Audiohobby.pl

SONY TC-K990ES / TC-K333ESA

Macio4ever

• 387 / 279
  • Zaawansowany użytkownik
05-10-2025, 13:39
Jestem bardzo ostrożny i próbuję na boku.
Jeszcze dwie uwagi do składania mechanizmu, bardziej dla osób, które to będą robiły po raz pierwszy.

1. Microswitch zaznaczony na zdjęciu - trzeba uważać przy zakładaniu płyty z silnikami, bo lubi się podgiąć zamiast wcisnąć w pozycję pracy.
2. Smarowanie lewej rolki - wg mnie trzeba posmarować powierzchnię pomiędzy kontrą, a metalowym bokiem lewej rolki. Tam jest przy każdym ruchu tarcie, co może spowodować odkontrowanie nakrętki (którą oczywiście trzeba zabezpieczyć). Wydaje mi się, że właśnie dlatego Sony dało tam plastik zamiast mosiądzu aby nie było nadmiernego tarcia

Przy okazji - mechanizm to wersja TCM-200D10
« Ostatnia zmiana: 05-10-2025, 14:28 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 387 / 279
05-10-2025, 21:34
I jeszcze wieczorna aktualizacja.

1. Kondy wymienione, tym razem wstawiłem takie same jak były (Panasonic 10uF/16V).
2. Ciężko chodzący przełącznik Dolby - tylko zgęstniał smar, kropelka oleju i chodzi jak złoto.

Jutro pewnie poskładam mechanizm i zrobię pierwsze testy.
« Ostatnia zmiana: 05-10-2025, 21:37 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 10839 / 6363
  • Moderator Globalny
06-10-2025, 09:05
1. Kondy wymienione, tym razem wstawiłem takie same jak były (Panasonic 10uF/16V).
Czyli zastosowałeś SMD...? Żeby oszczędzić sobie w przyszłości kolejnej rozbiórki, wymieniłbym na normalny przewlekany. Wcześniej czy później te SMD będą znów ciekły.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 387 / 279
06-10-2025, 20:04
Zrobiłem jak Sony Genuine Service :), tak to jest wersja smd.
Deck ma ze 30 lat, stare sporo wytrzymały, nowe kondy raczej nie padną za rok czy pięć. W razie czego to przy wymianie paska można je łatwo podmienić.
« Ostatnia zmiana: 06-10-2025, 20:06 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 10839 / 6363
  • Moderator Globalny
06-10-2025, 20:42
W razie czego to przy wymianie paska można je łatwo podmienić.
Trzymam Ciebie za słowo ;-)
Swoją drogą, ciekaw jestem ile obecne nowe dobrej klasy SMD wytrzymają.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 387 / 279
07-10-2025, 23:09
W razie czego to przy wymianie paska można je łatwo podmienić.
Trzymam Ciebie za słowo ;-)
Swoją drogą, ciekaw jestem ile obecne nowe dobrej klasy SMD wytrzymają.

Spoko ;)
Kupowałem chyba w Mouserze więc oryginały, myślę że posłużą.

No i tak - zmontowałem mechanizm, podłączyłem do sysconu i wszystko działa. No prawie :)  Tzn tact switch od otwierania kasety jednak działa niepewnie - nie załapuje albo załapuje dwa razy na raz więc mechanizm otwiera się i zaraz zamyka. Nie za każdym razem. Raczej do wymiany.

Nie wiem jakiej firmy montowało Sony (ALPS?), w serwisówce jest tylko numer części. Może po prostu kupię Alpsy i wymienię od razu też play/stop/rev/ff aby mieć spokój.

Miałem też chwilę paniki z mechaniką, bo przy otwieraniu kasety dźwięk był taki jakby z delikatnym terkotem. Takim ledwo co. Long story short - ten wahliwy trybik od napędu rolek kasety wydaje taki dźwięk. W sumie dobrze się stało, ponieważ zauważyłem, że plastik, w którym jest obsadzona ośka zaczyna pękać. Po odtłuszczeniu zalałem pęknięcia klejem CA. Wszystko chodzi cacy, płynnie i miękko.

Na zdjęciu widać, że rozbebeszyłem front i górne wzmocnienie - mechanizm można wyjąć bez tej rozbiórki, tylko trzeba odpiąć przewody z SYSCON i się gimnastykować. Tak mi było łatwiej wyjąć i testować mechanizm.

Odkurzę, sprawdzę płytki i zmontuję, jak zdobędę tact switch.
« Ostatnia zmiana: 07-10-2025, 23:47 wysłana przez Macio4ever »