Yogi, widzę ze zabawy z B200 wykonałeś dokładnie takie jak ja :) Z tym że dostępne w Polsce(jeśli takie stosowałeś) lakiery lutnicze średnio się nadają - dodają masy membranie i to słychać. Z C37 też nie ma co przesadzać, bo głośnik nie ma specjalnie tendencji do ostrości.
Sigmy 208 nie słuchałem, zawsze chciałem posłuchać...choć Sigma pod względem liniowości i rozciągnięcia pasma z tego co pokazują wyraźnie ustępuje stx.
Do tego Sigma przy cenie 229euro/szt powinna być lepsza od B200 przynajmniej w jakichś aspektach lepsza(bo w aspekcie ceny nie jest) w jednym na pewno jest słabsza - charakterystyka mocy przy 10KHz wg pomiaru z daty daje -5-10dB względem poziomu 1K, względem poziomu 3,5K to jest maniana(-20). Nasłuchałem się trochę głośników z taka charakterystyką i potrafią grać fajnie, ale koniec końców i dołożenie wysokotonowego(nawet"integralnego"papierowego stożka poprawiało pewne aspekty....niemniej i tak głośnik solo podobał mi się bardziej pod większością innych :) )Nie wiem jak to słychać, bo czasami takie rzeczy nie przeszkadzają.....ale co by nie mówić pod tym względem B200 jest na pewno ciekawszy.
http://www.hifisound.de/oxid/oxid.php/sid/x/shp/oxbaseshop/cl/details/cnid/3ed41236002f31f40.61911539/anid/c764124a7b5d84b04.44979887/FOSTEX-FE-208E-SIGMA-FULLRANGE/A że wątek o stx to dodam, ze pod względem drive mała 15-ka B200 na pewno nie ustępuje :)
Postaram się namówić firmę do opracowania kolejnego modelu opartego o 18cm driver(już jakiś czas temu o tym rozmawialiśmy....być może coś fajnego się wykluje.....szerokopasmowa nie musi ciągnąć do 25K przecież - jak ta 15-ka :)) .....
...i zaraz tam nie jesteś fullrange friendly :) też raczej typuję horny, choć do niejednej muzy harmonia 1 drivera jest niezastąpiona. hiorn to oczywiście większy czad i możliwości odnośnie pasma - wyspecjalizowane głośniki w okładach wielodrożnych mają to z definicji. W tej chwili z fullrange najbardziej mnie interesującym głośnikiem jest W8-1772 Tang Banda
Sorki za część mojego wpisu w której znajdują się banały - jak już napisałem to wklepię całość :)