Audiohobby.pl

Kasety serwisowe.

RetroTape

• 786 / 1300
  • Ekspert
03-09-2025, 18:54
Bardzo prosto ustawi, czy to za pomocą strumienia 160 czy 250 nWb/m, wystarczy przeliczyć napięcia na wyjściu magnetofonu w jednym z wielu kalkulatorów decybelowych. Przecież 200 nWb/m to +2,8dB od 160, a 250 to -1,2 dB od 200. Większość instrukcji serwisowych w procesie kalibracji podaje ustawienie napięcia na wyjściu magnetofonu, a nie na scalaku Dolby. Ja ustawiam tak bardzo często i jest to również bardzo dokładny sposób.

JaKub92

• 2119 / 5976
  • Ekspert
04-09-2025, 00:07
Przecież 200 nWb/m to +2,8dB od 160, a 250 to -1,2 dB od 200.

Jakim cudem 250 to mniej niż 200??

Zresztą po co mamy bawić się w przeliczanie, skoro wystarczyło nagrać sygnał dla 200 nWb/m, który jest chyba najczęściej stosowany i jeśli już, to od niego łatwiej sobie przeliczyć wartości dla 160 i 250 - a tutaj właśnie tego brakuje. Ale dobra, dość...
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

Tmarecki

• 159 / 1620
  • Aktywny użytkownik
04-09-2025, 08:32
Jeśli kasety od Hansa (HPR) są teraz bardziej dopracowane i stabilne (Tak pisali na TH) to tymi z allegro nie ma co sobie głowy zawracać. Koszt 1szt jeśli ktoś nie chce zestawu to 10-15 Euro (w zależności od rodzaju) więc wychodzi nawet taniej niż ta z alle do W&F (75zł). Stwierdziłem, że skoro nie są dostępne te od Alexa to wybiorę sobie swój zestaw od Hansa. Napiszę jak przyjdą jak wypadają w porównaniu z poprzednim zestawem. Nowością jest kaseta z lusterkiem z taśmą 1kHz (z tą nagraną wąską ścieżką między kanałami) do ustawiania wysokości głowicy. Ona jest najdroższa- 50 Euro.

Krzysztof_M

• 1845 / 5782
  • Ekspert
04-09-2025, 08:35
Nie widziałem u niego kasety z lusterkiem, wyświetla mi się tylko na Ebayu zestaw kaset.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

RetroTape

• 786 / 1300
  • Ekspert
04-09-2025, 09:04
Jeśli chodzi o kasety od Hansa, to moja do prędkości i W&F jest bezużyteczna, nagrana za wolno i z wysokim W&F. Z tego co wiem są one nagrywane na magnetofonie szpulowym i uzyskanie niskich parametrów W&F rzędu 0,03% WRMS jest niemożliwe, do tego mają wyjątkowo marne obudowy. Tak samo kaseta od azymutu, również nie nadaje się do niczego. Kasety od poziomu są ok, ta od wysokości głowicy trudno powiedzieć jednoznacznie.

chorazy3

• 2081 / 2093
  • Ekspert
04-09-2025, 09:33
Hans oddzielnie sprzedaje tą kasetę z lusterkiem. Ma też inne specjalne kasety testowe.
Paweł

Tmarecki

• 159 / 1620
  • Aktywny użytkownik
04-09-2025, 12:25
Jeśli chodzi o kasety od Hansa, to moja do prędkości i W&F jest bezużyteczna, nagrana za wolno i z wysokim W&F. Z tego co wiem są one nagrywane na magnetofonie szpulowym i uzyskanie niskich parametrów W&F rzędu 0,03% WRMS jest niemożliwe, do tego mają wyjątkowo marne obudowy. Tak samo kaseta od azymutu, również nie nadaje się do niczego. Kasety od poziomu są ok, ta od wysokości głowicy trudno powiedzieć jednoznacznie.
Ja też kupiłem zestaw od Hansa z felernego wypustu. Kaseta Dolby jest ok, od azymutu kupiłem 10k i 15k i lekko się różnią, po przełożeniu do lepszej obudowy jest stabilniej (w środku taśmy najlepiej), Od wysokości po odtworzeniu na drugiej stronie i obróceniu jej na właściwą (rada otrzymana na forum) jest stabilnie (aż się zdziwiłem, że jest taka różnica). No i czytałem i u nas i na TH, że późniejsze wypusty są już w dobrej wersji i ludzie są zadowoleni. Ja zaryzykuję i kupię zestaw indywidualnie wybranych kaset. Alternatyw za bardzo nie ma, a tych z allegro nie ma sensu kupować.

RetroTape

• 786 / 1300
  • Ekspert
04-09-2025, 12:58
No tak, ta rada co do kasety wysokości była ode mnie, gdyż sporo się z nią nawalczyłem. Jedynie taki sposób dawał dobre efekty. Nie sądzę aby Hans poprawił cokolwiek w kasecie do W&F czy azymutu, więc raczej nie ma co na nie liczyć. Kasety poziomów są ok, ale zauważyłem (gdy udało mi się pożyczyć oryginał Dolby od Basfa), że w niektórych magnetofonach są spore rozbieżności między nimi i dotyczy to chyba faktu, że kaseta od Hansa działa w ustawieniu trybu II. Kasety od poziomu są żelazowe, włożone do obudów dla chromówek i tak nagrywane (bias) aby działały prawidłowo w trybie II. Nie wszystkie magnetofony w ustawieniu chrom kalibrują się jednak w ten sposób poprawie. Z mojego doświadczenia wynika, że miałem spore rozbieżności w niektórych modelach w przypadku kasety od Hansa i Basf. Z kolei w innych było niemal identycznie. Najbardziej przydaje mi się ostatnio kaseta od odpowiedzi częstotliwościowej i tutaj wygląda, że wszystko jest ok.

Także nie są to też jakieś super kasety, mają wiele problemów i nie zawsze działają prawidłowo. Naturalnie ich główną zaletą jest full track, co akurat nie zawsze zmienia fakt, że działają źle ;)

Jak zamówisz nowy wypust daj znać czy cokolwiek się zmieniło, bo jestem bardzo ciekawy i może też się skuszę aby zamówić ponownie.

Frytejro

• 45 / 941
  • Użytkownik
04-09-2025, 15:12

Ale że nie wymagają już przekładki? Czy stabilniejsze po przekładce?

Ja od Hansa mam 2 zestawy i dodatkowe 2 albo 3 do azymutu już nie pamiętam. Są z marca 2023 i z listopada 2023.  I powiem tak...  To  forum TH to kopalnia wiedzy, owszem ale oni chyba działają czasem na jakiejś innej czasoprzestrzeni albo mają takie napięcia w sieci że im sprzęty stabilizacyjnie nie wyrabiają. Ktoś tam pamiętam zgłaszał właśnie w połowie 2023 problemy z kaseta do prędkości. Nie wiem co się wydarzyło i skąd im to się wzięło ale ta przed poprawką,  była dobra... A ta po jest skopana o te 15Hz o które się tam bili. Chłop robił wg swoich wzorców, ale liczył się z TH i zrobił dla nich cos co jest chyba wg ich normy. Tak czy siak ja i tak korzystam ze swojej kasety prędkości i w&f nagranej na rs bx707 bo akurat siadło tak dobrze nagranie, że w&f jest lepszy. Prędkość się zgadza z tą z marca od Hansa.  Śmiem twierdzic że chłopaki się zakręcili, bo na kilku deckaxh DD to ta kaseta przed poprawka prędkości wskazuje poprawnie...

Aha, taśmy w listopadzie już były inne niż te marcowe.

Azymut, trzeba przełożyć. I trzeba bardzo z tym uważać bo jedną uszkodziłem od przekładania. Najwięcej było z tym zabawy by dobrać dobra obudowę by właśnie w całym zakresie taśmy potrafiła pokazywać to samo bo faktycznie    może być z tym krucho, co więcej... Właśnie tak one się psują od przekładania że później azymut potrafi się obrócić nawet i o 180 stopni.  Mam jedną z tych kilku póki co pewną, bo reszta siedzi w zapasie w tym białym jego opakowaniu. Zrobiłem sobie na pewnym decku swoją stereo do azymutu, na niej wstępnie ustawiam, a dostają na tej od Hansa.  Też czasem ustawiam wstępnie na utworze danym azymut a poz iej dostajam na kasecie Hansa.

Kaseta Dolby jest idealna i nie trzeba jej obudowy zmieniać. Ale to wynika z zasad zapisu sygnalow. I uważam że bez tej kasety nie ma co ruszać magnetofonow.   I tutaj znów odniosę się do TH... Ktoś też napisał kiedyś tam że ona jest za cicho. Wyszły jakieś dyskusje o normach i znów zrobił jakaś druga wersję. Na szczęście sprzedaje teraz obie i inaczej je oznacza, i dobrze bo ta poprawiona to nie wiem, nie chce mi się nawet drążyć komu co tam wyszło i skąd takie wartości bo to dość duże różnice...

Kaseta od wysokości jest w moim przypadku jedna lepsza druga gorsza, ale jak to sma Hans mi napisał że tam wszystko w torze ma znaczenie by one dobrze szły. I faktycznie, jedna po prostu więcej mi wybacza, druga jest delikatniejsza. I nie tańczę z taśma przy jej użytkowaniu. Hans zresztą mi pisał, że kasety mają być przewiniete przed użyciem i odtwarzane od początku.

Częstotliwość od Hansa  u mnie wymagała zmiany obudowy i śmiga super. Dobrze pokazuje równo oba kanały a jeśli pokaże 2,3db różnicy to pokazuje prawdę bo na ucho to słychać :p

Uważam że te kasety nie są złe, tylko wymagają dopieszczenia by były pewne i do użytku. Natomiast fakt że teraz tak mówię, ale ile się owqrw.. nim je odpowiednio "dopracowalem" .  Jeśli ktoś ma pewne zrodlo Alexa czy abexa no i możliwość zakupu to bez nerwów ma gotowca 😂

Co do najnowszego wypustu Hansa to dobrze wiedzieć, coś zamówię na testy bo i potrzeba kasety z Dolby dodatkowej :p   popatrzymy jak to smiga

Ta kasetę testowa z allegro czarna z rsbx828 mam...  Nie polecam. Sygnały są tak krótkie, że nim się ustawi dobrze (względem jej) jakiś deck to ona już jest na tyle zużyta że pokazuje głupoty. 😂    No i azymut czy inne sygnały wymagające full tracka nagrane w stereo to loteria. Działają w miarę jeśli wysokość głowicy jest taka sama w ustawianym. Biorąc pod uwagę że 828 nie ma regulacji...  Mogą być kwiatki a może byc ok. Juz sama tolerancja wg o której Hans wspomina 3db między kanałami wysokości 0(a przy 4 nie ruszać), jak ktoś jest aptekarzem to wie, i usłyszy ze inaczej taśma bedzie szla na deckach  0-0,  - 1-0  czy też 0 +1. :D   jelsi teraz ma taką w zerze to aż jestem ciekaw

A powiem jeszcze, że jak z nim kiedyś pisałem to mówił odnośnie przełącznika chrom, żelazo. Do 1kHz nie ma to znaczenia. Różnice jelsi wychodzą w pomiatach to z winy przełącznika. U mnie np w naku jest to różnica żadna bo 250mV vs 251.. Ale mam decki w których jest więcej... Nie sprawdzałem regeneracji przełącznika...

RetroTape

• 786 / 1300
  • Ekspert
04-09-2025, 20:31
Ja przekładałem obudowy w kasecie do azymutu ale nic to nie dało, dałem sobie spokój bo przypominało to dorabianie jakości do marności ;) Nie ma powtarzalności w tych nagraniach i z kolejnym zakupem można spodziewać się następnych kłopotów, które niekoniecznie da się rozwiązać jak wcześniej.

Czas sygnałów 60 sekund to zazwyczaj o połowę więcej niż na oryginalnych taśmach, na których są różne sygnały. Unitra KS-Fe czy Teac MTT-256 z jakich korzystałem miały 30 sekund sygnału do poziomu. Dla mnie to akurat wystarcza. Tylko kasety z pojedynczym sygnałem są dłuższe.

Ustawienie wysokości głowicy ma znaczenie i kaseta od HPR pokazała mi jak różne ustawienia mają poszczególne magnetofony. Choć nie jest to tak drastyczne jak się wydaje. Mam Denona, w którym kaseta od wysokości od HPR pokazuje praktycznie tylko jeden kanał, a kaseta nagrana w stereo na innym dobrze ustawionym sprzęcie ma jedynie nieznaczną różnicę poziomów. Można spokojnie słuchać na nim nagrań i nie widać aby ten "cichy" kanał grał jakoś specjalnie ciszej. Nawiasem mówiąc RS-BX828 ma możliwość regulacji wysokości głowicy, ale problemy związane z sygnałem stereo nie znikną, niezależnie czy jest ustawiona prawidłowo czy nie.

Sporo czasu na znanym portalu wisiały 4 chińskie kasety testowe Sanyou. Na Ali ich ceny są bardzo wysokie, ale z tego co obejrzałem na YT są to jakieś katastrofalne podróbki, nic nie warte. Czy ktoś z kolegów miał z nimi styczność ?

Macio4ever

• 305 / 246
  • Zaawansowany użytkownik
04-09-2025, 21:04
Sanyou to próba nabicia w butelkę (wnioskuję z opisu) i  są to kopie Abexów przynajmniej tak są opisane na ebay. I zdarza się, że są tanie ale często porównywalne cenowo z Abexami. Jeśli chodzi o prędkość i W&F to za 70 Euro z przesyłką można kupić Abexa.

Jeszcze pytanie odnośnie HP Dolby - dobra jest ta oznaczona D400? Bo ta druga ma w opisie P-4 L300 co jest symbolem kasety Sony od poziomu 315Hz/0dB...
« Ostatnia zmiana: 04-09-2025, 21:07 wysłana przez Macio4ever »

Frytejro

• 45 / 941
  • Użytkownik
04-09-2025, 21:36
. Choć nie jest to tak drastyczne jak się wydaje. Mam Denona, w którym kaseta od wysokości od HPR pokazuje praktycznie tylko jeden kanał, a kaseta nagrana w stereo na innym dobrze ustawionym sprzęcie ma jedynie nieznaczną różnicę poziomów. Można spokojnie słuchać na nim nagrań i nie widać aby ten "cichy" kanał grał jakoś specjalnie ciszej. Nawiasem mówiąc RS-BX828 ma możliwość regulacji wysokości głowicy, ale problemy związane z sygnałem stereo nie znikną, niezależnie czy jest ustawiona prawidłowo czy nie.
Jak czytasz taśmę z zewnątrz w sensie od kogoś to może nie być bo mogła być jeszcze inaczej nagrana . Problem się pojawia jak masz kasetę nagrać na jednym z nich i później odtworzyć. Wtedy schody się zaczynają i kompatybilność kasety między nimi dwoma. Jeśli dąży się do tego by każdy grał /czytał najlepiej to ma to znaczenie. Tutaj w ogóle nie chodzi o samo stereo czy różnice w poziomach które ustawiasz przecież niezależnie od wysokości....

Nie wiem zatem czym się różni 828, myślałem że to to samo co 707 tylko 2 wałek i pilot.. Bo w 707 nie da się nic ustawić

Jak kupowałem od Hansa taśmy to nie było już alternatyw. Wiec ja jako asceta spędziłem kilka wieczorow na doborze obudowy. I powtarzalność jest. Musi być. Jeśli nie to trafiłeś zła obudowę ot co.

Wojciech7

• 2153 / 1591
  • Ekspert
04-09-2025, 21:47
Cyt."Nawiasem mówiąc RS-BX828 ma możliwość regulacji wysokości głowicy."
Czy jest/są takie magnetofony kasetowe z regulacją wysokości głowicy nagrywająco/odtwarzającej-?

Frytejro

• 45 / 941
  • Użytkownik
04-09-2025, 21:48
No chociażby naki na klasiku

RetroTape

• 786 / 1300
  • Ekspert
04-09-2025, 22:06
828 ma zupełnie inny mostek głowic niż 707, załączam zdjęcie z naszego forum - temat o 808 (jedyna różnica do 828 to pilot)

Każda obudowa wprowadza własny błąd azymutu, więc jest zupełna loteria czy się trafi na odpowiednią, można sprawdzić wiele i nie trafić, szkoda czasu.

Jeśli nagra się sygnał poziomu w stereo i odtworzy go na magnetofonie z inną wysokością głowicy to do szczeliny nie trafi pełna wartość strumienia magnetycznego i będą różnice, o to w sumie mi chodziło pisząc o problemach z nagraniem stereo.