Mi brak podświetlenia kieszeni też przeszkadza :). A popsuć? Jeżeli zrobić to z głową, a jak się uda to i odwracalnie, to ja nie widzę problemu. Choć ja nie jestem jakimś koszmarnym purystą, póki zmiany robi rozsądny człowiek (a nie małpolud ze spawarką zamiast lutownicy :D).
Do tematu:
Ja też rozmyślałem nad tym jak zrobić w nim podświetlenie, tylko ja chciałem zrobić od góry kasety, nie od tyłu - bardziej mi się tak podoba, a i nie trzeba wtedy wycinać tego lusterka z tyłu (a więc bez destrukcyjnie). Jeśli dobrze kojarzę to jak otworzysz kieszeń, to u góry obudowy znalazłoby się miejsca na pasek z malutkimi LED SMD. Wtedy po zamknięciu kieszeni kaseta oświetlona byłaby od góry, ale światło padałoby na front kasety. Jakiś tam szybki test zrobiłem wkładając w to miejsce jedną LED na cienkim druciku i wyglądało to bardzo fajnie moim zdaniem.
Odnośnie "pożyczenia" prądu to z tego co pamiętam to miałem jakiś pomysł, żeby wpiąć się przy diodzie LD603 (dioda "Power"), ale przyznam się, że nie analizowałem tematu głębiej. Idea moja była taka, że przynajmniej prąd pochodziłby z obwodu oświetlenia, a nie z jakiegoś przypadkowego miejsca, które mogłoby np. na tor audio wpłynąć. Tyle, że ja nie jestem elektronikiem, więc powyższe powyższe rozumowanie może nie być prawidłowe ;).
Same LEDy (bo zakładałem 3) podświetlenia nie muszą być mocne, więc dodatkowe obciążenie na ten obwód byłoby niewielkie, a pewnie wręcz pomijalne.