Odnośnie W&F to jak chcesz taką kasetą, ustawić sprzęt, który powinien mieć porównywalny W&F?
Jak już kiedyś pisałem wcześniej, parametry W&F w urządzeniach nie sumują się. Nagrywając kasetę na sprzęcie, który ma 0,05% (WRMS) bez problemu uzyskasz taki parametr na innym magnetofonie, który też tyle ma. Sprawdzałem to wielokrotnie, nie ma mowy o tym, że parametry się sumują.
Takie nagranie, pomijając w pełni sprawny magnetofon potrzebuje solidnej taśmy i obudowy, wtedy sprzęt który uzyskuje z 0.025% stworzy bardzo dobrą kasetę testową. Przy prędkości i W&F nie ma potrzeby nagrania całą szerokością ścieżki, liczy się dobre cyfrowe sterowanie prędkością, solidna kaseta i sprawny magnetofon z jak najlepszym W&F.
Wiem, że masz większe doświadczenie jednak pozwolę się częściowo nie zgodzić.
Raz z powodu moich własnych testów (kaseta nagrana na B100 nie dawała taki niskich odczytów na Sony jak Abex czy Panas), dwa - jeżeli kaseta ma własny WF ma poziomie 0.025 (nagrana na normalnym magnetofonie) to wynik niższy może być jedynie kwestią przypadku (zsumowania się błędów) na mierzonym sprzęcie.
W&F jest obliczany jak odchylenia od częstotliwości więc imho zawsze jest wypadkową własnych nierówności przesuwu sprzętu mierzonego jak i samej kasety. Kaseta nagrana z mega niskim wf mniej wnosi do wyniku pomiaru.
Prędkość - zgoda można sobie ustawić prawie czymkolwiek nagranym na kwarcu, szczególnie że jest duża tolerancja w serwisówkach na tym parametrze.
O ile kojarzę i jak podpowiada Google, to generalna zasada pomiaru jest taka, że "narzędzie pomiarowe powinno mieć dokładność co najmniej o rząd wielkości większą niż tolerancja mierzonej wielkości, aby zapewnić wiarygodne wyniki pomiarów i uniknąć błędów wynikających z nieodpowiedniej precyzji"
Niemniej jednak - jak napisałem wcześniej, zależy co się mierzy :) Jak prosty sprzęt, szkoda zachodu, jak dokładny wypasiony deck wtedy można się zastanawiać czym go pieścić ;)