Audiohobby.pl

Ręce opadają

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
12-09-2008, 23:16
Chciałbym żebyście w tym wątku pisali o cudownych jedynie słusznych decyzjach naszych "słusznych"polityków odnośnie kultury muzycznej w naszym kraju

Jako przykład podam rewelacyjny pogląd niejakiego radnego Paweła Sularza z PO (opcja polityczna przypadkowa)
za Gazetą cytuję "- Kraków nie potrzebuje więcej budynków o charakterze kulturalno-konferencyjnym. Wystarczy centrum kongresowe i hala widowiskowo-sportowa w Czyżynach" link tutaj http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,35823,5686642,Awantura_o_sklad_solny_na_Zablociu.html

Ten człowiek nie ma pojęcia co to jest kultura a muzyczna w szczególności i powinien być od niej daleko trzymany! Kraków ma "wybitne" obiekty dla eksponowania muzyki :przykłady od 63 lat wynajmowana sala dla Filcharmonii od kleru na ulicy Zwierzynieckiej-większość koncertów dupiana-powód banalny, słychać przejeżdżające w trakcie koncertu tramwaje. Hala Towarzystwa Sportowego Wisła pogłos prawie jak w Taj Mahal tylko bardziej chaotyczny. Wybitnemu inaczej radnemu należało by przypomnieć że Kraków ma 1'000'000 mieszkańców i na taką liczbę mieszkańców po prostu nie ma dalej typowych obiektów do koncertów muzyki na żywo w ogóle i nie tylko poważnej-przypominam obiekty sportowe akustycznie dobrze służą do "kopanki" nie do słuchania muzyki. Pisałem na ten temat wcześniej   http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=31202&p=1#k   ale jakoś nie wyszło nic z tej pisaniny. Ogólnie wychodzi że na muzyczne imprezy masowe powinna być w Krakowie wybudowana sala o bardzo dobrej akustyce na ok 18'000 ludzi i przy dobrym zarządzaniu i ściąganiu wartościowych muzyków koszcie 4'000 milionów miasto pośrednio miało by zwrócony w ciągu 4 lat-po prostu czysty byznes. No cóż jak to mówią myślcie to nie boli-to dotyczy także radnych!

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
13-09-2008, 12:21
Odnośnie słynnej Hali Widowiskowo-Sportowa Czyżyny to wystarczy wpisać hasło w google Hala Widowiskowo-Sportowa Czyżyny   i nic z informacji nie wynika firma która miała budować  nie buduje projekt który wygrał w cudowny sposób zniknął jakoś nie mogę się dokopać? a najciekawsze że to co wirtualnie realizują radni podskoczyło z 200 do 400 milionów zł i według mnie dalej to pewnie będzie jakaś szopa do pokazywania kopanki a nie słuchania muzyki. Obiekt podobno miał być wielofunkcyjny , przesuwane trybuny i takie tam no ale nie czarujmy się nie za 400 milionów bo przykładowo przy tej kwocie i liczbie publiczności to wybudujemy (przydzisiejszej rynkowej cenie  mieszkalnego lokalu ok 7000 zł za m2) powierzchnię dla jednego widza 3m2 :)))))) Przypominam puste pomieszczenie nie umeblowane bez żadnej infrastruktury !!! Dla porównania lepszej klasy pusty budynek klasy A++ kosztuje od 11250 zł za m2.Przypominam że dochodzi jeszcze cała infrastruktura wokół budynku typu parkingi i drogi dojazdu punkty obsługowe.

No chyba że hala ma być zwykłą dużą stodołą . Panowie radni jakoś kojarzy mi się to z karykaturą na komunizm widoczna z frontu Ściana odmalowana z oknami a z tyłu zamiast mieszkań tylko podpory.

Sposób myślenie mimo pozornie innej orientacji politycznej jak widać nic się nie zmienił

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

cojest

• 159 / 5912
  • Aktywny użytkownik
16-09-2008, 15:20
Hej,

też jestem z krakowa i prawde mówiąć jeśli chodzi o kulturę muzyczną to bardzo cenię sobię Cetrum Mangha - 6 grudnia 2008 gra tam Anthony Braxton!!!.  Jeśli chodzi o budynki-muzyczne to rzeczywiście troche mało aczolwiek na każdą nową inwestycję patrzę z lękiem. Odsyłam tutaj do nowego gmachu operetki ,który wygląda tragicznie. Potrzeba nam przedewszystkim dobrych architektów i inżynierów. Myślę ,że ciekawe byłoby zagospodarowanie części huty sendzimira. Niebawem będzie tam koncert Kraftwerk.  Jeśli ktoś będzie koniecznie proszę się podzielić wrażeniami.
Dobrze muzyki słucha się też na akademii muzycznej na sw. Tomasza. Czasami można trafić na bardzo ciekawe koncerty studentów - polecam szczególnie tych prowadzonych przez prof. Marka Chołoniewskiego - jednego z pierwszych muzyków eksperymentujących z muzyką elektro-akustyczną w naszym mieście.
A\'propos jednego z jego projektów: niesamowity był koncert na dzwony kościelne w obrębie centrum. Miasto stało się jedną wielką salą koncertową:] Generalnie większy problem w tym konserwatywnym mieście jest z repertuarem niż  z miejscami do słuchania. Poza unsound i festiwalem jazzowym w alchemii ... no niektórymi.. niektórymi punktami programu SacrumProfanum raczej słabo.

pozdro,
m.
pzdr,
m.

cocor2007

• Gość
16-09-2008, 22:29
To fakt, Kraków ( jak wiekszośc dużych miast w Polsce) nie ma fajnej sali koncertowej na kilka tysięcy osób.

W Hali Wisły z przyjemnością niszczyłem uszy 3-krotnie : Slade (daaawno to było), Tool, TSA/Budgie. Akustyczne paskudztwo, choć akustycy Toola coś pokombinowali i po przerwie technicznej było znośnie.

Całkiem nieźle jest w sali  Akademii Muzycznej (albo Ekonomicznej, nie pamętam, dowieźli mnie i odwieźli :) ).
Byłem tam, chyba 3 lata temu na urodzinowym koncercie Turnaua i w okolicach 10 rzedu brzmiało super !
Ale to sala chyba na 1000 osób, może trochę więcej.

Rafaell,
życzę Ci wszystkim Krakusom nowego obiektu z prawdziwego zdarzenia, może nie na 18.000 widzów, ale na 8-10 juz bedzie extra.

Coś takiego jak katowicki Spodek (tylko przystosowany do dzisiejszych wymagań akustycznych i bezpieczeństwa) powinien byc w Krakowie, Warszawie,Wrocławiu, Łodzi itp. Niestety, w Warszawie same akustyczne porażki ( Torrrrrwarrrr, Mera), w poznańskiej Arenie też bez rewelacji, ale i tak jest to chyba hala nr 2 po Spodku.  A jak jest w innych, niewymienionych tutaj wiekszych miastach?

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
16-09-2008, 23:33
>> cocor2007, 2008-09-16 22:29:19
Na 8 tysięcy "mam miejsce" ale nie powiem bo zaraz coś władują głupiego a teraz to przynajmniej tylko niegospodarni tam są bo miasto co roku dopłaca do interesu, nawet teren jest otoczony droga w kształcie amfiteatru :) Tylko tam coś sensownego postawić i zatrudnić dobrego menedżera. Z tym Kraków też ma kłopoty, choćby ostatnie pierepałki z dyrygentem w Filharmonii który po prostu zwiał z Krakowa. Radni działają jak to mówią "każdy ch,,, na swój strój" Patrząc z boku prywata w literze prawa. Najlepszym czarnym CV Krakowa jest np. to ze dalej nie ma planu zagospodarowania przestrzennego miasta! Miasto po prostu brzydnie, kto lepiej smaruje ten stawia szkaradztwo gdzie chce, na dodatek bez infra struktury typu garaże przedszkola sklepy, ect ot budownictwo plombowe ha ha. Majstersztyk myślenia urbanistycznego to nowe sądy wybudowane w samym centrum miasta bez parkingu podziemnego,dalej prokuratura z loszkiem ale bez parkingu, to samo zrobiono z Urzędem Miasta Krakowa-i niech nikt mi nie pieprzy że ogrodowi botanicznemu groziło odwodnienie-są na to sposoby metro im EG obok zbudowano. Kontynuujac dalej, budynek taki  później wygrywa konkurs na antyszopę. Są też sukcesy w listopadzie oddane zostanie metro imieniem Edwarda Gierka. Dla czego imieniem Edwarda Gierka bo 30 lat temu za Gierka wykopano 1,8km dziuro-tunelu a teraz się go z pompa w listopadzie otworzy (będzie to skrót dla tramwajów omijających centrum starego miasta skrótem z Ronda im.Zemsty Turków za Wiedeń; Dawniej Rondo Mogilskie. Rozgrzebał i nie skończył go Turek niejaki Guris-czy jakoś tam, trochę naszych firm podwykonawców poszło z torbami-to ten od zawalonego Aquaparku w Moskwie i w Hiszpanii. Kraków to taka konserwa ze po wiekach dalej się mszczą na Andrzeju Frycu Modrzewskim (wiemy za co komu podpadł) przemieniając jego ulicę na "patriotę" Lubomirskiego

No a teraz radosne Wirtualne Centrum na Czyżynach za jedyne 200milionów+ ułańska fantazja naszych milusińskich radnych

Zaczynam w końcu już wierzyć Pani Pendereckiej, kulturze i nie tylko w tym mieście ciężko żyć o ludziach nie wspomnę ale na jednodniowej wycieczce można się nie źle bawić nie dotyczy to pozostałych dni w roku

Halo czy jest w Krakowie jakiś gospodarz? bo polityków to my mamy już dosyć! Prezydencie Józefie Dietl powstancie i przypomnijcie chociaż to swoje powiedzonko

* "To co włożymy na oświatę nie jest wydane, lecz pożyczone...

...bo oświata to najrzetelniejszy dłużnik"

To co włożymy w Kraków nie jest wydane, lecz pożyczone....

....bo Kraków to najrzetelniejszy dłużnik i odda te pieniądze z nawiązką a jak włożymy tu sercę to i dwakroć odda

Rafaell

cocor2007

• Gość
18-09-2008, 19:43
Rafaell,

460 000 000 pln znaleźli w Warszawie ! Wystarczyło uchwalic poprawkę do budżetu miasta !

Kibic to ma jednak fajnie, a co ma zrobić kibic-meloman ? Na Torrwarrr, na Torrwarr, hurrra!

http://sport.onet.pl/0,1248675,1827803,wiadomosc.html

wojtek i

• 140 / 6053
  • Aktywny użytkownik
05-10-2008, 20:37
Kałużyński mawiał ręce i spodnie opadają.
wojtek i

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
05-10-2008, 21:06
>> cocor2007, 2008-09-18 19:43:58
Przerabiałem te tak zwane remonty remont kosztuje 4x drożej niż zburzenie i postawienie nowego obiektu, remont to tzw studnia bez dna i za tą opinie  po 2 latach gospodarzenia według mnie dobrego wyleciałem z pewnego 18hektarowego klubu sportowego w Krakowie :)

Rafaell