Audiohobby.pl

MDS 442

Hammer

• 5139 / 2757
  • Ekspert
31-01-2023, 20:37
A wiesz że niekoniecznie muszą być 2x100 k

JaKub92

• 2084 / 5943
  • Ekspert
01-02-2023, 17:00
Wiem, ale chciałem zaznaczyć, jak duża jest rozbieżność. A najgorsze jest to, że nawet między kanałami. Mógłbym wstawić taki o innej wartości, tylko co to zmieni, skoro będzie tak samo nierówny :(
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

Hammer

• 5139 / 2757
  • Ekspert
01-02-2023, 18:04
z zachodniego dawcy.. niestety mam tylko 10 k, jak znajde lepszego jak nie zapomne ....

JaKub92

• 2084 / 5943
  • Ekspert
02-02-2023, 16:19
Musiałby zgadzać się wymiarowo. Ale wczoraj nagrałem sobie na tej szufladce 3 kasety, z różnych płyt, gdzie do każdej musiałem ustawić inny poziom i wszystkie nagrały się równo - sprawdzałem je na Kenwoodzie 5010. Balansu nie ruszałem po wyrównaniu go mając podłączone mierniki na wyjściu i zapodany sygnał z kompa (tj. na filmie), więc na pewno nie rozjeżdża się tak, jak poprzedni potencjometr (w starym raz dominował lewy, a raz prawy kanał - w zależności od ustawienia, więc był ewidentnie wyeksploatowany). Ale mam jeszcze 4 szufladki Diory (MDS 440, 442 i 2 x 432), które też w końcu doczekają się serwisu, a może do tego czasu znajdą się jakieś lepsze potencjometry.

SAnd

• 66 / 819
  • Użytkownik
18-03-2025, 20:25
Ponad 10 lat temu z nudów zacząłem zgrywanie kaset wykorzystując naszą "szufladę", niestety z pewnych względów musiałem przerwać.
Materiał na filmiku był tylko nieznacznie odszumiony w Audacity, MDS 442 po wymianie kondensatorów, a tak to gra :

&t=785s

JaKub92

• 2084 / 5943
  • Ekspert
21-03-2025, 13:39
Czyli to Twoje filmiki ;) Szukam niektórych z tych kaset J&J Studio.

A czy magnetofon jest poprawnie skalibrowany? Głowica odpowiednia (ALPS)? Bo to jest bardzo istotne. A druga sprawa - kasety "bazarowe" jakością nie grzeszyły, podobnie jak wiele kaset nagrywanych fabrycznie i to jest loteria. Mam trochę takich kaset, niektóre zdublowane i potrafią być całkiem inaczej nagrane - z innym poziomem, nawet z innym skosem, lub inaczej ustawionym biasem.
« Ostatnia zmiana: 21-03-2025, 13:41 wysłana przez JaKub92 »

JaKub92

• 2084 / 5943
  • Ekspert
11-07-2025, 13:45
Jakiś czas temu kolega Zdzichu (siwy) poprosił mnie o skombinowanie mu jakiejś polskiej "szuflady". To wyhaczyłem taki oto ładny egzemplarz MDS 442 z początku produkcji, jeszcze z logo UNITRA. Szczęśliwie się złożyło, że nasz kolega Mateusz (PhantomLord) miał dosłownie rzut beretem do sprzedającego - więc była szybka akcja - Mateusz sprawdził na miejscu, odebrał, zapakował dobrze i przysłał do mnie na serwis :)
Przyznaję, że tak pięknie zachowanego egzemplarza (pomijając rysy od góry front panelu, co jest już niestety normą) jeszcze nie widziałem.

JaKub92

• 2084 / 5943
  • Ekspert
11-07-2025, 13:47
Poza tym, że ktoś w celu uruchomienia założył chińskie, lepkie paski od licznika oraz napędu szuflady - stan magnetofonu był dziewiczy - wszędzie plomby i żadnych śladów czyjejś ingerencji.
Głowica nie ruszana, stan idealny, zero jakiegokolwiek śladu zużycia.
Rolka w stanie agonii, popękana, ale po 38 latach miała prawo tak wyglądać.

JaKub92

• 2084 / 5943
  • Ekspert
11-07-2025, 13:50
Z lutownicą też nikogo tam przede mną nie było - ale Zdzichu zażyczył sobie pełen recap (w pełni popieram i sam robię w swoich), więc musiałem być pierwszy.
Zacząłem od płyty głównej...

JaKub92

• 2084 / 5943
  • Ekspert
11-07-2025, 13:56
Następnie moduł wskaźnika, płytka zapis/odczyt...

JaKub92

• 2084 / 5943
  • Ekspert
11-07-2025, 13:58
...oraz płytki Dolby. Poza tym, uszkodzone było Dolby C w jednym kanale. Po zamianie płytek miejscami, usterka pojawiła się w drugim kanale, więc już wiadomo było, że uszkodzenie jest na płytce. Powodem był zwarty kondensator foliowy oznaczony na trzecim foto. Wymieniłem oba z płytki-dawcy na takie same, jak w drugiej płytce, żeby było identycznie. Widocznie w fabryce mieli jakieś braki, skoro w obu płytkach były kondensatory z innych parafii.
I kończąc recap - wzmacniacz słuchawkowy.

Mimo że magnetofon prawie dziewiczy - wymiana kondensatorów elektrolitycznych należała mu się jak psu kość. Elwy tradycyjnie miały już mocno rozjechane pojemności (np. zamiast 100uF - 140uF, zamiast 1uF - 2,5uF itp.), oraz stanowczo za wysoki ESR i V-loss powyżej 6%.

Zastosowane kondensatory to w większości Panasonic FC, kilka Panasoniców C i FM, oraz kilka Jamiconów TK.

Na ostatnim foto płytka stykowa z front panelu (niestety chyba zapomniałem zrobić foto całej...). Przyciski kiepsko reagowały - po wyczyszczeniu i ponownym podklejeniu (blaszki są mocowane na taśmie klęjącej) wystarczy delikatnie nacisnąć i zaskakują od kopa.
« Ostatnia zmiana: 11-07-2025, 14:06 wysłana przez JaKub92 »

JaKub92

• 2084 / 5943
  • Ekspert
11-07-2025, 14:02
No i mechanika... Czyszczenie, smarowania i wymiana paska i w mechanizmie napędu szuflady, czyszczenie capstana, naoliwienie jego łożysk, wymiana paska (o dziwo fabryczny jeszcze się trzymał, ale był oczywiście w kiepskim stanie.

JaKub92

• 2084 / 5943
  • Ekspert
11-07-2025, 14:12
Przed kalibracją pograł sobie "na sucho" dobre kilka godzin, po czym ustawiłem odczyt, wskaźnik wskoczył na 0, W&F niestety trochę wysoki, bo okolice 0,14, ale czego wymagać od starego, Polskiego magnetofonu... Moje "szuflady" miały podobne wyniki z tego co pamiętam - po tym spodziewałem się nieco lepszego ze względu na jego stan. Na słuch ciężko cokolwiek wychwycić.

No i kalibracja zapisu... Której niestety nie zdążyłem zrobić :( Zdzichu chciał odebrać magnetofon na spotkaniu w zeszły weekend, zapis chciałem ustawić w piątek wieczorem, ale zmęczenie zmogło mnie tak, że już nie dałem rady :( Dlatego umówiliśmy się tak, że po prostu poinstruuję kolegę co jak ustawić i czym kręcić ;)

Ale podsumowując: serwis "szuflady" w takim stanie to można robić dla relaksu ;)

JaKub92

• 2084 / 5943
  • Ekspert
11-07-2025, 18:34
Zapomniałem napisać, że oczywiście naoliwiłem także tulejki silników, osie talerzyków, idlerów; rolka założona nówka sztuka, tylko jej foto mi gdzieś przepadło.
Nie ruszałem jedynie prowadzenia mostka - w zasadzie nie było takiej potrzeby, bo chodzi lekutko i płynnie, a jest tu trochę rozbierania i aż żal byłoby zrywać te wszystkie plomby ;)

Nie robiłem więcej zdjęć z rozbiórki mechanizmu, bo to wszystko już tutaj było (na pewno w wątku MDS 432).

AUDIOTONE

• 10614 / 6296
  • Moderator Globalny
12-07-2025, 09:46
Oooo, Zdzika szuflandia :-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.