Audiohobby.pl

SONY TC-K990ES / TC-K333ESA

Hammer

• 5286 / 2869
  • Ekspert
08-11-2025, 17:57
A ja dzisiaj narwałem winogron w winnicy i zrobie boski napój, mniej kłopotów.......

RetroTape

• 832 / 1380
  • Ekspert
08-11-2025, 18:43
Long story short lewy kanał ma coś ze szczeliną głowicy, korozja lub poszerzona stąd podbicie niskich i gwałtowny spadek na wysokich.
Wcześniej pisałeś, że po odwróceniu wtyczki sytuacja się zamieniała, więc czy jest to ta szczelina w lewym kanale ? Bardziej pasowałoby, że w torze audio jakiś kondensator zmienia charakterystykę przenoszenia na jednej linii, ale mówisz, że sprawdziłeś więc dziwne. Naturalnie to może być też coś z głowicą, choć jeśli po obróceniu sytuacja się zamienia kanałami to jakoś mi się nie wydaje. Chyba, że czegoś nie rozumiem, bo opis bardzo długi ;)

Macio4ever

• 451 / 325
  • Zaawansowany użytkownik
08-11-2025, 18:49
Long story short lewy kanał ma coś ze szczeliną głowicy, korozja lub poszerzona stąd podbicie niskich i gwałtowny spadek na wysokich.
Wcześniej pisałeś, że po odwróceniu wtyczki sytuacja się zamieniała, więc czy jest to ta szczelina w lewym kanale ? Bardziej pasowałoby, że w torze audio jakiś kondensator zmienia charakterystykę przenoszenia na jednej linii, ale mówisz, że sprawdziłeś więc dziwne. Naturalnie to może być też coś z głowicą, choć jeśli po obróceniu sytuacja się zamienia kanałami to jakoś mi się nie wydaje. Chyba, że czegoś nie rozumiem, bo opis bardzo długi ;)

Obróciłem wtyczkę i problem się przeniósł (tak jakbym przełożył kable na wyjściu magnetofonu, na oscy identyczny obraz tylko kanały odwrotnie), więc sygnał z lewego kanału głowicy pojawił się na prawym kanale wzmacniacza operacyjnego. Wiec problem leży na wejściu sygnału (czyli głowicy), nie na stopniu wzmocnienia. Z resztą sprawdziłem wszystkie kondy i rezystory związane ze wzmacniaczem operacyjnym, który jest tuż za tranami (sekcja PB equalization)

Dołączyłem obrazek, widać jak tnie wysokie na lewym kanale, którego krzywa przecina się z prawym.
Jeśli problem jest już na wyjściu wzmacniacza operacyjnego to, to co jest dalej nie ma już znaczenia w diagnozie.

Po obróceniu wtyczki wyższa amplituda jest na drugim kanale wzm operacyjnego, co oznacza, że stopień wzmocnienia jest symetryczny (trany, wzm operac.)

« Ostatnia zmiana: 08-11-2025, 19:03 wysłana przez Macio4ever »

RetroTape

• 832 / 1380
  • Ekspert
08-11-2025, 19:06
OK, ja zrozumiałem, że jak odwróciłeś wtyczkę od głowicy, to na drugim kanale charakterystyka przenoszenia była w porządku, czyli tak jakbyś podłączył kabelek tylko do jednego kanału głowicy najpierw do wejścia kanału L a potem R na płycie głównej. I wtedy raz byłoby dobrze, a raz źle, a to by oznaczało, że nie głowica jest problemem.

AUDIOTONE

• 10982 / 6409
  • Moderator Globalny
08-11-2025, 20:28
Tak jak rozmawialiśmy Maćku. Przebąkiwałem wtedy między słowami, że może być głowica "uwalona"... podobne problemy zdarzają się w Nakach i nie tylko. Słyszałem o takich problemach w Sony także. Zresztą wspominałem o tym podczas naszej rozmowy.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 451 / 325
08-11-2025, 20:54
Tak jak rozmawialiśmy Maćku. Przebąkiwałem wtedy między słowami, że może być głowica "uwalona"... podobne problemy zdarzają się w Nakach i nie tylko. Słyszałem o takich problemach w Sony także. Zresztą wspominałem o tym podczas naszej rozmowy.

Pamiętam, pamiętam. Nadzieja umiera ostatnia :)
Spróbuję ja odratować, czekam na materiały ścierne.

AUDIOTONE

• 10982 / 6409
  • Moderator Globalny
08-11-2025, 21:08

Pamiętam, pamiętam. Nadzieja umiera ostatnia :)
Spróbuję ja odratować, czekam na materiały ścierne.

Maćku trzymam kciuki ;-) Daj znać jak co dalej będziesz działał.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 451 / 325
08-11-2025, 21:12
Czekam na folie do polerowania (3M diamond lapping film) i mały mikroskop :)
Zamierzam spolerować głowicę. Jeśli to nie pomoże, to pewnie dawca. Łatwiej trafić w totka niż kupić taką głowicę...
« Ostatnia zmiana: 08-11-2025, 21:36 wysłana przez Macio4ever »

chorazy3

• 2150 / 2173
  • Ekspert
09-11-2025, 17:16
Zanim zaczniesz polerowanie obejrzyj powierzchnię głowicy pod mikroskopem. Wystarczy tani jubilerski 100x z Allegro za kilkadziesiąt zł.
Jeśli jest ok, bez śladów korozji, dołeczków itp. a także nie ma progu (na żadnym że zdjęć nie widać dobrze czoła głowicy) to polerowanie nic nie da a może nawet pogorszyć sprawę.
Te głowice znane są z tego, że mają płytką szczelinę i dość szybko się kończą, stąd te niebieskie pseudo pressure pad liftery.
Do tego modele z rynku jp z uwagi na tamtejszy klimat częściej mają ogniska korozji w okolicy szczeliny. Twój egzemplarz miał ją na chassis.
Można też najpierw na próbę lekko spolerować pastą do metalu np. Autosol, jak to nic nie zmieni to lapping też nie pomoże.
Paweł

Macio4ever

• 451 / 325
09-11-2025, 18:37
Dzięki za podpowiedzi, jasne taki jest plan. Najpierw inspekcja w powiększeniu, potem ewentualne działania.

Też czytałem, że płytkie tylko nie wiem, co to znaczy. Czy 0,1mm czy 0,2mm czy coś innego. Jak oglądam w ostrym świetle i okularach x2 to nie wygląda gorzej od tej w 5ES więc pewnie ślepy jestem :) Co do korozji, to pewnie jest loteria. 5ES był też z takimi ogniskami i ogólnie w gorszym stanie, a okazało się, że śmiga. Zobaczymy.

Po cichu liczę tylko na delikatne podcięcie na lewym kanale, bo prawy jest całkiem OK i możliwość wyrównania Autosolem lub tymi magicznymi foliami polerskimi.

Oglądałem filmy Hifirulezzz jak odratował chyba 3 Soniacze i Akajca

Teraz jestem już wyluzowany. Została ciekawość czy uda się uratować. W szczególności, że mechanika jest lalka, jak również bebechy i płyta czołowa.
« Ostatnia zmiana: 09-11-2025, 18:39 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 451 / 325
13-11-2025, 22:02
Doszły materiały ścierne i prosty mikroskop.
Widać, że szczelina w lewym kanale jest zbyt gruba - zgodnie z przewidywaniami. Strona nagrywająca lekko porysowana ale szczelina równa.
Zdjęcie na szybko z ekranu, a nie zrzut. Następnym razem będzie lepiej. Strona PB.
« Ostatnia zmiana: 13-11-2025, 22:30 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 451 / 325
15-11-2025, 19:45
Zaprojektowałem sobie narzędzie do szlifowania :) Wydruk 3D z żywicy podobnej do ABS (takiej utwardzanej UV).
Plus jest taki, że mogę sobie wydrukować od razu kilka sztuk pod różne folie. Zobaczymy czy zda egzamin  - oczywiście zanim zacznę szlifować to sprawdzę czy bangla bez materiału ściernego.

Na zdjęciu nr 3 - strona nagrywająca
Na zdjęciu nr 4 - strona odtwarzająca

Widać ślady pracy, są mikroskopijne - spodziewam się, że trzeba będzie zdjąć 1-2 setki i chyba tyle. Od strony PB trudno powiedzieć, tyle aby zamknąć szczelinę ale też nie wygląda to na konieczność użycia diaksa ;)
« Ostatnia zmiana: 15-11-2025, 20:27 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 451 / 325
16-11-2025, 16:48
Bloczki zrobiłem za małe i jednak potrzebne są inne wymiary pod stronę PB i inne pod REC
Podejście nr 2 na zdjęciu.

chorazy3

• 2150 / 2173
  • Ekspert
16-11-2025, 17:53
Szczeliny nie da się zamknąć, zabierając materiał tylko zmniejszasz jej głębokość a finalnie nawet poszerzasz.
« Ostatnia zmiana: 16-11-2025, 18:42 wysłana przez chorazy3 »
Paweł

Hammer

• 5286 / 2869
  • Ekspert
16-11-2025, 18:22
Szczeliny nie da się zamknąć, zabierając materiał tylko zmniejszasz jej głębokość a finalnie nawet poszerzasz.

No i ponoć pasmo się zmniejsza jak mi tłumaczono...bardziej brudzi ?