Audiohobby.pl

Obecnie produkowane i dostępne kasety magnetofonowe.

AUDIOTONE

• 11403 / 6523
  • Ekspert
29-12-2025, 19:37
A zastanawiałeś się kiedyś nad testem długodystansowym nowych kaset?
Chodzi mi o ścieralność i naciąganie taśmy?
Np. nagrać sygnał 3kHz  przepuścić 5-6 razy i zrobić odczyt częstotliwości i poziomu sygnału.
Można by było również zobaczyć nagromadzone zanieczyszczenia w torze prowadzenia taśmy i głowicy.
Kiedyś robiłem takie pomiary zużycia taśmy jak nagrywałem kasety testowe. Było o tym dokładnie opisane w temacie : http://audiohobby.pl/index.php?topic=13372.0 (strona 5) .
Dopiero po kilkudziesięciu przejściach była odczuwalna różnica w poziomie. Ale to były nowe "firmowe" kasety. Na takie testy długo dystansowe dla taśm obecnej pordukcji to szkoda głowicy w magnetofonie ;-) A nie mam żadnego złomka którego mógłbym poświęcić obecnie.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

JaKub92

• 2231 / 6170
  • Ekspert
30-12-2025, 14:05
Powiem tak, porównał bym ją do brzmienia Maxell-a UR ale starszego (początek lat 2000), ponieważ od nowych Maxell-i UR  RTM jest zdecydowanie lepszą kasetą.

No to rzeczywiście miłe zaskoczenie! Za jakiś czas pewnie się skuszę na zakup.
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

marek29

• 11 / 1565
  • Nowy użytkownik
01-01-2026, 07:03
A nie mam żadnego złomka którego mógłbym poświęcić obecnie.
Może jakiś tani 2Head GX od Akai?

AUDIOTONE

• 11403 / 6523
  • Ekspert
01-01-2026, 12:39
A nie mam żadnego złomka którego mógłbym poświęcić obecnie.
Może jakiś tani 2Head GX od Akai?
Obecnie jak pisałem wcześniej nie mam nic innego niż złomka zx7. W okresie sierpnia-września powinno być już normalnie i swoje wszystkie zlomki będę miał na miejscu, wtedy owszem.
Wojtek.

Dexter.Polonus

• 15 / 163
  • Nowy użytkownik
05-03-2026, 12:34
Witam.
Wygląda na to, że pojawiły się już jakiś czas temu zapowiadane "czyste" kasety magnetofonowe . . .

https://rms.pl/aktualnosci/sprzet/4204-kasetowy-retro-boom-national-audio-i-revox-wznawiaja-produkcje-kaset-magnetofonowych

. . . pod marką REVOX i w ichniejszym serwisie internetowym dostępne za około 10 euro za sztukę:

https://www.horchhouse.com/en-eu/collections/cassette

Może to będzie godziwy materiał wyjściowy do nagrywania kaset serwisowych.

chorazy3

• 2350 / 2287
  • Ekspert
05-03-2026, 12:53
Niestety nie będzie. Nawet nie zamierzam tego kupować.
Do serwisówek na pewno będą lepsze NOS z epoki, takie o neutralnej charakterystyce jak np. TDK AD czy Maxell XLII.
A o tych nowych kasetach już gdzieś pisaliśmy...
Paweł

AUDIOTONE

• 11403 / 6523
  • Ekspert
05-03-2026, 12:59
O kasetach ReVox-a było pisane tutaj. Na kilku poprzednich stronach.
Wojtek.

Dexter.Polonus

• 15 / 163
  • Nowy użytkownik
05-03-2026, 13:51
Do serwisówek na pewno będą lepsze NOS z epoki, takie o neutralnej charakterystyce jak np. TDK AD czy Maxell XLII.

Hmmm . . . a ja mam takie przemyślenie, że do nagrań odniesienia czyli tzw. "serwisowych" istotny jest "stabilny" i POWTARZALNY nośnik . . . no i dostępny na rynku, a przy okazji w miarę przyzwoity. Ale z naciskiem na powtarzalność parametrów tasmy.

Z tego co się orientuję to poza "niewiadomym" pochodzeniem produkcji daleko-wschodnim . . .

. . . to są znane tylko dwa źródła - czyli Francuski RTM (stare zaplecze z Basf i Agfa) i z USA "National Audio Company", od którego Revox miał sprowadzić jakieś "wiekowe już" zaplecze produkcyjne do Europy.

Jeśli chodzi natomiast o produkcje mechaniki kaset (obudowy itp...) - to wiarygodnie wygląda Włoska produkcja "MusicBox":

https://www.musicboxspa.it/

. . . a kto wykonuje mechanikę kasety dla tych nowych kaset Revox-a - to nie wiem.

Dexter.Polonus

• 15 / 163
  • Nowy użytkownik
05-03-2026, 14:11
. . . jeszcze wracając do uzupełnienia mojego wywodu odnośnie Włoskich oprawek do kaset magnetofonowych . . .

. . . to wygląda na to, że ta firma MusicBox sama (w siedzibie firmy) formuje oprawki i obudowy z granulatów tworzyw sztucznych:

https://www.musicboxsrl.it/creates/

RetroTape

• 933 / 1494
  • Ekspert
05-03-2026, 16:12
Hmmm . . . a ja mam takie przemyślenie, że do nagrań odniesienia czyli tzw. "serwisowych" istotny jest "stabilny" i POWTARZALNY nośnik . . . no i dostępny na rynku, a przy okazji w miarę przyzwoity. Ale z naciskiem na powtarzalność parametrów tasmy.
Nie wiem tylko kto miałby niby te kasety nagrywać ;) Chyba że mówisz o chałupnictwie w stereo.

chorazy3

• 2350 / 2287
  • Ekspert
05-03-2026, 19:41
A znane mi osoby które wciąż prawdziwe pełnośladowe taśmy testowe (A.N.T. Audio, GennLab) nagrywają wyłącznie na taśmach NOS z epoki a nie na obecnie produkowanym szrocie. Te na pewno nie są powtarzalne ani stabilne. Ewentualnie może nadały by się nowe Maxelle UR z Japonii.
Nie jestem pewien na czym wgrywa HPR ale też pełny ślad, taśmy zdaje się stare BASF i tylko obudowy z nowej produkcji i dlatego pośledniej jakości.
Paweł

Hammer

• 5736 / 2983
  • Ekspert
05-03-2026, 20:14
No i co z tego .....a kaseciaki wezmą skąd ?starocie co się sypią nagminnie, części nie ma, głowic nie ma, ratujemy co się da, Oni raczej celują w kasety nagrywane, ja nie widzę sensu bez odpowiedniej infrastruktury w urządzenia, ale raczej nikomu się nie spieszy aby wejść na rynek sensownie.
Można to nazwać balsamowaniem zwłok.....jak Faraoni wierzyli że znowu powstaną.

RetroTape

• 933 / 1494
  • Ekspert
05-03-2026, 20:23
Zarówno kasetom HPR, a już szczególnie GennLab daleko/bardzo daleko jest do doskonałości, którą prezentowały kasety firmowe typu Abex, Teac czy Basf. Nie wiem jak prezentują się A.N.T. Audio gdyż nigdy ich nie miałem.

Stale są dostępne świetniej jakości NOSy, choćby TDK AD/SA/MA, do których nawet nie zbliżą się te nowe.

Macio4ever

• 763 / 439
  • Ekspert
05-03-2026, 22:37
Ja też robię ustawianie na kasetach NOS, choć sprawdzam bo zdarzyła mi się TDK z dropami na jednym kanale, a był nówka z folii.
Genlab imho to porażka, HPR-a warto podratować innymi obudowami i niestety brudzą tor. No ale na bezrybiu... plus taśma HPR freq response to jest coś bardzo przydatnego i sama jedna warta jest te 60 ojro.

Wciąż uważam że obecnie najtańszym i najlepszym rozwiązaniem, jeśli nie chcemy inwestować furmanki kasy są kasety multifreq Abexa lub Teaca (3 sygnały, 1 kaseta).

Odnośnie obecnie produkowanych to nie mam złudzeń, że pojawi się coś wyższej klasy. Nie te czasy, nie ta wygoda, biznesu nie widać w tym wielkiego dla firm.
« Ostatnia zmiana: 05-03-2026, 22:50 wysłana przez Macio4ever »

chorazy3

• 2350 / 2287
  • Ekspert
09-03-2026, 09:18
RTM ma swój sklep na Allegro:

https://allegro.pl/kategoria/magnetofony-i-nosniki-kasetowe-260438?marka=Recording%20The%20Masters

Choć w cenie ich 3 szt. można kupić co najmniej 10 szt. Maxell UR. No i dostawa 60 zł, czyli tyle co z ich oficjalnej strony internetowej z Francji.
« Ostatnia zmiana: 09-03-2026, 09:30 wysłana przez chorazy3 »
Paweł