Konrad, gdzie czytałeś że stx "nie ma konkurencji" w cenie B200 ? Pisałem, ze nie ma lepszego...równie dobrze mógłbym napisać ze nie ma lepszego do 300euro/szt, bo tyle zdaje się kosztuje Supravox o którym pisałem i wypadł jak dla mnie niestety niekoniecznie ciekawiej jako całość......stx ze wszystkich widzianych w pomiarach przeze mnie fullrange ma najszersze pasmo u góry - bez względu na cenę jest pod tym względem najlepszy :)
Subiektywna jakość góry jest porównywana z niezłymi tweeterami - czyt.(żeby uprzedzić pytanie :)) nie porównywałem z illuminatorem scan speaka ani z diamentowym Accutonem za 8Kzł.
Jeżeli chodzi o ogólną szybkość i poczucie realizmu nie odstaje od B200, 206, Supravoxa....ma w dźwięku coś co wkręca.....nie ma np. basu jak B200, jak wygląda pod względem przestrzeni stwierdzę w gotowych zestawach....średnio wiem jak na takiej(odkręcać coś czego nie pisałem) zasadzie rozmawiać.
Szerokopasmówki moim zdaniem do hardrocka nadają się tak sobie. Jeżeli chce się posłuchać tego typu muzy to minimum woofer 30cm - dedykowany do basu
Gościłem ostatnio u człowieka mającego właśnie takie jak Ty wymagania(swobodny hardrock)....kolumny - 3 drogi Focal(dół 25cm) + dopałka z 15 calowym wooferem aktywnym(też Focal)....obok w pokoju stała perkusja i kiedy facet zagrał to wiesz jak cały ten sprzęt zagrał "hardrockowo" ? A sam z siebie prezentował bdb swobodę, nic sie nie gubiło, potrafiło przysunąć koncertowo ....w zasadzie tyle w temacie.
Po prostu zależy jakiego przybliżenia kto oczekuje. Znam ludzi którzy próbowali słuchać hardrocka na kolumnach z 15cm midbasami....czytałem nawet opinie, ze potrafi to zagrać z pazurem - cokolwiek w tym przypadku to oznacza.
Nie ma sensu się czarować.