Audiohobby.pl

NAD 3020

AUDIOTONE

• 10136 / 6144
  • Moderator Globalny
06-10-2023, 12:00
Już temat 3020 w jednym miejscu.
Jakubie niema sprawy, niech Ci służy jak najdłużej ;-)
Przydało by się ten front panel załatwić w lepszym stanie i było by git.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

JaKub92

• 1996 / 5791
  • Ekspert
06-10-2023, 17:50
I będę za nowym frontem patrzył, może się kiedyś trafi. Jakby jeszcze trafił się metalowy, srebrny, to by była bajka :D A swoją drogą jestem ciekawy, czy była wersja z frontem metalowym w tym samym kolorze. Taki też byłby super i pasowałby idealnie do magnetofonu.
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

bociuch

• 4 / 38
  • Nowy użytkownik
06-02-2025, 21:12
A ja chciałem się troszkę wypowiedzieć odnośnie NAD 3020 , z tyłu na tabliczce mam literkę A, odnośnie napraw i trzeszczenia w jednym kanale - trzeba sprawdzić mostek prostowniczy, jak komuś pomoże-to nie koniecznie awaria końcówki mocy tranzystorów, ale co chciałem rzec, gra ładnie im dłużej tym lepiej w sensie godzin grania, ale dałem za niego w sumie z naprawami 1200, i na pewno go nie sprzedam bo mi ładnie stoi w wierzy:), ale czy to taki najlepszy wybór w sensie małych pieniędzy, no i kwestia jaką muzykę się słucha i jak się słyszy ,ja np lata 70 disco, trochę jazz Mails Dawis, ale głównie pop Madonna, Majkej Jackson, Bruce Sprinsgtin ,Sting,U2, a także dzisiejszą muzykę rozrywkową ,no ale do rzeczy moim zdaniem jest trochę przereklamowany, jak dla mnie powinien kosztować nie więcej jak 500 zł, osobiście uważam bo też mam, jak ktoś nie chce wydać dużych pieniędzy na wzmacniacz to proponuję kupić sobie Grundiga V7200 bo sporo na rynku i są tanie 200-300zł, albo ponoć V7000-lub amplituner R-7200 (podobno lepiej gra od V7200 ale nie mam go, to tylko opinia innych) . Tak czy inaczej ten Grundig V7200- ma więcej dynamiki czystości przestrzeni grania więcej sopranu i basu też miękkiego no i moim zdaniem to tak wygląda , piszę dlatego ponieważ moje spostrzeżenia mogą okazać się komuś pomocne , pozdrawiam Was forumowicze i dziękuję że jest takie forum bardzo pomocne:)

bociuch

• 4 / 38
  • Nowy użytkownik
06-02-2025, 21:33
No i może ktoś zapytać sensownie a jakie masz źródło, uprzedzam odpowiedź, mianowicie Cd NAD-502, DVD Pioneer DV-444 a jeżeli chodzi o komputer Dac 192 kHz w wersji FLAC  , jak dla mnie wszystkie grają identycznie, kolumny to Hi-Fi Box 850a Profesional pozdr.:)

Hammer

• 5043 / 2605
  • Ekspert
06-02-2025, 21:49
Pionner ma lekko mówiąc kiepski dźwięk, mam taki sam, testowałem ponownie czy jeszcze działa i ponownie do piwnicy poszedł.

bociuch

• 4 / 38
  • Nowy użytkownik
06-02-2025, 22:01
No tak ale to DVD ale uwierz mi ,że z fubara 2000 z dac, i mój NAD 502 i ten pionier grają identycznie wiele się na tym napracowałem , wiesz zawsze można szukać czegoś lepszego z lepszymi przetwornikami ale moim zdaniem to gonienie króliczka , bo to co mam naprawdę pięknie gra przy małym budżecie , ale wiadomo szuka się najlepszego  dla mnie wiecej nie trzeba za nieduże pieniądze, ludzie kupują kolumny za 200 tyś zł być może ma to sens jakiś ale moje grundigi 850 grają naprawde pięknie w zestawie i nie trzeba więcej, pozdrawiam i dzięki za wypowiedź:)

AUDIOTONE

• 10136 / 6144
  • Moderator Globalny
06-02-2025, 22:32
Proszę się trzymać tematu.... NAD 3020...
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

JaKub92

• 1996 / 5791
  • Ekspert
08-02-2025, 15:07
A ja chciałem się troszkę wypowiedzieć odnośnie NAD 3020 , z tyłu na tabliczce mam literkę A, odnośnie napraw i trzeszczenia w jednym kanale - trzeba sprawdzić mostek prostowniczy, jak komuś pomoże-to nie koniecznie awaria końcówki mocy tranzystorów

Przyczyną strzelania w lewym kanale była uszkodzona dioda Zenera w układzie Soft Clipping, co opisałem na poprzedniej stronie.

Ja ten wzmacniacz bardzo lubię, szczególnie za ciepłe brzmienie i bardzo miękki bas, odkąd naprawiłem, gra u mnie cały czas jako główny wzmacniacz. Słucham w większości rocka i metalu i w tym też się sprawdza, choć rzeczywiście lepiej radzi sobie z spokojniejszą muzyką tj. Phil Collins, składanki Kuschel Rock, Metal Ballads itp. Bardzo przyjemnie gra na nim również italo-disco czy eurodisco - ten mięciutki bas robi tu swoje :)
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

pień

• 2518 / 1342
  • Ekspert
14-02-2025, 01:58
Mam takiego NAD jak w tytule i spoko w sumie.  Jednak jakoś nie mam presji żeby był głównym wzmacniaczem na chacie.
  Parę powodów mam hehe.  Jeżeli napisze że ja czub na klasę D to jeszcze bana mi walną.  Tak więc nic nie napisze hehe

ale moje grundigi 850 grają naprawde pięknie
  Tutaj to zgadzam się w 90% .  Ale to tylko dlatego że po 850 postanowiłem sprawdzić czy inne z tej serii też potrafią.   No i wyszło że 1000 ce  pojechały bardziej.