Audiohobby.pl

Kasety z lusterkiem.

Bitolo

• 11 / 83
  • Nowy użytkownik
01-11-2024, 15:42
Opisywaną powyżej kasetę odebrałem. Teraz była okazja na pierwsze testy.

Poniżej krótki filmik na YT z prezentacją odbicia lustrzanego przesuwającej się taśmy w magnetofonie (kaseta umieszczona w kieszeni magnetofonu):

Oraz kilka zdjęć w załączniku . . .

Jakościowego "cudu" wykonania nie ma, ale po wykonaniu poprawek "rzeźbiarskich" - kaseta powinna spełniać swoje zadania. Samo lusterko jest raczej ok.

RetroTape

• 625 / 997
  • Ekspert
01-11-2024, 16:29
Jakościowego "cudu" wykonania nie ma, ale po wykonaniu poprawek "rzeźbiarskich" - kaseta powinna spełniać swoje zadania. Samo lusterko jest raczej ok.
Powiedziałbym, że wygląda dość okropnie ;) Przedmuchaj ją dobrze powietrzem i posprawdzaj paznokciem czy jakiś kawałek plastiku się nie urwie i nie wpadnie do mechanizmu, bo tak wizualnie strach ją wkładać do magnetofonu. Jeśli działa to najważniejsze.

chorazy3

• 1648 / 1790
  • Ekspert
01-11-2024, 16:53
Dziękuję za zdjęcia i film.
Widziałem tą kasetę na aukcjach w Jp i sam się zaciekawiłem. Na pierwszy rzut oka wyglądała nawet na oryginał Sony ale po zbliżeniu ta rzeźnicka robota. Samemu można taką zrobić. Gościowi nie chciało się nawet przeszlifować krawędzi.
Najlepiej rozbierz ją i wygładź krawędzie tak jak Retro radzi.
No ale najważniejsze, że działa jak trzeba. Miłego użytkowania!
Paweł

AUDIOTONE

• 9843 / 6026
  • Moderator Globalny
01-11-2024, 20:39
Ja po prostu wstydził bym się coś takiego sprzedawać ;-( Samemu można by lepiej wykonać. Nie mam pytań.
No cóż nic nie zrobisz. Ale to nauczka na przyszłość.
Liczyłem że będzie lepsza... Ale jak Paweł napisał "...że działa..." ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.