Dokładnie jak napisał Audiotone odnośnie skosu.
Odnośnie samych kaset - nie popełniaj mojego "błędu" :) Przeszedłem ścieżkę kupowania wynalazków, kombinowania itd bo wydawało mi się, że kasety serwisowe są drogie. W sumie wyszło drogo, bo nakupowałem badziewia zamiast od razu porządne.
Przełożenie HPR skos do innej obudowy jest tu opisane - jest poprawa ale szału nie ma. Kaseta FR Respons. od HPR jest bardzo dobra, 1kHz też jest w porządku. 315Hz i Dolby wg mnie albo jedna jest za "gorąca" albo druga za "zimna" Z moich obserwacji Dolby jest OK.
Skos - jeśli będziesz używał jednej dobrej taśmy, będziesz miał kompatybilność decków. Dwa będziesz miał powtarzalne pomiary. Kup Abexy czy Teaca i będziesz miał raz z głowy - przynajmniej skos i W&F. Dobre, powtarzalne pomiary.
Odnośnie poziomu - de facto jest potrzebna 1 kaseta, Dolby jest uniwersalna. Niemniej jednak, jeśli kupisz np. 315Hz/250nWbm (ja takiej używam Abex TCC-120), to wartości dla 0VU, Dolby itd można sobie przeliczyć bo odległości w db pomiędzy 0Vu [160nWbm], Dolby [200/218] i 0dB [250] są znane lub można sobie samemu policzyć.
Kasety FR response - Teac i Abex aktualnie dostępne są wąskie - maks 12,5/14Khz - dlatego pisałem, że HPR jest spoko. Ma szeroki zakres, jest dobrze nagrana i pozwala sprawdzić czy nie jest uwalona głowica lub tor odczytu.