Audiohobby.pl

Regulacja wysokości głowicy

artekk

• 1771 / 6607
  • Ekspert
22-04-2026, 23:40
Zwykłe Sankyo to raczej nie jest, tylko takie z wysokich, drogich modeli.

Może nieprecyzyjnie się wyraziłem, zwykłe, czyli popularne metalowe Sankyo Dual Capstan, znane z wielu modeli Onkyo, Kenwood, Yamaha, Teac, Harman, NAD, Nakamichi (inny mostek) etc. Choć i w Sankyo z pojedynczym wałkiem taki alu odlew pod głowice jest, np. 2 head Onkyo TA-2550, a także w 3 głowicowych średniakach jak np. TA-2870, 2760, więc niekoniecznie w highendach.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Arturo

Dexter.Polonus

• 18 / 200
  • Nowy użytkownik
Dzisiaj o 00:33
Udało mnie się jako-tako wykonać kilka zdjęć mocowania głowic w Teac-v6030s. Faktycznie są tam jeszcze dwie małe "główki" śrub lub nakrętek z wcięciem płaskim. Wygląda to na coś z gwintem poniżej 2mm średnicy.

Tak czy siak w jakiejś nieokreślonej przyszłości rozkręcę jeszcze raz ten mechanizm, choćby z tego względu że do przerobienia lub regeneracji zostały dwa "plastikowe" gwinty. Tak samo muszę sprawdzić dokładniej system rolki nawijającej taśmę i wyczaić jak działa auto-stop i czy nie ma możliwości przyspieszenia jego zadziałania (teraz jest około 2-3 sekundy).

Dość specyficznie kaseciak "zeżarł" (a zasadniczo wyciągnął) kilka metrów taśmy z kasety. I tak podejrzewam, że to może być przyczyna obniżenia prędkości nawijania taśmy przez prawą rolkę (ale siła rolki jest spora). Ale również w kasecie pojawił się opór przesuwu przez nierówno ułożoną taśmę. Pasek sprzęgła zostawiłem stary/fabryczny - więc może jednak trzeba założyć "ciaśniejszy".

Ale reasumując "dziwaczne" jest mocowanie i możliwości regulacji głowicy w trakcie odtwarzania - taki nieco przerost formy nad treścią.

PS:
Jakby ktoś się zastanawiał dlaczego "potencjometr" od regulacji balansu nagrywania - "dziwnie", tak jakby z oporem nierównym obracał się - to nie wina jest wady/uszkodzenia samego potencjometru - tylko zastosowano w tej serii magnetofonów dźwignię/przedłużkę pokrętła balansu o długości około 30-35 cm (na głębokość całego magnetofonu). Ta przedłużka osi jest wykonana z tworzywa sztucznego i najzwyczajniej ma tendencje do wyginania się (pracuje) pod wpływem siły obrotu potencjometru. Stąd ten efekt "miękkiego" pokrętła.