Audiohobby.pl

Kasety serwisowe.

Michal_LDZ

• 39 / 37
  • Użytkownik
27-08-2025, 08:55
Kupiłem taką taśmę serwisową.
Zastanawia mnie opis:
do magnetofonu Pioneer.

Nagranie dokonano w warunkach serwisowych za pomocą profesjonalnego cyfrowego generatora sygnału na magnetofonie Pioneer CT-S 820S (ustawienia głowicy – fabryczne Pioneer), więc mogą służyć jako wzorzec do ustawiania parametrów Państwa sprzętu.

Czyli do innych będą inne ustawienia?

AUDIOTONE

• 10726 / 6329
  • Moderator Globalny
27-08-2025, 09:05
Wcześniej było już pisane o tym, te kasety nie nadają się do żadnej kalibracji...
Sygnały brak 315Hz,  3kHz, ( fakt jest 3150Hz), 8kHz. Jest skos 6.3kHz ale chyba do ustawiania "jamników" lub innych przenośnych starych urządzeń. I sygnał Dolby, kolejny brak. Reszta zbędna. Brak wskazanej normy w jakiej to bylo nagrane. Na każdym magnetofonie można nagrać każdą normę. Więc nazwa modelu nic nam nie mówi, do tego sygnały nagrane w stereo. Itd.
Ten opis... dobre, dobre... "warunki serwisowe" ;-)
Szkoda czasu i pieniędzy.
Obecnie tylko kasety od Hansa, Alexa(ANT) I coś z Chin pozostałości po fabryce Abex-a.
Takie wynalazki omijać szerokim łukiem.
« Ostatnia zmiana: 27-08-2025, 09:12 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Michal_LDZ

• 39 / 37
  • Użytkownik
27-08-2025, 09:12
Wcześniej było już pisane o tym, te kasety nie nadają się do żadnej kalibracji...
Ten opis... dobre, dobre... "warunki serwisowe" ;-)
Szkoda czasu i pieniędzy.
Obecnie tylko kasety od Hansa, Alexa(ANT) I coś z Chin pozostałości po fabryce Abex-a.
Takie wynalazki omijać szerokim łukiem.

Czyli odesłać w trybie zwrotu?
A taki byłem zadowolony (z siebie).

AUDIOTONE

• 10726 / 6329
  • Moderator Globalny
27-08-2025, 09:15
Za pomocą tej kasety bardziej sobie pokręcisz sprzęt niż go faktycznie ustawisz.
Odesłać. Poszukaj w tym temacie kasety jakie są polecane i te postaj się zakupić. Nic na szybko, to trochę potrwa. Nie ma się co spieszyć. Warto zapytać tutaj i pozbędziesz się problemów. Te kasety w 99% do niczego się nie nadadzą. Brak podanych podstawowych parametrów, sama częstotliwość nie wystarczy.
« Ostatnia zmiana: 27-08-2025, 11:15 wysłana przez AUDIOTONE »
Wojtek.

Michal_LDZ

• 39 / 37
  • Użytkownik
27-08-2025, 09:15
Za pomocą tej kasety bardziej sobie pokręcisz sprzęt niż go faktycznie ustawisz.
Odesłać. Poszukaj w tym temacie kasety jakie są polecane i te postaj się zakupić. Nic na szybko, to trochę potrwa. Nie ma się co spieszyć. Warto zapytać tutaj i pozbędziesz się problemów.

Dzięki.

AUDIOTONE

• 10726 / 6329
  • Moderator Globalny
27-08-2025, 09:23
Kasety Abex-a są do kupienia 3kHz ( prędkość) i 8kHz (skos) na portalach aukcyjnych (Ebay). Kasetę Dolby zamówić u Alexa z ANT i na początek starczy. Lub komplet kaset od Hansa (Ebay, lub strona sprzedawcy). W tym temacie są podane miejsca gdzie kupić te kasety.
Może ktoś jeszcze będzie miał jakieś inne propozycje.
« Ostatnia zmiana: 27-08-2025, 11:16 wysłana przez AUDIOTONE »
Wojtek.

JaKub92

• 2119 / 5976
  • Ekspert
27-08-2025, 12:38
I do tego nagrane na klepanej obecnie w Chinach podróbce TDK B...
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

judasz94

• 461 / 1602
  • Zaawansowany użytkownik
27-08-2025, 12:58
Kasety Abex-a są do kupienia 3kHz ( prędkość) i 8kHz (skos) na portalach aukcyjnych (Ebay). Kasetę Dolby zamówić u Alexa z ANT i na początek starczy. Lub komplet kaset od Hansa (Ebay, lub strona sprzedawcy). W tym temacie są podane miejsca gdzie kupić te kasety.

Wojtek nie zapominajmy jeszcze o jednym sposobie. Poprosić któregoś z kolegów z forum żeby nagrał na jakimś bardzo wysokim ustawionym dobrze magnetofonie. Moja pierwsza kaseta do kalibracji była właśnie tak zrobiona. Miałem nagrane kilka różnych tonów i tak ustawiałem swoje magnetofony z powodzeniem.

Pewnie zostanę zbesztany, ale jeżeli mamy magnetofony klasy niskiej to to wystarczy :)
Adam
Pro audio, muzyk, elektronik

Krzysztof_M

• 1844 / 5782
  • Ekspert
27-08-2025, 13:49
TDK B to niesamowity szrot - szumy są niewiarygodnie wysokie, dropy stadami przewalają się przed głowicami.
Nie polecam żadnemu wrogowi tych kaset.
Chyba każda TDK D z targu staroci, wyprażona słońcem, wymrożona mrozem i zakurzona będzie lepsza od nowej TDK B.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

chorazy3

• 2081 / 2093
  • Ekspert
27-08-2025, 13:53
Do ustawienia prędkości i sprawdzenia W&F nadaje się jeszcze kasetą od Mariana że Słowacji:

https://fixyouraudio.com/product/speed-calibration-tape/
Paweł

AUDIOTONE

• 10726 / 6329
  • Moderator Globalny
27-08-2025, 16:20

Wojtek nie zapominajmy jeszcze o jednym sposobie. Poprosić któregoś z kolegów z forum żeby nagrał na jakimś bardzo wysokim ustawionym dobrze magnetofonie. Moja pierwsza kaseta do kalibracji była właśnie tak zrobiona. Miałem nagrane kilka różnych tonów i tak ustawiałem swoje magnetofony z powodzeniem.

Pewnie zostanę zbesztany, ale jeżeli mamy magnetofony klasy niskiej to to wystarczy :)
Masz rację Adamie.
Owszem do popularnyh grajków takie nagrywane by wystarczyły. Ale jak już "bawimy" się dla samego siebie to warto pokusić się o zakup oryginalnych wzorców. Jeśli oczywiście tylko jest to możliwe.
Wojtek.

JaKub92

• 2119 / 5976
  • Ekspert
27-08-2025, 17:45
TDK B to niesamowity szrot - szumy są niewiarygodnie wysokie, dropy stadami przewalają się przed głowicami.
Nie polecam żadnemu wrogowi tych kaset.
Chyba każda TDK D z targu staroci, wyprażona słońcem, wymrożona mrozem i zakurzona będzie lepsza od nowej TDK B.

Oryginalna, stara TDK B pewnie jest niczego sobie. Nie miałem nigdy, ale zakładam, że coś pokroju TDK A.
Te klepane współcześnie to po prostu podróbki, bo raczej nie ma to nic wspólnego z fabryką TDK. Ta widoczna na foto i tak wygląda inaczej od tych, które widziałem (w obudowach Samsunga), ale już na pierwszy rzut oka to nie jest TDK. A ktoś na tym nagrywa sygnały testowe... :O
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

judasz94

• 461 / 1602
  • Zaawansowany użytkownik
28-08-2025, 11:50
Cytat: judasz94 w 27-08-2025, 12:58
Cytat: AUDIOTONE w 27-08-2025, 09:23

Masz rację Adamie.
Owszem do popularnyh grajków takie nagrywane by wystarczyły. Ale jak już "bawimy" się dla samego siebie to warto pokusić się o zakup oryginalnych wzorców. Jeśli oczywiście tylko jest to możliwe.

Oczywiscie że tak ;) największym problem w naszej zabawie sa koszty, które można powiedzieć sobie szczerze, niskie nie są
Adam
Pro audio, muzyk, elektronik

Michal_LDZ

• 39 / 37
  • Użytkownik
30-08-2025, 21:13

Dzięki za podpowiedzi.
Sprawdziłem te źródła.
Abex jest na eBay. Wysyłka z Chin.
Alex z ANT ma informację na stronie, że na razie nie sprzedaje.
Hans nic nie sprzedaje na eBay.

Próbuję dalej.

Michal_LDZ

• 39 / 37
  • Użytkownik
30-08-2025, 21:13
Do ustawienia prędkości i sprawdzenia W&F nadaje się jeszcze kasetą od Mariana że Słowacji:

https://fixyouraudio.com/product/speed-calibration-tape/

Dzięki. Jest dostępna.