Witam , ostatnio czytałem sobie różne info na różnych forach o tym. Osobiście od 20 lat bawię się w kolumny, uwielbiam dźwięk , akustykę itp, choć nie bawię się w labolatoria , symulacje komputerowe itp. Czasami przeczytałem od kogoś mega skomplikowane teorie na temat wykonywania kolumn i w sumie zachciałem o tym napisać. Nie bardzo rozumiem tego "spuszczania się" nad "milionem elementów" które trzeba by spełnić. Producenci gadają o nieziemskich trudnościach w budowie a potem przywalają taką cenę że masakra heh :D, wykonałem jak dotąd mnóstwo par kolumn, które żyją przez laata już i wzmacniacze żyją. Niby trzeba spełnić pewne zależności ok, jasne. Są prawa akustyczne że tak powiem które należy brać pod uwagę, ale czasami ktoś chce coś zrobić a inni zaczynają "płynąć" z radami heh :) , że na koniec ten ktoś pewnie ma dość :D , nasze uszy są coraz gorsze a kolumny to tylko pół sukcesu. Jakość dźwięku w internecie , na YouTube czy wszelkich nośnikach pozostawia wieele do życzenia. Jak się nie zmieni wykresu utworu np w Audacity to jest kicha, kiepski bass, wokal taki sobie a góra to nie wspomnę, wiem bo to sprawdziłem miliard razy i dalej sprawdzam. Więc nawet gdy kupi się mega extra bass refleksy , to będzie tak sobie. Każdy a może nie wszyscy heh, mówią jak trudno zrobić kolumny , a wcale tak nie jest. Skombinować dobrą BR-kę jest trudno. Robiłem różne , z małym basem , dużym , z dwoma basami, i te były fajniejsze ale gdy raz "na oko" heh zrobiłem TL-kę to było odkrycie Ameryki heh , bas ARN226 8ohm , wylot z przodu , tunel miał ok 2,5m. grały nieziemsko!! wzmak Yamaha bodaj AX450 2x65W żyła przez lata( i nadal żyje :D), nie wiem jak by wyglądały labolatoryjnie i mam to gdzieś , na Elektrodzie chyba mają dużo info o TL-kach. A sprawa prosta , użyć mdf , Fs najlepiej niskie od 20Hz czy ok 30Hz( polecam głośniki STX ), Sd głośnika, liczyć dł tunelu teraz gram na basach od nich 33cm( moc max 500W), TL na 25 Hz, wys 1,6m , jest taka potęga że strach, a pracy włożonej było nie dużo. Fajne TL-ki wyszły na basie Alphard LW650 6,5cala , na 40Hz, tunel 2m starczył i jest mega! gość który je ma nie chce innych już od lat. Chodzi mi o to że nie trzeba być druidem aby coś zrobić :)) zachęcam do zabawy w stolarkę i akustykę :) pozdrawiam wszystkim którym chciało się to przeczytać :))