Dziś poszedł do poprawki ten padalec czyli CD-1. Powód prosty, moja poprzednia kaseta z sygnałem Dolby wyzionęła ducha i poziomy były różne w obu kanałach. Jako że dostałem już nową kasetę z sygnałem Dolby to zabrałem się dziś, tak dziś, w niedziele za robotę i ponowną pełna kalibrację. Gdy nigdy nie grzebię w sprzętach w ten jedyny mój dzień odpoczynku. No tyle wstępu.
Co było zrobione poziomy poprawione.
Kaseta z sygnałem Dolby do środka i pomiar na nogach scalaka Dolby od odczytu czyli U106 21(R) i 22(L) scalaka od odczytu Dolby musimy tam mieć napięcie 245mV, regulacja podkówkami (VR17 R i L) dwa zdjęcia poniżej z pomiarów. Oczywiście przed tym trzeba wyregulować poziom wskaźników (0dB) sygnałem z generatora 400Hz podanym na wejście, żebyśmy mieli 500mV na gniazdach wyjściowych (podkówki VR18 L i R) Dla kasety Dolby 400Hz (DIN 218nWb/m) ma się lekko zapalać pierwszy klocek po 0dB. Następnie pomiar i regulacja charakterystyki odczytu i regulacja 20kHz na podkówkach (VR25 L i R). I na koniec regulacja i pomiar zapisu BIAS podkówki : VR21(Fe), 22(Cr) i 23(Me) L i R. Level to podkówki VR13(Fe), 14(Cr) i 15(Me) L i R. Sygnał 400Hz (Level) kalibrujemy do poziomu 0dB, zaś sygnały (BIAS) 10, 15 i 20 kHz to kalibracja i pomiar przy -20dB. To tak w telegraficznym skrócie.
Teraz dopiero wszystko jest dobrze i kanały są równo. Poniżej test zapisu na trzech rodzajach kaset:
I końcowy test z muzyczką :)
Czas się będzie brać za tydzień za kolejnego Naka do poprawki... a kilka ich jest i każdy był ustawiany tą samą uszkodzona kasetą.
Ad.
Pierwsze zdjęcie to odczyt nowej kasety Dolby w magnetofonie skalibrowanym uszkodzoną kasetą. Prawy kanał był za nisko o jakieś kilkadziesiąt mV.
To tyle walki z tym padalcem. :)