Nie Karol, DAC Oppo nie był słaby, tyle, że już go nie mam, dlatego idealnie się składa, że Q12 ma w sobie DAC-a (pytanie tylko jakiej klasy?).
DAC jest klasy "samej w sobie"! ;-)
A odpowiadając poważnie. Klasę urządzenia możesz określić sam, zapoznając się z jego specyfikacją.
Mogę jeszcze dodać, że przez ostatnie 2 dni nie zmieniłem zdania na temat tego zestawu.
Urządzenie nie stanie się lepsze, gdy kolejny raz Cię zapewnię, że jest dobre i ma fantastyczną synergię z Focal Stellia. ;)
Pisałem o Questyle CMA Twelve i o Stelliach na naszym forum. Najwięcej w wątku "
Słuchawki zamknięte Focal Stellia", ale i w innych tematach. Wystarczy wpisać w forumowej wyszukiwarce "CMA Twelve", "CMA 12" i "Focal Stellia" bądź "Stellie". :)
Wracając jeszcze do wątku pierwotnego, miałeś może okazje porównywać te swoje Focale do Finali D8000, które także polecaliście?
Nie, nie porównywałem. Jak dotąd nie miałem takiej okazji.
Gdybym był na etapie wyboru słuchawek, pewnie szukałbym możliwości posłuchania ich.
Mając Stellie nie czuję takiej potrzeby i nie zabiegam o to. Ale gdy trafi się okazja, na pewno z niej skorzystam. :)
Czy Focale w praktyce zejdą niżej niż te D8000?
Tego nie wiem. Niemniej uważam, że zejście niżej niż robią to Stellie, będzie dla każdych słuchawek nie lada sztuką.
Wiesz, zależy mi na dobrym jakościowo basie i takim konkretnym pierd*nięciu :-) jak przykładowo na kolumnach z linią transmisyjną.
Żeby nie było nieporozumień powtórzę to, co pisałem już nie raz. Focal Stellia, to nie są słuchawki basowe!
One tylko potrafią, najlepiej ze znanych mi słuchawek, odtworzyć bas zapisany w nagraniu.
Reszta we wspominanym wyżej
wątku i innych tematach na naszym forum.
Jeżeli chodzi o drogie słuchawki potrafiące grać mocnym basem, to jakiś kierunek z @Alucardem Ci wskazaliśmy.
Gdyby słuchawki z tej półki cenowej, nie za bardzo Cię "przekonywały" swoimi możliwościami, to możesz spróbować wyżej.
Na przykład takie Abyss AB-1266. Choć prawdę mówiąc, po
wpisie @ductusa, można mieć wątpliwości, czy byłby to dobry wybór. Po przeczytaniu, że ustępują (choćby nieznacznie) Stax SR-009 i SR-007MK1, sam już nie wiem, co sądzić o ich graniu.
Możesz też przyjrzeć się słuchawkom Audio-Technica ATH-L5000.
Po tym jak kupiłem ATH-W1000X, przestałem podejrzewać je o brak basu. Tak, że może one by Ci się sprawdziły.
Ale oba modele, trzeba mieć czym napędzić. Nie ze wszystkim zagrają, tak jak mogą i jak opisują zauroczeni ich graniem.
Szczególnie Abyssy, ale i L5000 mają swoje wymagania. @pastwa mógłby Ci coś o tym powiedzieć, gdyby zechciał. :)
Podsumowując.
Ja osobiście zaczynałem od o wiele tańszego sprzętu, ale to nie powód żebyś Ty, robił tak samo. :)
Kierunek masz. Teraz trzeba dogadać spotkanie w jednym czy paru salonach audio i posłuchać wymienionych modeli.
Bo jakoś nie przypuszczam, żebyś chciał wydawać takie pieniądze bez odsłuchu!?
Choć podobno są tacy, co robią coś takiego czasami. Ale to raczej wyjątek niż reguła. :-)