Modele SR-80
To ostatni model z serii staksowych elektretów. Stax z sukcesem prowadził ich sprzedaż przez dekadę. W materiałach reklamowych występowały pod nazwą "Lambda Junior". Faktycznie przypominają kształtem elektrostatyczne Lambdy, chociaż w rzeczywistości są zdecydowanie mniejsze niż na publikowanych zdjęciach.
Oferują całkiem dobrą jakość dźwięku. Zaletą jest ich waga i kształt. Są komfortowe w używaniu, a ich brzmienie pozwala na odbiór różnych rodzajów muzyki. Nie należy jednak spodziewać się charakteru grania klasycznych Lambd.
W 1989 roku pojawiła się wersja SR-80 Professional. I w tym przypadku nie mam przekonania, że dźwięk jest lepszy. Budowa drivera jest podobna i trudno spodziewać rewolucji. Pewnie na urządzeniach pomiarowych ta poprawa była, jednak na ucho rozpieszczone elektrostatami znaczącej poprawy dźwięku nie usłyszałem.
Modele serii osiemdziesiąt oferowano wraz z energizerami SRD-4. Jak wcześniej napisałem, pojawiła się również wersja zestawu SR-84 Pro, w skład którego wchodził energizer ze złoconymi literkami na panelu przednim i wersja SR-80MX, w której klient otrzymywał słuchawki SR-80 PRO wraz z małym wzmacniaczem SRM-Xs.