Audiohobby.pl

Kasety serwisowe.

Jedrzej1976

• 95 / 157
  • Użytkownik
27-05-2026, 20:34
zastanawiam sie tez czy to oryginal
Tak to oryginał, końcówka produkcji. Mam taką z czarnymi szpulkami ale do W/F 3KHz.

to dobrze wiedziec, bo juz pakowalem zwrot :)
- moze to byla okladka od jakiejs innej kasety testowej - stad te naklejki

AUDIOTONE

• 11508 / 6671
  • Ekspert
27-05-2026, 20:36
zastanawiam sie tez czy to oryginal
Tak to oryginał, końcówka produkcji. Mam taką z czarnymi szpulkami ale do W/F 3KHz.

to dobrze wiedziec, bo juz pakowalem zwrot :)
- moze to byla okladka od jakiejs innej kasety testowej - stad te naklejki
To końcówka produkcji. I było trochę gorzej z dostępnością obudów z wytłoczonymi napisami ABEX i wkładkami. Bo produkcja już była wygaszana na dobre.
Co nie ujmuje tej kasecie że jest oryginalna. I będzie dobrze spełniać swoje zadanie.
A wiem to stąd, ponieważ też kiedyś otrzymałem podobną obudowę i moje obawy były identyczne co Twoje. Ale po zasięgnięciu języka, okazało się że to schyłek produkcji.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

RetroTape

• 995 / 1642
  • Ekspert
27-05-2026, 20:46
Ale po zasięgnięciu języka, okazało się że to schyłek produkcji.

Jest jakieś miejsce gdzie można potwierdzić oryginalność takiej kasety, jak Ci się to udało ?

AUDIOTONE

• 11508 / 6671
  • Ekspert
27-05-2026, 20:59
Ale po zasięgnięciu języka, okazało się że to schyłek produkcji.

Jest jakieś miejsce gdzie można potwierdzić oryginalność takiej kasety, jak Ci się to udało ?
Na stronie Abex (Almedio JP.) jak jeszcze mieli resztki kaset w ofercie to był dostępny kontakt mailowy... na który odpisywali. A że kilka razy pisałem z pytaniami dotyczącymi kaset jak nagrywałem swoje kasety testowe to przestali odpisywać natrętowi... hahaha Stąd mam informacje o rodzajach i kolorach szpulek, jak i o wygaszaniu produkcji w Chinach.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

RetroTape

• 995 / 1642
  • Ekspert
27-05-2026, 21:08
Dzięki za info, czyli wszystko powinno być ok.

Szkoda, że nie da się łatwo kupić 3M Magnetic Tape Viewer aby samem potwierdzić full track :) Wtedy człowiek od razu byłby spokojniejszy.

Jedrzej1976

• 95 / 157
  • Użytkownik
30-05-2026, 15:40
wrzucam tutaj .pdf z opisem kaset testowych Teac'a - moglo sie to juz przewinac gdzies tutaj - ale moze warto odswiezyc temat

Macio4ever

• 1050 / 587
  • Ekspert
11-08-2026, 13:09
Mała aktualizacja odnośnie zużycia kaset HPR.
W sumie po wielu próbach/testach używałem głównie Freq Resp 31,5-18kHz, 1kHz Head height i sporadycznie Dolby, głównie jako sprawdzenie na drugą rękę. Dolby i 1kHz cały czas jest OK (to są niskie Hz), tak ta do odczytu padła.

Oceniam, że miała pewnie kilkadziesiąt przebiegów. Nie zapisywałem ale oceniam, że pewnie okolice 40 może więcej. Góra już od 8KHz ma zjazd, sam koniec to padaka ~ -12db. Sprawdziłem na pewnym sprzęcie i to samo. Warto być czujnym aby nie naprawiać niechcący sprawnego sprzętu :)

Niemniej jednak - to jest bardzo dobra kaseta w bardzo dobrej cenie. I jedyna o ile wiem z tak szerokim zakresem częstotliwości aktualnie w sprzedaży. Dla tych, którzy nie czytali wcześniejszych wpisów - moim zdaniem należy przełożyć taśmę, również zmieniając szpulki do firmowej obudowy (chrom) np TDK SA. Nie będzie lipy z odczytem wynikającej z problemów ze skosem tych nowych obudów.