Audiohobby.pl

Technics RS-B905

AUDIOTONE

• 11541 / 6708
  • Ekspert
21-01-2026, 14:33
Ale czy zbyt niski poziom zapisu nie wpłynie jednak na zmniejszenie stosunku sygnał szum? Jest napewno jakieś optimum zapisu, jakieś "widełki".
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

artekk

• 1782 / 6755
  • Ekspert
21-01-2026, 20:07

Wystarczy trzymać się instrukcji obsługi magnetofonu ;)
Analogowa Grupa Wywrotowa. Arturo

Wojciech7

• 2464 / 1970
  • Ekspert
21-01-2026, 20:37

Wystarczy trzymać się instrukcji obsługi magnetofonu ;)

Tak nagrywamy jak zaleca zamieszczona tabelka. Odtwarzanie jest z "mocą wodospadu"-hehehe...
Magnetofon z dbx Technics nie najwyższy model, ale naprawdę daje radę i oto chodzi.

Macio4ever

• 1085 / 624
  • Ekspert
24-01-2026, 19:48
Wydaje mi się, że ta instrukcja jest dość ambitna jak na możliwości tego sprzętu, +4 ponad 0db (250) dla typu II - sporo.

Sprawdziłem - działa tylko nie słyszę istotnej (poza głośnością) przewagi na nagrywaniem w okolicach znaczka Dolby lub do 0 db/250 (+4 na wyświetlaczu Techniola).

Wyżej jest większy odstęp S/N ale spada góra więc zawsze to jakiś kompromis.
« Ostatnia zmiana: 24-01-2026, 19:53 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 1085 / 624
  • Ekspert
13-09-2026, 17:06
Jako poszukiwacz dziury w całym :) wróciłem sobie do 905-ki. Uzbrojony w cierpliwość i większe doświadczenie niż miałem robiąc ją pierwotnie postanowiłem zmierzyć się z pewnymi zagadnieniami.

Pierwsza sprawa, o której pisałem to nierówny punkt 0 w potencjometrze balansu (We), który pracuje razem z gałą Input Level. Cały myk polega na tym, że inaczej układają się rezystancje w położeniu kalibracji wg SM (gałka maks w prawo), a inaczej w położeniu, które jest najczęściej używane (gdzieś między 3 a 4). Podumałem i w sumie musiałbym znaleźć inny potencjometr lub coś na siłę kombinować. Odpuściłem, ustawiłem i zrobiłem kalibrację z Rec Input w zakresie, którego używam i jest ok.

Druga sprawa, to wyraźnie jest jakaś usterka/zagadnienie. Otóż wyświetlacz działa nieprawidłowo - tzn wszystko wyświetla, segmenty działają itd. ale:

Jeśli ustawiam go na stałą częstotliwość jak w SM (nieważne czy 1kHz czy 315Hz) to bardzo ładnie pokazuje zadane 0 db czy -40db oraz wartości pośrednie. Jeśli włożę taśmę kalibracyjną np Abexa od poziomu, wszystko jest cacy - pokazuje jak należy. Jeśli jednak odtwarzam taśmę z nagraniem to punkty szczytowe są za nisko i to o dobre 3-4dB. Oczywiście jakieś różnice mogą być ale nie na takim poziomie moim zdaniem. Ta sama kaseta no w RS-B100 wyświetla się prawie identycznie jak na decku, na którym była nagrana.
Zacząłem czytać, analizować i się zastanawiać. Wygląda to tak jakby nie dopalał lub kiepsko rozpoznawał szczyt. Bardziej optymistyczna teoria, to jakiś problem z wydajnością zasilania (tego decka nie recapowalem w całości) lub czymś w stylu zimnych lutów czy źle kontaktującego złącza. Temat jest rozwojowy :)

Zrobiłem też przy tej okazji weryfikację kalibracji i deko poprawiłem ustawienie głowicy. Sweep na TDK SA w załączeniu.

A na koniec najlepszy smaczek. Jak wiecie z jakiś magicznych powodów RS-B905 nie ma fabrycznie peak hold. No kurna nie wiem, co oni tam jarali przy projektowaniu, niemniej jednak nie ma. Jest to coś, czego mi brakowało od strony estetycznej jak i wygody ustawiania poziomu.
Czytając sobie dokumentacje w poszukiwaniu przyczyn problemów z punktami szczytowymi znalazłem info, że AN6870 (czip sterujący wyświetlaczem w B905) ma wbudowaną funkcjonalność peak hold! Co więcej, nie potrzebuje żadnego zewnętrznego układu aby to realizować :) - ma wszystko w sobie, oczywiście pamięć wewnętrzną i na stałe zaszyty czas wyświetlania. Nóżka nr 24 włącza/wyłącza tę funkcję. Nóżka fabrycznie jest zwarta do masy - ma stan Low. Kusi mnie i chyba zrealizuję tę pokusę aby zrobić sobie unikalną wersję z peak hold. Na dziś wiem (dalej to weryfikuję), że nie jest to wielka rzeźba - odpięcie jednej nóżki i doprowadzenie napięcia aby podać stan Hi. I powinno banglać :)

Co Wy na to?

« Ostatnia zmiana: 13-09-2026, 20:16 wysłana przez Macio4ever »

chorazy3

• 2473 / 2472
  • Ekspert
13-09-2026, 20:37
Dużo magnetofonów ma nierówności w potencjometrze balansu nagrywania. Wynika to ze zużycia części i/lub słabej precyzji wykonania. Nieraz się z tym spotkałem i "poradziłem" sobie z tym tak jak Ty. Zresztą to pokrętło po to jest aby móc ustawić na równo a nie aby było na środku.

Co do peak-holdu to jakiś czas temu czytałem na TH, że ktoś dodał tę funkcję w NADzie 6300. Ja już swojego egzemplarza nie posiadam ale może w jakiś sposób Tobie się przyda do upgrade'u Technicsa:

https://www.tapeheads.net/threads/nad-6300-peak-hold.102679/

Paweł

Macio4ever

• 1085 / 624
  • Ekspert
14-09-2026, 17:00
Krzywe pokrętło balansu mi nie przeszkadza :), momentami irytujące jest to że zmiana nie jest stała tylko wędruje z położeniem potencjometru.
Odnośnie linku z NAD, nie przyda się - to inny mod. Tutaj wszystko wskazuje, że wystarczy odpięcie jednego pinu układu sterującego od lokalnej masy.

Na razie plan jest taki aby usunąć problem z wyświetlaczem. Przy okazji doczytałem notę serwisową do 905-ki więc zamierzam ją zaaplikować.

Rezystory z noty to głównie obwód korekcji częstotliwości, wymiana zmienia impedancję ale nie zmienia stałych czasowych (wg obliczeń AI) i zapewne ma na celu obniżenie szumów na wejściu PB. Kupiłem na bogato :) czyli rezystory metal foil 1% zamiast węglowych 5% oraz poliestry Kemeta - wszystko ku chwale high endu :)

W nocie są też trany, udało mi się kupić. Q901 - regulator 12v i 5,1V
Tych wg noty nie trzeba wymieniać w mojej wersji (EG): Q914 - FF/Rew, Q916 wyświetlacz

Doczytałem też, że zdarzają się zimne luty w 905-kach przy wyświetlaczu i układach sterowania więc jak rozbiorę gada to przelutuję nóżki. Poprawię też ten niepełny recap z 2025 roku...

AUDIOTONE

• 11541 / 6708
  • Ekspert
14-09-2026, 19:01
Co Wy na to?

Jak najbardziej ;-)
A co tak ta charakterystyka leci na niskich...? Ten spadek chyba jest za duży. (20Hz około-26dB względem reszty?)
Wojtek.

Macio4ever

• 1085 / 624
  • Ekspert
14-09-2026, 20:43
Co Wy na to?

Jak najbardziej ;-)
A co tak ta charakterystyka leci na niskich...? Ten spadek chyba jest za duży. (20Hz około-26dB względem reszty?)

Odnośnie pasma to odpowiedzi mam dwie :)

1. Nie wiem :)
2. Pasmo deklarowane w instrukcji B905 (DIN) dla taśmy chrom to 30Hz-20kHz, tutaj jest -2,4dB dla 30Hz i pewnie z -0,5 dla 20kHz

Porobię jeszcze przy nim i zobaczymy czy coś tam drgnie. I tak musiałem mu deko przycinać górę bo był mocno po stronie niskiego biasu

AUDIOTONE

• 11541 / 6708
  • Ekspert
14-09-2026, 20:48
Charakterystyka z poprzedniej strony wygląda o niebo lepiej, a to też chrom. (TDK SM...)
Wojtek.

Macio4ever

• 1085 / 624
  • Ekspert
14-09-2026, 21:00
Charakterystyka z poprzedniej strony wygląda o niebo lepiej, a to też chrom. (TDK SM...)

Masz rację. Jedyna różnica, że na poprzedniej jest trace, tutaj sweep - w sumie nie powinno być aż takiej różnicy o ile jakakolwiek. Jest też różnica w podziałce, dla 30Hz jest podobnie ale dół tam nie leciał tak jak tu.
Nie zwróciłem na to uwagi. Hmmm. Ten poprzedni wykres, na co też nie zwróciłem uwagi jest dość optymistyczny.
Powtórzę pomiary.
« Ostatnia zmiana: 14-09-2026, 21:14 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 1085 / 624
  • Ekspert
15-09-2026, 22:40
Zanim zacznę grzać lutownicę dalej studiuję schematy i noty katalogowe układów. No i jest tak, że sygnał do układu sterującego wyświetlaczem wychodzi z IC5 i IC6 [AN6203], wokół których nie wymieniałem kondensatorów. Układ AN6203 to wzmacniacz wyjścia i sterowania sygnałem wyświetlacza (via układ AN6870). Może też pełnić rolę słuchawkowego, natomiast tutaj jest M5218L w tej roli.

Sygnał wychodzi z nóżki nr 7, napięcie odniesienia z nr 10. Sterowanie napięciem (czułość -40dB) odbywa się PR-kiem wspólnie dla obydwu układów, czyli dla obydwu kanałów.

Także oprócz przelutowania samych układów wyświetlacza czeka mnie demontaż całej płyty, bo inaczej nie ma jak wylutować elementów. Zrobię tym razem już po bożemu.
« Ostatnia zmiana: 15-09-2026, 22:44 wysłana przez Macio4ever »