Audiohobby.pl

Kenwood KX-990SR

zoon

• 49 / 1212
  • Użytkownik
14-07-2025, 21:59
Jeszcze może trzeba by było sprawdzić czy czasem przy samej głowicy się coś nie przerwało. Bo może to wina przewodów. Chyba że całość została rozebrana i pomiar wykonano na punktach lutowniczych samej głowicy, wtedy masz 100% pewności że padnięta głowica...Watro to sprawdzić.
Tak bylo. Podobno to mozna ratowac, ja jednak poszukam tej glowicy gdzies na swiecie.

AUDIOTONE

• 10641 / 6303
  • Moderator Globalny
14-07-2025, 23:12
Jeszcze może trzeba by było sprawdzić czy czasem przy samej głowicy się coś nie przerwało. Bo może to wina przewodów. Chyba że całość została rozebrana i pomiar wykonano na punktach lutowniczych samej głowicy, wtedy masz 100% pewności że padnięta głowica...Watro to sprawdzić.
Tak bylo. Podobno to mozna ratowac, ja jednak poszukam tej glowicy gdzies na swiecie.

To tylko w grę wchodzi dawca. Powodzenia w poszukiwaniu ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

zoon

• 49 / 1212
  • Użytkownik
15-07-2025, 09:45
Ciezka sprawa jsk widze...tylko do tego modelu byla stosowana?

AUDIOTONE

• 10641 / 6303
  • Moderator Globalny
15-07-2025, 10:10
Bo to wynalazek reversyjny Sankyo.
Wojtek.

RetroTape

• 767 / 1274
  • Ekspert
15-07-2025, 13:42
Nie da się wyjąć tej głowicy ? Z przodu jest śrubka blokująca ją z tego co widzę, jeśli jest jeszcze wklejona można podgrzać metal lutownicą, powinno puścić. Jak ją wyjmiesz zobaczymy co tam siedzi w środku i czy da się dopasować standardową głowicę. Nie ma w sumie nic do stracenia, trzeba próbować naprawić.

AUDIOTONE

• 10641 / 6303
  • Moderator Globalny
15-07-2025, 14:05
Nie da się wyjąć tej głowicy ? Z przodu jest śrubka blokująca ją z tego co widzę, jeśli jest jeszcze wklejona można podgrzać metal lutownicą, powinno puścić. Jak ją wyjmiesz zobaczymy co tam siedzi w środku i czy da się dopasować standardową głowicę. Nie ma w sumie nic do stracenia, trzeba próbować naprawić.
Warto spróbować, nic do stracenia. I tak głowica "otwarta".
Wojtek.

zoon

• 49 / 1212
  • Użytkownik
16-07-2025, 18:02
Stosowne proby zostaly podjete. Oczywiscie nie w moim wykonaniu, ja juz za stary zeby w tym sie babrac, 35 lat temu sam,naprawialem mojego Technicsa RS-671, nawet glowice na Alpse wymienialem, ale to juz prehistoria :D

AUDIOTONE

• 10641 / 6303
  • Moderator Globalny
16-07-2025, 18:54
Stosowne proby zostaly podjete. Oczywiscie nie w moim wykonaniu, ja juz za stary zeby w tym sie babrac, 35 lat temu sam,naprawialem mojego Technicsa RS-671, nawet glowice na Alpse wymienialem, ale to juz prehistoria :D

Daj znać jak coś będziesz wiedział, jak się prawy mają ;-)
Może być nawet jakieś małe foto-story.
Wojtek.

zoon

• 49 / 1212
  • Użytkownik
27-07-2025, 17:45
Fotostory nie bedzie, bo to mi robil taki starszy pan juz na emeryturze, byly technik z zakladow Unitry z lat 80. Na poczatku rozwazal przelozenie innej glowicy ale jak to sie mowi, potrzeba matka wynalazkow i przypomnial sobie stary numer jak sie naprawialo uszkodzone kineskopy i zastosowal to pierwszy raz w glowicy. No i przywrocil ja do ustawien fabrycznych. Generalnie ocenil, ze prawdopodobna przyczyna mogl byc ten autorewers. W kazdym razie pomierzyl to kilkoma jakimis zaawansowanymi miernikami i cyka jak nowa. Przy okazji powiedzial, ze to sprzet pracujacy w wyzszej klasie niz to wynika z jego modelu i pozycji.

Hammer

• 5140 / 2763
  • Ekspert
27-07-2025, 18:50
Katalog 1988 r najwyższy model z rewersem, więc nie dziwne że gra dobrze.

AUDIOTONE

• 10641 / 6303
  • Moderator Globalny
27-07-2025, 19:58
Na poczatku rozwazal przelozenie innej glowicy ale jak to sie mowi, potrzeba matka wynalazkow i przypomnial sobie stary numer jak sie naprawialo uszkodzone kineskopy i zastosowal to pierwszy raz w glowicy. No i przywrocil ja do ustawien fabrycznych.

Skoro głowica miała przerwę w uzwojeniu to co tam zostało zrobione? A cóż to za tajemna metoda... jeśli można wiedzieć?
Wojtek.

zoon

• 49 / 1212
  • Użytkownik
27-07-2025, 22:22
Z tego co mi oglednie wytlumaczyl to najkrocej brzmi to spawanie pradami wirowymi. Kiedys przerwe w kineskopie sie ratowalo przykladajac duzy naladowany kondensator, ktory nagrzewal koncowki przerwy, ze sie topily i laczyly sciezke. Teraz zrobil mniej wiecej to samo z przerwana sciezka. Wszystko pomierzone, tasma referencyjna czy jak to sie zwie, wszystko idealnie cyka

chorazy3

• 2046 / 2067
  • Ekspert
28-07-2025, 08:34
Bardzo ciekawe. Przydałoby się to dla głowic w Nakach classic. Alex próbował jakoś reanimować te głowice ale nie słyszałem, żeby komukolwiek się to udało. Mam nawet taką jedną do naprawy.
Paweł

zoon

• 49 / 1212
  • Użytkownik
28-07-2025, 08:54
To bylo spawanie bezdotykowe indukcja, jakbym powiedzial ile za to chcial....jak za darmo, rownowartosc paru piw. Ale to po prostu milosnik skomplikowanych spraw. O pradach, pomiarach i urzadzeniach pomiarowych moze rozmawiac godzinami. Dawno nic nie zrobilo na mnie takiego wrazenia

AUDIOTONE

• 10641 / 6303
  • Moderator Globalny
28-07-2025, 09:10
Z tego co mi oglednie wytlumaczyl to najkrocej brzmi to spawanie pradami wirowymi. Kiedys przerwe w kineskopie sie ratowalo przykladajac duzy naladowany kondensator, ktory nagrzewal koncowki przerwy, ze sie topily i laczyly sciezke. Teraz zrobil mniej wiecej to samo z przerwana sciezka. Wszystko pomierzone, tasma referencyjna czy jak to sie zwie, wszystko idealnie cyka
Hm.... ciekawe. Dzięki za info.
Wojtek.