, półtora roku temu, tranzystory niedomagają, ich wzmocnienie zaczęło mocno spadać.
Jestem w trakcie zbierania części, ale na dziś mogę stwierdzić następująco, tranzystory dostępne tylko pojedynczymi parami, ok. 4pln/parę + k.w. 8pln, więc wychodzi 12pln u jednego handlarza. Mi potrzeba 4 pary o różnych symbolach, ale posiadam BC550 i BC560, które postanowiłem zastosować w układzie, bo zakup 4x 4 handlarzy to prawie 5 dych.
Zaobserwowałem ciekawą sprawę u handlarzy, w ogłoszeniu podają np. 2szt, oczywiście + wysyłka i tuż po zakupie wstawiają kolejne 2szt, oczywiscie + wysyłka. Wyraźnie mi to wygląda na zarabianie na wysyłce.
Tu muszę napisać coś o wzmocnieniu, różnicach i wspólnych parametrach tranzystorów BC550 (560), a BC548, BC548C, BC549C i BC 559B. Tranzystory te różnią się od siebie tylko napięciem C-B, C-E, wzmocnienie jest zależne od egzemplarza, wszystkie mają od 110 do 800, a pozostałe cechy (prąd kolektora, moc, częstotliwość graniczna) są identyczne. Mam kilka nowych oryginałów i mierząc im hFE np. BC548 różni się od BC548C tylko o hFE30, a od BC549C o hFE60, odpowiednio 170, 200 i 230. Przed taką zmianą koniecznie trzeba zwrócić uwagę właśnie na wzmocnienie hFE. Dobrałem tranzystory z tych co mam, pod względem wzmocnienia i będę je montował w układ.
Wcześniej (1,5 roku temu) wymieniłem też wszystkie stare elektrolity/nowe elektrolity w torze audio i niektóre elementy w reszcie układu (spalony, uszkodzony). Teraz przejrzałem zapasy i znalazłem odpowiednie wartości kondensatorów foliowych, co prawda wielokrotnie większe wymiarowo, ale na płytkę spokojnie wejdą i zostanie jeszcze trochę miejsca.
Zbiorę wszystkie potrzebne elementy, to pokaże trochę wykresów i fotek z wymiany.