Audiohobby.pl

Kasety serwisowe.

RetroTape

• 814 / 1344
  • Ekspert
19-09-2025, 16:50
Koledzy, czy ktoś miał kiedyś kasety serwisowe firmy Grundig ? Na znanym portalu tutaj jest kaseta Grundiga 466A. Pytam bo nie ma tam informacji, że to full track, czy to jest full track ?

Nie zamierzam jej kupować, bo wygląda jakby obsłużyła tysiąc magnetofonów, ale ciekawi mnie bo takiej jeszcze nie widziałem ;)

AUDIOTONE

• 10878 / 6372
  • Moderator Globalny
19-09-2025, 17:16
Z podobnych lat mam Philipsy i jest fulltrack. Ale niestety już wymęczone i tylko można sobie pooglądać. Są pokazane gdzieś na początku tego wątku.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

RetroTape

• 814 / 1344
  • Ekspert
19-09-2025, 17:40
Kurcze chyba jednak to zapis mono, bo teraz przetłumaczyłem co jest napisane na stronie B i "Dieses Spur entspricht dem Leerbandteil nach und kann fur Eigenaufnahme verwendet werden" jest tłumaczone jako "Ta ścieżka odpowiada części pustej taśmy i może być wykorzystana do własnych nagrań."

Czyli to coś podobnego do Philipsa ze strony 3, też zapis mono.

AUDIOTONE

• 10878 / 6372
  • Moderator Globalny
19-09-2025, 17:45
Czyli to coś podobnego do Philipsa ze strony 3, też zapis mono.
A widzisz, pamięć mnie zawodzi. Jednak tylko mono.
Wojtek.

Macio4ever

• 405 / 289
  • Zaawansowany użytkownik
14-10-2025, 21:33
Dzisiaj dzień dziecka:)
Przybył ABEX 182GM - kaseta ze zmiksowanymi sygnałami, wkrótce testy w wątku o kasetach mix frequency.
Kupiłem też zestaw HPR. Alex nie robi, a przydałaby mi się kaseta 315Hz 250nWb, no i nie miałem żadnej Dolby. Dodatkowo skos 10kHz, też się przyda.
Kasety robią niezłe wrażenie wzrokowo - obudowy nie wyglądają na chłam, raczej obstawiam, że są to obudowy NAC. Przy okazji sprawdzę na skosie ta obudowa vs Maxell XLIIs

Krzysztof_M

• 1877 / 5825
  • Ekspert
14-10-2025, 22:47
Taśmę HPR 10 kHz przełożyłem do obudowy BASF MAXIM TPII.
Poprawiła się stabilność odczytu. Polecam podobny manewr.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

Macio4ever

• 405 / 289
14-10-2025, 23:43
Taśmę HPR 10 kHz przełożyłem do obudowy BASF MAXIM TPII.
Poprawiła się stabilność odczytu. Polecam podobny manewr.

Czy poprawa tylko w stosunku do tych HPR czy ta obudowa jest też jakoś znacząco lepsza od wysokiej TDK czy MAxell XLIIS?
Właśnie zobaczyłem, że jest klejona. To trochę rzeźba z przekładaniem...
« Ostatnia zmiana: 14-10-2025, 23:47 wysłana przez Macio4ever »

artekk

• 1725 / 6419
  • Ekspert
15-10-2025, 00:14
Czy poprawa tylko w stosunku do tych HPR czy ta obudowa jest też jakoś znacząco lepsza od wysokiej TDK czy MAxell XLIIS?
Właśnie zobaczyłem, że jest klejona. To trochę rzeźba z przekładaniem...

Obudowa jest dobra. Na takich kasetach Alex ANT Audio nagrywał taśmy serwisowe "Narrow Track" do magnetofonów Nakamichi, gdzie wymagana jest ekstremalna stabilność. Ponadto BASF produkował swoje taśmy serwisowe w takich obudowach.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Arturo

Macio4ever

• 405 / 289
15-10-2025, 22:45
Szybkie sprawdzenie HPR 10kHz.

Zdjęcie nr 1 - HPR po włożeniu do magnetofonu ustawionego na Abex 8kHz
Zdjęcie nr 2 - HPR po rozebraniu obudowy, poprowadzeniu taśmy z prawej strony kołków i ponownym złożeniu. Ten sam magnetofon, pomiar 10 minut po piewszym.

Wg mnie taśma jest więcej niż spoko, jest bardzo spoko. Takie odchylenie, to również kwestia samego magnetofonu i jeszcze dopieszczenia regulacji.

Zrobiłem tez próbę w obudowie Maxella XL-IIS  - ta z dużym okienkiem. Wynik do bani. Albo ta używka XLIIs jest zjechana albo coś innego. Rozjazd poziomu i azymutu.

AUDIOTONE

• 10878 / 6372
  • Moderator Globalny
16-10-2025, 11:02
Zdjęcie nr 2 - HPR po rozebraniu obudowy, poprowadzeniu taśmy z prawej strony kołków i ponownym złożeniu. Ten sam magnetofon, pomiar 10 minut po piewszym.

Wg mnie taśma jest więcej niż spoko, jest bardzo spoko. Takie odchylenie, to również kwestia samego magnetofonu i jeszcze dopieszczenia regulacji

Wygląda to dobrze ;-)
Kwestia puszczenia taśmy po kołkach a nie omijania ich. Tak to rozumiem.
Wojtek.

RetroTape

• 814 / 1344
  • Ekspert
16-10-2025, 12:35
O rany, znowu walka z kasetą azymutu od HPR ;) Otóż fajnie, że się udało wyrównać azymut, jednak można się zastanowić co mogło na to wpłynąć. Żadne opracowanie odnośnie konstrukcji obudowy jakie znam nie podaje, że te kołki mają jakikolwiek wpływ na odczytywany azymut. Za kluczowe elementy wymienia się rolki prowadzące oraz ich osie (muszą być idealnie w pionie) oraz kołki prowadzące, ale te po prawej i lewej stornie blaszki z dociskiem.

Kołki o których mowa, służą do niezakłóconego nawijania i odwijania taśmy, tak aby nie nastąpiło zaplatanie się jej podczas energicznych ruchów. Zastąpiły one między innymi sławny system Security Mechanizm u Basfa. Taśma następnie jednak trafia na rolki prowadzące i z nich wychodzi dalej, więc nawet jeśli kołki wprowadziły inny kąt ruchu taśmy, rolki i potem kolejne (te kluczowe) kołki powinny/muszą ponownie go zmienić.

Wymagałoby to kolejnych testów i sprawdzeń, także na innych magnetofonach, gdyż możliwe, że po innym nawinięciu się taśmy lub w innym urządzeniu sytuacja będzie zupełnie inna. Mechanizmy Dual Capstan, w ogóle nie powinny dawać żadnej różnicy, ze względu na miejsca dociśnięcia taśmy. Jeśli w bardzo precyzyjnej obudowie jaką ma Maxell XLII-S taśma działa źle, nie wróży to nic dobrego.

Uważam, że aby taśma była przydatna, musi działać od razu prawidłowo, a nie po różnych modyfikacjach, które dla mnie osobiście są zupełną loterią.

Macio4ever

• 405 / 289
16-10-2025, 17:37
Dzięki, bardzo słuszne uwagi.

Z mojego wpisu można było wywnioskować, że kołki to przyczyna, a nie musi/nie jest to wniosek uprawniony. Te kołki były przyczyną rozkręcenia obudowy. Być może ponowne skręcenie zmieniło naprężenia obudowy i stąd poprawa.

Powtórzę testy raz jeszcze na spokojnie aby nie wprowadzić nikogo w błąd. W szczególności test na Maxellu, bo mam jeszcze jedną obudowę.

Odnośnie "walki" :) - to dla mnie jest ciekawość plus chciałbym mieć dodatkową kasetę do skosu na zmianę z Abexem.

Macio4ever

• 405 / 289
16-10-2025, 21:26
Test 1
Sprawdziłem raz jeszcze, tym razem w drugiej XLII-S - podobny efekt, w moim przypadku nie warto przekładać, bo jest gorzej.
Zwróciłem też uwagę, że rolki w HPR mają grube ośki i to może mieć wpływ na różnicę do np Maxella, gdzie są stalowe o małej średnicy.

W sumie wygląda na to, że jest nagrywana w obudowie i zmiana na inną to loteria.

Test 2

Przełożyłem z powrotem do oryginalnej obudowy i sprawdziłem stronę B - a tam prawie ideolo. Podrapałem się po głowie i jeszcze pokombinowałem z siłą dokręcenia tej środkowej śrubki i była poprawa. Jednak każde zatrzymanie lub włożenie kasety, nie daje takiej powtarzalności jak Abex. Więc początkowy zapał trochę mi opadł.

Sprawdzałem na 333ESA ustawionym na Abexie. Abex za każdym włożeniem trzyma azymut i równy poziom odczytu.

AUDIOTONE

• 10878 / 6372
  • Moderator Globalny
17-10-2025, 09:07
Pozostaje tylko jedno, kupić 2-3 Abex-y (na przyszłość) i mamy spokój. Owszem koszty, to nie mały wydatek. Ale mamy 100% pewności że będzie dobrze.
Wojtek.

Macio4ever

• 405 / 289
17-10-2025, 09:31
Pozostaje tylko jedno, kupić 2-3 Abex-y (na przyszłość) i mamy spokój. Owszem koszty, to nie mały wydatek. Ale mamy 100% pewności że będzie dobrze.
No kurka doszedłem do tego samego wniosku.