Audiohobby.pl

STX

lancaster

• Gość
30-01-2010, 14:15
Konrad, przewiduję 1 komplet(para). Myślę, ze osoby zainteresowane tematem po zapoznaniu się z głośnikiem odsłuchanym solo ocenią jego możliwości. Powiem krótko. Za tą i 3-4 razy wyższą kasę po prostu nie ma lepszego fiullrange :)
Propozycji demo nie traktuję jak promocji - dla Waszej wygody, audiofilskiego "spokoju ducha" i zaspokojenia Waszej ciekawości :) proponuję możliwość odsłuchu.
Z tego co mi wiadomo nikt (no może ostatnio poza stx :)) tak nie robił .

Najprościej - jeżeli nie będzie Wam przeszkadzało, ze macie u siebie 1 głośnik do testu proponuję tydzień i odsyłamy głośnik kolejnej osobie.
Dam znać kiedy będę miał przygotowane demo w wątku w  zakładce audiosalon.
resztę pytań odnośnie tematu poproszę na PW

Pozdrawiam

konrad

• 850 / 5741
  • Ekspert
30-01-2010, 14:52
>> lancaster, 2010-01-30 14:15:51
Powiem krótko. Za tą i 3-4 razy wyższą kasę po prostu nie ma lepszego fiullrange :)

Hmmm.... 3-4 razy 150-170zł to już jest cena visatona b200. Co Ty na to? Nie machnąłeś się przypadkiem? ;P

lancaster

• Gość
30-01-2010, 15:01
mam B200

Yogi

• 493 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
30-01-2010, 19:59
no bo B200 taki sobie jest ;)

lancaster

• Gość
30-01-2010, 20:58
...zdania ekspertów są jak zwykle podzielone :) ....względem jakiego fullrange jest "taki sobie" ? Ostatnio sluchałem np 21cm Supravoxa i to raczej nie B200 wypadł "tak sobie". Ludziom na świecie raczej się podoba, w Polsce wiadomo...w Pewexie szerokopasmówek nie sprzedawali.
B200 uchodzi za bdb fullrange jak za swoją kasę - uważam w pełni zasłużenie.
Dochodzi jeszcze kwestia aplikacji i nie ma się co czarować dobór stożka fazowego.
Prywatnie lubię B200, za fun który daje...a i jest kilka płyt na których brzmi doskonale np. Berlin Lou Reeda, soudtrack z Blues Brothers....kiedyś Yogi się nim zachwycałeś w tubie bez modyfikacji(więc lekko nosowy) z tego co kojarzę....

konrad

• 850 / 5741
  • Ekspert
30-01-2010, 21:22
Czy waszym zdaniem b200 nada się do hard rocka czy tylko do "audiofilskiego plumkania"? Mam ochotę kupić visatona na spróbowanie a poza audioszołami (czyli w 90% plumkanie) nie mam większych doświadczeń z szerokopasmówkami. No i  teraz jeszcze ten stx się pojawił co podobno nie ma konkurencji w cenie b200... ;P

lancaster

• Gość
30-01-2010, 22:56
Konrad, gdzie czytałeś że stx "nie ma konkurencji" w cenie B200 ? Pisałem, ze nie ma lepszego...równie dobrze mógłbym napisać ze nie ma lepszego do 300euro/szt, bo tyle zdaje się kosztuje Supravox o którym pisałem i wypadł jak dla mnie niestety niekoniecznie ciekawiej jako całość......stx ze wszystkich widzianych w pomiarach przeze mnie fullrange ma najszersze pasmo u góry - bez względu na cenę jest pod tym względem najlepszy :)
Subiektywna jakość góry jest porównywana z niezłymi tweeterami - czyt.(żeby uprzedzić pytanie :)) nie porównywałem z illuminatorem scan speaka ani z diamentowym Accutonem za 8Kzł.
Jeżeli chodzi o ogólną szybkość i poczucie realizmu nie odstaje od  B200, 206, Supravoxa....ma w dźwięku coś co wkręca.....nie ma np. basu jak B200, jak wygląda pod względem przestrzeni stwierdzę w gotowych zestawach....średnio wiem jak na takiej(odkręcać coś czego nie pisałem) zasadzie rozmawiać.

Szerokopasmówki moim zdaniem do hardrocka nadają się tak sobie. Jeżeli chce się posłuchać tego typu muzy to minimum woofer 30cm - dedykowany do basu
Gościłem ostatnio u człowieka mającego właśnie takie jak Ty wymagania(swobodny hardrock)....kolumny - 3 drogi Focal(dół 25cm) + dopałka z 15 calowym wooferem aktywnym(też Focal)....obok w pokoju stała perkusja i kiedy facet zagrał to wiesz jak cały ten sprzęt zagrał "hardrockowo" ? A sam z siebie prezentował bdb swobodę, nic sie nie gubiło, potrafiło przysunąć koncertowo ....w zasadzie tyle  w temacie.
Po prostu zależy jakiego przybliżenia kto oczekuje. Znam ludzi którzy próbowali słuchać hardrocka na kolumnach z 15cm midbasami....czytałem nawet opinie, ze potrafi to zagrać z pazurem - cokolwiek w tym przypadku to oznacza.
Nie ma sensu się czarować.

konrad

• 850 / 5741
  • Ekspert
31-01-2010, 13:13
>> lancaster, 2010-01-30 22:56:25
Konrad, gdzie czytałeś że stx "nie ma konkurencji" w cenie B200 ?

Żeby nie było:
"cena detaliczna głośnika 150-170zł(w Polsce)"
"Powiem krótko. Za tą i 3-4 razy wyższą kasę po prostu nie ma lepszego fiullrange :)"
No dobra może trochę naciągnąłem- niech będzie że stx i b200 są na porównywalnym poziomie :)

Niestety na woofery 15" czy nawet 10" nie mam miejsca i przez najbliższy czas mieć nie będę.
Dlatego myślałem o monitorach TL na b200 strojonych na 1/8 dł. fali.

lancaster

• Gość
31-01-2010, 14:08
Konrad, b. ciekawy pomysł z tymi B200 i TL. stx może się od B200 podobać pod niektórymi względami bardziej - jeśli będziesz miał ochotę to sam ocenisz. Dla mnie głośnik jest super nie tylko jak za tą kasę.
Słuchając fullrange czasami doskwiera niedobór góry pasma poza osią. Tutaj nie ma niczego podobnego. Dźwięk jest spójny, lekko zadziorny ale bez nachalności....i co najważniejsze jest interesujący
Porządnie wykonany...nie powiedziałbym że pod tym względem głośniki od siebie odstają. Dobre szerokopsmowce lubią kosztować sporo, a ten akurat uważam w ludzkiej cenie.

yolaos

• 605 / 6104
  • Ekspert
31-01-2010, 14:33
mozna jakies zdjęcie tego głosnika albo linki?

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
31-01-2010, 15:16
>> konrad

Dlaczego  strojenie na 1/8?

konrad

• 850 / 5741
  • Ekspert
31-01-2010, 15:18
Bo muszę mieć monitor- na biurko

konrad

• 850 / 5741
  • Ekspert
31-01-2010, 15:32
Na szybko w paincie- takie coś mi chodzi po głowie
PS. to nie offtop bo poważnie rozważam stxa zamiast visatona ;p

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
31-01-2010, 15:50
Sam pomysl strojenia na 1/8 jest bledny, nie mowi nam kompletnie nic o tym jak nisko bedzie pracowac linia. Z tego co mi wiadomo juz od strojenia na 1/6 tunel potrafi odwracac faze, a optimum wychodzi na 1/4. Dlatego tez lepiej przy projektowaniu linii zalozyc po prostu wyzsze strojenie np. 70hz przy strojeniu na 1/4. W praktyce cos takiego jak strojenia na 1/8 nie istnieje.
Wracajac do projektu to wcale ten monitor taki maly nie bedzie. Jesli chcesz miec choc troche nizszego basu, tunel lini musi miec minimum 1-1.3m dlugosci. Czy bedzie to tunel zwezajacy sie czy o stalym przekroju to nie ma znaczenia. Pojemnosc obudowy i tak bedzie wlasciwie taka sama.

konrad

• 850 / 5741
  • Ekspert
31-01-2010, 16:05
No licząc że obudowa będzie miała ok 50cm wysokości i troche ponad 30cm głębokości to długość tunelu będzie miała mniej-więcej taką długość. Właśnie rozważam tego stxa- wtedy mogę jeszcze ograniczyć wymiary wszerz i wgłąb bo wysokość (do pewnego poziomu oczywiście) akurat mi nie przeszkadza