Audiohobby.pl

STX

Yogi

• 493 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
31-01-2010, 20:02
lancaster, masz rację nie odniosłęm się porównawczo, subiektywnie jest taki sobie, trenowałem B200 we wszystkie strony, modowałem lakierowałem membranę (lakierem lutniczym) wycinałem kopółkę i wsadzałem różne stożki, brakuje mu drajwu, życia tego czegoś i już, wg mnie bije go na głowę w każdym aspekcie fostex 208 e sigma ze starej serii, także lowthery lepiej gadały (fakt inna cena) choć już nie we wszystkich zakresach, może ja po prostu nie jestem fulrange friendly i już. A ludziom to się takie rzeczy podobają ... że szkoda gadać

Yogi

• 493 / 6107
31-01-2010, 20:06
zachwycałem się ... bo ja lubię tuby i wszystko w tubie mnie rusza, ale jak to w życiu bywa, teraz zachwycam się czymś innym, no może faktycznie nie taki ostatni ten B200, ale u mnie ostatecznie nie został, choć planuję go spożytkować jeszcze ... coś mi chodzi po głowie (nie wesz) jak dopracuje i zagra to pokażę

lancaster

• Gość
01-02-2010, 07:59
Yogi, widzę ze zabawy z B200 wykonałeś dokładnie takie jak ja :) Z tym że dostępne w Polsce(jeśli takie stosowałeś) lakiery lutnicze średnio się nadają - dodają masy membranie i to słychać. Z C37 też nie ma co przesadzać, bo głośnik nie ma specjalnie tendencji do ostrości.
Sigmy 208 nie słuchałem, zawsze chciałem posłuchać...choć Sigma pod względem liniowości i rozciągnięcia pasma z tego co pokazują wyraźnie ustępuje stx.
Do tego Sigma przy cenie 229euro/szt powinna być lepsza od B200 przynajmniej w jakichś aspektach lepsza(bo w aspekcie ceny nie jest) w jednym na pewno jest słabsza - charakterystyka mocy przy 10KHz wg pomiaru z daty daje -5-10dB względem poziomu 1K, względem poziomu 3,5K to jest maniana(-20). Nasłuchałem się trochę głośników z taka charakterystyką i potrafią grać fajnie, ale koniec końców i dołożenie wysokotonowego(nawet"integralnego"papierowego stożka poprawiało pewne aspekty....niemniej i tak głośnik solo podobał mi się bardziej pod większością innych :) )Nie wiem jak to słychać, bo czasami takie rzeczy nie przeszkadzają.....ale co by nie mówić pod tym względem B200 jest na pewno ciekawszy.
http://www.hifisound.de/oxid/oxid.php/sid/x/shp/oxbaseshop/cl/details/cnid/3ed41236002f31f40.61911539/anid/c764124a7b5d84b04.44979887/FOSTEX-FE-208E-SIGMA-FULLRANGE/

A że wątek o stx to dodam, ze pod względem drive mała 15-ka B200 na pewno nie ustępuje :)
Postaram się namówić firmę do opracowania kolejnego modelu opartego o 18cm driver(już jakiś czas temu o tym rozmawialiśmy....być może coś fajnego się wykluje.....szerokopasmowa nie musi ciągnąć do 25K przecież - jak ta 15-ka :)) .....
...i zaraz tam nie jesteś fullrange friendly :) też raczej typuję horny, choć do niejednej  muzy harmonia 1 drivera jest niezastąpiona. hiorn to oczywiście większy czad i możliwości odnośnie pasma - wyspecjalizowane głośniki w okładach wielodrożnych  mają to z definicji. W tej chwili z fullrange najbardziej mnie interesującym głośnikiem jest W8-1772 Tang Banda

Sorki za część mojego wpisu w której znajdują się banały -  jak już napisałem to wklepię całość :)

Yogi

• 493 / 6107
01-02-2010, 08:59
widzisz, jak wspomniałem prawdopodobnie nie jestem jednak do końca fullrange, ponieważ napędzam teraz swoje głośniki aktywną cyfrową zwrotnicą co jak śmiem twierdzić eliminuje mi w całości problem zawirowań fazy w okolicach podziału, dzieki temu mogę stosować strome filtry a dzięki nim wybierać najkorzystniejsze punkty podziału odnośnie słuchacza a nie dopasowane do głośników. Tak, uważam że moaj 2 drożna konstrukcja pod względem liniowości fazy nie ustepuje dobremu szerokopasmowcowi, a grają dwa głośniki napędzane dwoma wzmacniaczami, do 600 Hz solidna końcówka tranzystorowa a powyżej muzykalny SET :D:D:D:D lepsze jest wrogiem dobrego.

nie mniej jednak, śledzę Twe poczynania z pełnopasmową 15 tką i jak będzie taka okazja chętnie ją przetrenuję (mam nawet dechy odpowiedznie)

lancaster

• Gość
01-02-2010, 09:41
Yogi, bardzo OK, ale sam powiedz jak wyglądają relacje kosztów (stx vs Twój system) i jak to wygląda w przypadku odsluchu w pomieszczeniach nastometrowych....
Zdaję sobie sprawę z tego, ze przeciętny zdrowy na ciele i umyśle Japończyk do Twojego systemu nawet w 12m2 dołożyłby jeszcze suba na 2 15-calowcach, ale w naszych realiach lub innym budżecie....a w zadanym(do powiedzmy 100euro) po prostu nie widzę konkurencji :) - jak to Konrad napisał.
Żebyś nie myślał, że działam wyłącznie budżetowo :) budujemy teraz tuby - profil na początek pewnie sferyczny(ala Avantgarde)....jedno co jest pewne to tuba nie może być niskobudżetowa, bo profil musi być ideał i albo trzeba zrobić solidne tłumienia albo zabetonować :)

Próbowałeś napędzać głośniki w bi-ampingu stosując filtry pasywne ?

Yogi

• 493 / 6107
01-02-2010, 23:36
tak próbowałem, jest to wykonalne ale wymaga dopieszczenia zwrotki co przy moim tempie zmian driverów jest awykonalne, to znaczy pasywny filtr daje radę ale dojście do tej subtelnej konfiguracjo wartości punktów i parametrów zajmuje sporo czasu ... a i tak chyba jednak deko ustępuje aktywnej konfiguracji (cyfrowej)

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
02-02-2010, 22:47
Lepiej filtrować aktywnie, albo pasywnie, ale przed wzmacniaczem. Można zrobić taką zwrotnicę niższego rzędu z 2-3 potencjometrów, kilku rezystorów i kondensatorów - płynnie przestrajaną i z regulowaną efektywnością którejś sekcji.  Koszt niewielki a użyteczność duża.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

lancaster

• Gość
02-02-2010, 23:24
Molibden, jakby Tobie się chciało mógłbyś zrobić opis takiej pasywnej zwrotnicy pasmowo przepustowej powiedzmy 12-18dB/okt przed wzmacniaczem....może ktoś zarobi na tym miliard(:)), a może ktoś będzie miał fun, ze ma fajnie grające głośniki.

Brakuje czegoś takiego z opisami przestrajania filtru. Przydałby się oddzielny wątek. Bardzo chętnie przy czasie porównam właściwości zwrotnicy aktywnej do pasywnej w układzie 2 way.....a będzie okazja.

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
02-02-2010, 23:30
Lan, zrobi się :)
Na początek polecam artykuł Nelsona Pass gdzie takie zwrotnice są wyrysowane
http://www.passdiy.com/pdf/articles/phasecrx.pdforaz
http://focus.ti.com/lit/ml/sloa088/sloa088.pdf
gdzie są np współczynniki różnych typów filtrów.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
02-02-2010, 23:30
Poprawka linku
http://www.passdiy.com/pdf/articles/phasecrx.pdf
oraz
http://focus.ti.com/lit/ml/sloa088/sloa088.pdf
gdzie są np współczynniki różnych typów filtrów.

Yogi

• 493 / 6107
03-02-2010, 14:58
aktywna analogowa zwrotnica, czy przed czy za wzmacniaczem też wprowadza przesunięcia fazowe, a ja uważam (może się mylę) że faza to klucz do naturalności brzmienia i przestrzenności

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
03-02-2010, 21:56
Tak, tylko że bez zwrotnicy to niektórzy słuchają... kołchoźników. Bo dwóch różnych głośników tak połączyć nie można.
Przesunięcie fazowe pojawia się w układzie wielodrożnym zawsze.
Nawet może być w ukł. 1-drożnym jeśli zastosujemy przesuwnik fazowy (filtr wszechprzepustowy czy układ opóźniający).
Każde 2 głośniki które nie są koaksjalne wykazują przesunięcie fazy związane z offsetem centrów akustycznych.
To wszystko jest do pewnego stopnia nieważne - liczy się wypadkowa ch-ka fazowa, która ma być ciągła, bez uskoków w miejscu podziału. Gdy faza zmienia się liniowo w szerkim paśmie nic złego się nie dzieje.
Zerowe przesunięcie fazowe jest niemożliwe bo w okolicach cz. podziału znajduje się punkt przegięcia gdzie faza zmienia się w sposób gwałtowny, szczególnie widać to w układach rezonansowych LC.
Stosowanie zwrotnic jest konieczne gdyż daje wiele korzyści. Najlepiej by to nie była zwrotnica RLC za wzmacniaczem, tylko aktywna lub pasywna RC przed.  

Yogi

• 493 / 6107
04-02-2010, 08:20
zgadzam się, i wnoszę że naprawde dobre brzmienie mojego zestawu 2 drożnego jest zasługą działania krosownicy w domenie cyfrowej, moje głośniki działają defacto bez zwrotnicy - prosto ze wzmaka. To DAC dostaje zmodyfikowany cyfrowy sygnał. Dla mnie to działa na tyle dobrze że pozwala mi cieszyć się eksperymentowaniem z różnymi driverami .... i muzyką.

Yogi

• 493 / 6107
04-02-2010, 08:22
wybacz lancaster, od teraz już tylko o STX :)

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
09-02-2010, 23:40
Lan, prostą regulowaną zwrotnicę pasywną I/II rz. sym./astymetryczną można zrobić w ten sposób. Jest to w zasadzie układ pomiarowy do zestrajania podziałów. III rz. dla tweetera  (lub II jak ktoś chce przy okazji zabezpieczyć go przed DC na wyjściu wzm.).
Układ nie ma kompensacji baffle step.
Potencjometry powinny być podwójne, po jednej sekcji dla każdego kanału.
Jeden potrncjometr służy do strojenia jednej skecji (rzędu), dugi - drugiej.
Jesli układ ma działać jako I rz dla dowolnej sekcji to należy brać sygnał za I sekcją RC (można dać przełącznik I/II rz) a filtrację  drugiej w przypadku dp skręcić na max. cz. a gp na min. stosując wspólne wyjście, lub oba na max. rezystancję stosując przełącznik. Wyjsciowy pot. na sekcji hp sluży do dostrojenia efektywności.  
Zmieniając pojemności można zmienić zakres regulacji (tu  - orientacyjny), wzrost pojemności obniża podział.
Obciążać wejściem o wys. imp (od 50k) lub buforem.