Dobra, zgodnie z obietnicą krótka recenzja przyrządu do ustawiania głowicy/rolki z Alliexpress.
Opakowanie - zwykła torebka strunowa.
Cena ok 100zł
Płyta - stal nierdzewna
Bloczek - aluminium
Nadruk - wygląda na wypalone laserem.
Płyta - pomiary robiłem mikrometrem i suwmiarką cyfrową Mitutoyo (w sensie, że nie taką za 5 ziko). Pomiary na zdjęciu, w sumie grubość jest w górnej części zakresu tolerancji (2,46mm wobec 2,445 przy tol. +0,02). Płyta wygląda na ciętą ze sztancy i szlifowaną. Wg mnie jest bardzo dobrze wykonana, a już w kontekście ceny to jest lux torpeda.
Bloczek jest słabiej wykonany tzn trzyma wymiary, ale jest na moje oko z obróbki cnc, bez szlifowania. Kąty trzyma. Wymiary trzyma.
Co zrobiłem u siebie: sfazowałem super delikatnie krawędzie papierem 400 oraz używając powierzchni kąta szlifierskiego bardzo delikatnie spolerowałem płaszczyzny na tkaninie ściernej 1000. Zapewne nie jest to niezbędne ale teraz jest ideolo.
Podsumowując - wg mnie w 100% warto kupić, warte swojej ceny, oczywiście przy założeniu, że kolejny egzemplarz będzie tak trzymał wymiary.
Gdybym miał sytuację, że miałbym głowicę do ustawienia (np po wymianie), to ustawiłbym wstępnie na przyrządzie ale zweryfikował mikrometrem odległości już głowica do mostka. Głownie dlatego, że przyrząd tego typu nie jest super łatwy do zastosowanie do tak dokładnego ustawienia lub trzeba byłoby to robić pod dużym powiększeniem.
Na potrzeby weryfikacji czy nie ma jakiegoś dużego problemu, ustawienia lewej rolki itp - jest super, wygoda bez porównania większa niż z samą suwmiarką.