Audiohobby.pl

Kenwood KX-990SR

zoon

• 40 / 1173
  • Użytkownik
24-06-2025, 18:57
Witam panowie ( i panie jezeli takie sa), znowu. Silnik Sankyo udalo mi sie ogarnac (z innego decka, tylko kolo pasowe trzeba bylo przelozyc) i deck fajnie gral...no wlasnie, do czasu.

Otoz nagle nie wiadomo dlaczego i nie wiadomo po co stalo sie cos takiego, ze nagle jeden kanal zaczal grac ciszej, na lewym wskazniku tylko 4 kreski i tyle. Po duzym podglosnieniu cos tam sie przebijalo z muzyki ale to jakby sie przez gruba sciane sluchalo. Nie wiem czy to drugi kanal nie przebijal. W kazdym razie...po prostu pewnego pieknego dnia moj deck z wymienionym silnikiem tak wlasnie zaczal grac.

Macie jakies pomysly? Czy mozliwe, ze glowica zaczela szwaankowac?

AUDIOTONE

• 10557 / 6263
  • Moderator Globalny
24-06-2025, 19:30
Sprawdzić czy coś się nie przykleiło do głowicy... to wpierw. Może coś tam zalega. Dobrze ja oczyścić IPą.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

zoon

• 40 / 1173
  • Użytkownik
25-06-2025, 10:49
Pierwsze co zrobilem...moze ja odmagnesowac?
Ktos mi mowil, ze moze jakis przelacznik sie gdzies tam zacial i radzil mi zeby puscic pare razy nagrywanie.

AUDIOTONE

• 10557 / 6263
  • Moderator Globalny
25-06-2025, 11:12
Pierwsze co zrobilem...moze ja odmagnesowac?
Ktos mi mowil, ze moze jakis przelacznik sie gdzies tam zacial i radzil mi zeby puscic pare razy nagrywanie.
Tam niema listwy zspis-odczyt...
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

zoon

• 40 / 1173
  • Użytkownik
25-06-2025, 11:39
Co w takim razie moglo? Piknie gral i nagle przestal. Glowice raczej sa niezniszczalne?

pień

• 2747 / 1462
  • Ekspert
25-06-2025, 13:35
Weź najpierw dobierz się od dołu, zobaczyć czy wszystkie >druty<   trzymają się głowicy.   Tam zdaje się jest płytka z microstykami pod tą głowicą.  One przełączają głowicę gdy rewers zmienia kierunek odtwarzania i obraca ją ją o 180 stopni w ta i wewta.   W którymś Kenie takie coś było u mnie że wzięły i się trochę oderwały :)   No i grało tak jak opisujesz.
   Samo odmagnesowanie to jak wlanie motodoktora do silnika z urwanym korbowodem w nadzieji że pomoże.
   A tak swoją drogą to ja miłośnik taśmociągów Kenwooda i że zdechła głowica czy co tam innego zdechło to za bardzo nie wierze.   W moim 880, wprawdzie to nie całkiem taki sam jak 990 to nawet gdy z dymem coś kiedyś poszło to on dalej grał heheheheh

ed..   Tam to taki kołchoz trochę może być, całkiem jak made in poland za gierka.   Kupa drutów ściśniętych bele jak i przywalonych taśmą klejąca.  Może nie być widać na początku że któryś się urwał.   Albo złamał w izolacji i nawet dosyć daleko od miejsca lutowania.   Miernik użyć bardzo wskazane.
« Ostatnia zmiana: 25-06-2025, 13:42 wysłana przez pień »

zoon

• 40 / 1173
  • Użytkownik
25-06-2025, 13:41
Oki, sprawdze,  ja kompletny amator level laik, zanioslem, do serwisu lokalnego mojego i pan mi powiedzial, ze napiecia itp sie zgadzaja i wyglada to na glowice. Inny z kolei taki znajomy co robi decki , mowi mi ze zeby zarznac glowice to ciezka sprawa, zwlaszcza, ze ja jakos szalenczo go nie katowalem, ot przeganialem go pare godzin tygodniowo dla sportu i nagkle pewnego pieknego dnia....

Ale ok, zobacze, sprobuje albo wysle do jakiegos pobliskiego decko-maniaka. Wiem, ze sa tacy co ponoc wszystko zrobia :)

Ja tez mam jeszcze 2 keny

pień

• 2747 / 1462
  • Ekspert
25-06-2025, 13:47
Weź przede wszystkim nie słuchaj tych wszystkich specjalistów.   Bo zaraz dojdzie do tego że elektrownia ci się zepsuła i trzeba ją wymienić , zamiast przylutowania jednego czy dwóch drutów na swoje miejsce.
   W takich sprzętach jak ten Ken 990 to 99,9 %  awarii  to taka tzw. głupota że można nawet o niej nie pomyśleć.    Typu brak jednego kanału na wyjściu to albo kabel abo zgnieciony robal w gniazdku.     Nie reagować jak babci,  kichniesz a ona już dochodzenie robi czy nie odwalasz kity na raka, tudzież inną straszną chorobę o której właśnie przeczytała w gazecie.

zoon

• 40 / 1173
  • Użytkownik
25-06-2025, 18:24
Dzieki, sprawdze :D Tez mi sie wydawalo, ze nic samo z siebie sie nie psuje ot tak nagle :D