Audiohobby.pl

YAMAHA K-720

zuczekx

• 20 / 354
  • Użytkownik
05-12-2024, 12:48
Dziękuję. Wiem co chciałem wiedzieć. Szukałem, obejrzałem mnóstwo filmów ale do tego nie dotarłem. Ehhh...

Wiem, że mogę ze spokojem robić dalej a następnym krokiem jest znalezienie przyczyny braku sygnału odtwarzanej kasety, słupki na wyświetlaczu ani drgną ...

RetroTape

• 680 / 1088
  • Ekspert
05-12-2024, 13:10
Drobiazg. Polowałem kiedyś na K-720, bardzo podoba mi się wizualnie ten deck. Skończyło się kupieniem KX-R730, który lubię jeśli chodzi o granie, ale z wyglądu jakoś mnie nie zachwyca, wolałbym K-720 ;)

Co do braku sygnału, to zacznij od sprawdzenia kabla od głowicy, jeśli nie ma sygnału w obu kanałach to może się coś pourywało, albo jakieś zwarcie.

Hammer

• 5013 / 2578
  • Ekspert
05-12-2024, 16:52
Dziękuję. Wiem co chciałem wiedzieć. Szukałem, obejrzałem mnóstwo filmów ale do tego nie dotarłem. Ehhh...

Wiem, że mogę ze spokojem robić dalej a następnym krokiem jest znalezienie przyczyny braku sygnału odtwarzanej kasety, słupki na wyświetlaczu ani drgną ...

Kiedyś wymyśliliśmy że najpierw trzeba zrobić wszystko co mechaniczne, wszelkie przełączniki, gniazda, przekaźniki  itp coś co jest na drodze sygnałowej, a potem elektronike.
I tego się trzymaj, spokojnie pomału posprawdzaj drożność mechaniczną.
Elektronike posprawdzaj zaczynając od zasilania
A żeby oba kanały razem padły..... to rzadkość, choć jak zasilanie padnie to właśnie lecą oba.

zuczekx

• 20 / 354
  • Użytkownik
06-12-2024, 12:12
RetroTape, oprócz bohatera mojego wpisu mam KX-393 którego dawno temu kupiłem nowego w salonie (działa jak należy do dziś. Co to było za wydarzenie !!!! :-)), w kolejce do zrobienia czeka perełka KX-W952 (na obu kieszeniach po włączeniu Play nie podnosi wózka z głowicą i rolkami).

RetroTape, Hammer: Dokładnie to będę kolejno sprawdzał i tak działał. Idąc dalej sprawdzę i przeserwisuję potencjometry, przyciski, wtyczki, gniazda, potem "kabelki", płytki, ... :-)

Wygląda na to, że nikt wcześniej w magnetofonie nie grzebał, jak odkręcałem pokrywę to pod dwiema śrubkami jeszcze była folia z opakowania. Na śrubkach montażu i regulacji głowicy jest oryginalne zabezpieczenie - pofarbowanie. To co się rzuciło w oczy to wysunięta z wtyczki płytka (jeśli dobrze pamiętam dolby). To może wskazywać, że trafiło mu się umyślne lub nie, nieostrożne obchodzenie się.

Dzięki za wsparcie Panowie! :-)
« Ostatnia zmiana: 06-12-2024, 12:49 wysłana przez zuczekx »

AUDIOTONE

• 10057 / 6117
  • Moderator Globalny
06-12-2024, 12:42
952 to ciekawa kopiarka warto ją ratować. Kiedyś taką miałem jest temat u nas na forum o niej. Powodzenia ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

zuczekx

• 20 / 354
  • Użytkownik
06-12-2024, 13:02
Zaraz po otrzymaniu i wstępnych oględzinach mojego 952 zacząłem szukać czegoś w temacie i dotarłem do Pana publikacji :-).
Tak. To bardzo fajny sprzęt.

Pozdrawiam.