Skos gł. mono ustawiasz tak jak dla stereo, na najwyższy możliwy poziom, kasetą 400Hz/mono i ok. 10% dalej (podobnie ustawiasz Bias). Wtedy masz domniemanie, że sygnał będzie kompatybilny z Dolby na innym magnetofonie.
Co do tego miernika to jest Selektywny Miernik Poziomu, od 250Hz do 620kHz. Mierzy szeroko-pasmowo i wąsko-pasmowo z najmniejszymi szumami i najmniejszymi zniekształceniami. Nadaje się świetnie do mierzenia harmonicznych od sygnału audio. Ma możliwość kalibracji, wyjścia sinus 1304kHz do 1924kHz regulowaną i 1MHz stałą. Wejście transformatorowe mierzy prawidłowo sinus od 10Hz do 690kHz.
Ostatnio musiałem go trochę przekonserwować, dlatego porobiłem foty. Stabilność częstotliwości, po wymianie wszystkich kondensatorów, elektrolitów i zwykłych, na poziomie 60ppm. To jakieś 0,006%. Wszystkie rezystory trzymają swoje wartości w pełnym paśmie.
Pomysłem jeszcze jest wymiana częstościomierza na 6-cyfrowy z możliwością pomiaru odbiór/nadawanie, bo fabrycznie ma tylko odczyt przy kalibracji i nadawaniu.