Audiohobby.pl

Kasety serwisowe.

Macio4ever

• 450 / 324
  • Zaawansowany użytkownik
12-11-2025, 22:27
Gratuluje Maćku, kaseta bardzo użyteczna i rzadka. Większość "nowszych" magnetonów jest na 250nWb/m ;-)

A dziękuję :) Mam już w zasadzie komplet serwisowy, brakuje mi jeszcze 315/160 (mam Genlaba ale tam, sekcja level jest tak krótka, że zaraz szlag trafi taśmę) ale z drugiej strony można też ustawić do tej kupionej tylko przeliczyć mV

Tak przy okazji, to taśma HPR response jest całkiem spoko, sekcje są rozsądnej długości no i są wysokie częstotliwości. Teraz kupienie takiego Teaca czy Abexa graniczy z cudem.
« Ostatnia zmiana: 12-11-2025, 22:30 wysłana przez Macio4ever »

RetroTape

• 832 / 1379
  • Ekspert
12-11-2025, 22:34
Fajna kaseta, super zakup. Ciekawe jak wypadnie porównanie do 315Hz od HPR ? Wyjdzie tak samo czy jednak nie ;)

Response HPR jest ok, korzystałem już wiele razy, to jest jak sądzę najlepsza kaseta w tym zestawieniu.

Macio4ever

• 450 / 324
  • Zaawansowany użytkownik
12-11-2025, 22:52
Abex vs HPR nie wychodzi dokładnie tak samo, Abex pokazuje ciut wyższą wartość.

Na tym moim złomku 333 ESA różnica jest na poziomie 15mV - ok 0,3dB. W obydwu kanałach jest ta sama różnica w mV, obydwie pokazują lewy wyżej (przez problematyczną głowicę).

Sprawdzę jeszcze jutro na sprawnym decku ale spodziewam się, że wyjdzie to samo.

W sumie z HPR to response, level, head height i Dolby są całkiem do rzeczy. WF kiszka, azymut raczej do zgrubnego testowania, bo niestabilność kasety dla mnie wyklucza to jako rzetelny wzorzec.