Audiohobby.pl

DENON DRM-800/800A

Hammer

• 5069 / 2634
  • Ekspert
17-03-2025, 08:18
Jeśli się zatrzymuje i nie ciągnie to najczęściej w Denonach trzeba sprawdzić idlera i dwa transoptory, każda szpulka ma swoje światełko.
Stawiam na idlera, jeśli jest taki sam jak we wcześniejszych modelach DRM 22, 33, 44 to trochę problem będzie w dobraniu.
Mogą się też i paski ślizgać, ale niestety trzeba wyciągnąć mechanizm i cały przeglądnąć.
Warto bo deck pomimo prostoty elektronik i gra bardzo analogowo co jest atutem.
No i oczywście warto też wymienić - sprawdzić kondy jaki jest ich stan, zwłaszcza w zasilaczu i blokujące w elektronice.
Decki robią się coraz droższe i ich coraz mniej w dobrym stanie, a większość dostępna to przetarte szmatą tylko......
Ja w swoich jeszcze nie miałem na full spa ale tutaj masz ładnie pokazany mechanizm.

https://old-fidelity-forum.de/thread-40038.html

SAnd

• 64 / 697
  • Użytkownik
17-03-2025, 09:07
Ja tam obstawiam silnik pomocniczy. W moim 800A i w 700 było to samo. Zmiana lub czyszczenie silnika eliminuje problem.
Może tak: czy magnetofon przewija bez problemu ? Zatrzymuje się tylko podczas PLAY? To silnik niedomaga. Jeśli natomiast zatrzymuje się przy przewijaniu to zalecam sprawdzenie sugestii kolegów.

AUDIOTONE

• 10249 / 6174
  • Moderator Globalny
17-03-2025, 09:20
No tak zapomniałem że tam jest idler na gumiaku. Jak będzie wyeksploatowany to też będzie się ślizgać i będzie się zatrzymywać. Prawda. Silnik od idlera to kolejna sprawa. Także wszystko trzeba sprawdzić.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Hammer

• 5069 / 2634
  • Ekspert
17-03-2025, 11:39
te idlery zazwyczaj twardnieją

Marcin71

• 8 / 69
  • Nowy użytkownik
17-03-2025, 14:13
Ja tam obstawiam silnik pomocniczy. W moim 800A i w 700 było to samo. Zmiana lub czyszczenie silnika eliminuje problem.
Może tak: czy magnetofon przewija bez problemu ? Zatrzymuje się tylko podczas PLAY? To silnik niedomaga. Jeśli natomiast zatrzymuje się przy przewijaniu to zalecam sprawdzenie sugestii kolegów.

Magnetofon przewija i to dość żwawo. Nie ma problemu z przewijaniem. Wyłacza tylko podczas odtwarzania.

RetroTape

• 723 / 1145
  • Ekspert
17-03-2025, 14:51
Zanim zaczniesz wszystko wypruwać, sprawdź czujnik obecności kasety w kieszeni - to jeden z tych u góry jak otworzysz kieszeń. Nie pamiętam teraz który to, ale jak go naciśniesz palcem to da się włączyć play w magnetofonie. Często ten czujnik gdy jest brudny powoduje wyłączanie się odtwarzania w losowych momentach.

SAnd

• 64 / 697
  • Użytkownik
17-03-2025, 17:09
Magnetofon przewija i to dość żwawo. Nie ma problemu z przewijaniem. Wyłacza tylko podczas odtwarzania.
To nie czujnik kasety chociaż warto wyczyścić wszystkie, tak jak cały mechanizm. Idler też można wykluczyć ponieważ przy przewijaniu nie ma problemu, idler ciągnie.
Silnik podczas przewijania dostaje pełne napięcie, natomiast przy dowijaniu napięcie jest zmniejszone i czym więcej taśmy na prawej rolce tym napięcie mniejsze. Zabrudzone/wytarte szczotki silnika oraz komutator da tak zwane martwe pole i silnik się zatrzymuje a co za tym idzie działa autostop. Zgaduję że na początku kasety play działa a gdy na prawej rolce jest coraz więcej taśmy to tym częściej się wyłącza.

Marcin71

• 8 / 69
  • Nowy użytkownik
17-03-2025, 17:33
To nie czujnik kasety chociaż warto wyczyścić wszystkie, tak jak cały mechanizm. Idler też można wykluczyć ponieważ przy przewijaniu nie ma problemu, idler ciągnie.
Silnik podczas przewijania dostaje pełne napięcie, natomiast przy dowijaniu napięcie jest zmniejszone i czym więcej taśmy na prawej rolce tym napięcie mniejsze. Zabrudzone/wytarte szczotki silnika oraz komutator da tak zwane martwe pole i silnik się zatrzymuje a co za tym idzie działa autostop. Zgaduję że na początku kasety play działa a gdy na prawej rolce jest coraz więcej taśmy to tym częściej się wyłącza.

No właśnie nie. Bywało, że na początku taśmy po 50 sek. wgłączał. Nie ma reguły. Nawet bym powiedział, że na pierwszej połowie taśmy wyłącza częściej. I co jeszcze zauważyłem... że zaraz po włączeniu pogra nawet 15 i wiecej minut a jak się rozgrzeje, to zaczyna wyłączać częściej.

AUDIOTONE

• 10249 / 6174
  • Moderator Globalny
17-03-2025, 17:46
Acha, temperatura ma wpływ. Czyli może jakiś zimnioch w okolicach sterowania mechaniką. Warto sprawdzić i przelutować ten obszar.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

SAnd

• 64 / 697
  • Użytkownik
17-03-2025, 17:47
Zgadywałem :)
Ale jak by nie patrzeć ja sugeruję czyszczenie lub wymianę silniczka pomocniczego.

Marcin71

• 8 / 69
  • Nowy użytkownik
17-03-2025, 19:37
Mój znajomy też sugeruje silnik dowijania taśmy. Poza tym zauważyłem że nie działa przewijanie wz podsłuchem, czyli nie przewina do kolejnej przerwy. Tak czy inaczej deck wymaga dobrego serwisu. Czy ktoś zna w okolicach Warszawy +100 km kogoś godnego polecenia. Mam dwa decki do serwisu. Denon 800A i Onkyo TA2570.