Pewnie jak większości z Was, zdarzyło mi się kupić szpulki z taśmą. Sprzedający twierdzi, że są nieużywane, ale nie zna ich stanu, czyli standard. Kupiłem z pełną świadomością możliwego stanu taśmy, czyli szrot, no i się nadziałem. Pudełka w doskonałym stanie, worki foliowe nienaruszone, szpulki w stanie fabrycznym. A taśma w stanie NOWA. Nie pyli, nie odkleja się i nie rozwarstwia, zwój ze zwoju świetnie się zsuwa. Doskonała jakość pro wyrobu.
I tu należy się wyjaśnienie, szpule są potężne, fi 355mm gr. 18,2mm. Taśma szer. 1/2",gr. 27,1um, dł. 2956m, nazywa się Quantegy 467 Digital Audio Mastering. No cóż będę musiał ją używać, szczęśliwie mam Alesis XT 8ch. Nie omieszkam troszkę tej taśmy użyć w swoim 1/2"-2T wynalazku, który ma możliwość nagrywania/odtwarzania z różnymi ustawieniami EQ.
Tak właściwie to kupiłem 14" szpule na talerze do dużego studyjniaka, a zyskałem doskonałą, taśmę do adat'a. Pewnie coś wyskrobię jeszcze, po przewinięciu tej taśmy do kaset. Narazie czekam jeszcze kilka dni na jej aklimatyzację.