Audiohobby.pl

Filmy, reklamy, itp. o tematyce kasetowo - magnetofonowej.

AUDIOTONE

• 11006 / 6415
  • Moderator Globalny
28-11-2025, 08:56
Wrzucałem ten film jakiś czas temu, strona 3 tego wątku ;-)
« Ostatnia zmiana: 28-11-2025, 09:19 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Michal_LDZ

• 132 / 123
  • Aktywny użytkownik
28-11-2025, 12:20
Wrzucałem ten film jakiś czas temu, strona 3 tego wątku ;-)

No tak, teraz widzę.
W 2021 roku. :)
To chyba nic więcej w tym filmie o kasetach nie dodali. :D

RetroTape

• 851 / 1386
  • Ekspert
28-11-2025, 13:15
Pamiętam, że pierwszy raz oglądałem ten film jak żył jeszcze Lou Ottens. Zmarł w 2021 roku w wieku 94 lat, dożył pięknego wieku. Teraz głównie dzięki niemu mamy takie fajne hobby :) Ciekawie to wszystko opowiadał w filmie, było widać że jest zaskoczony tak dużym sukcesem kasety magnetofonowej. Mówił, że trzeba iść do przodu i dobrze że pojawiły się znacznie lepsze nośniki i metody rejestracji. Ogólnie nie był jakimś wielkim fanem tego co stworzył ;)

Bez wątpienia, kaseta okazała się dużo lepszym nośnikiem niż ktokolwiek mógł się spodziewać i dlatego na zawsze pozostanie w historii technologii i umuzykalnienia domów zwykłych ludzi. Sam czasem nie dowierzam jak dobrze może zabrzmieć taki zapis. Mamy 2025 rok i jeszcze długo będę słuchał tego nośnika.

Hammer

• 5322 / 2875
  • Ekspert
28-11-2025, 14:26
Zgrywałem ostatnio materiały nagrane w latach 90-96 ale nagrane full po większości z gramofonu bez jednego trzasku, chyba że te stuki na wejściu i wyjściu materiału (charakterystyczne opuszczenia i podniesienia ramienia ) są z innego powodu....to materiał jest w stanie idealnym
Co ciekawe taśma się nie przekasowała po zwojach .
Materiał dzisiaj niedostępny tym wartość nieoceniona dla właściciela
Taśmy cr-mo SKC QX60, TDK sa 60, Maxell udII 60.
Sszumy własne nośnika minimalne... a jaki sprzęt to nagrywał to podziw, bo skoki dynamiki od ponad -50 dB (poziom tła?)do ponad +6dB

Takie to taśmy kasetowe kiepskie są, jak to na YT dawny mówią.....
« Ostatnia zmiana: 28-11-2025, 14:28 wysłana przez Hammer »

Michal_LDZ

• 132 / 123
  • Aktywny użytkownik
28-11-2025, 15:37
Dla mnie w tym filmie było kilka nowości:
1. W US na kasetę mówiono "mixtape" (o ile dobrze zrozumiałem). Czyli z założenia była to składanka. No i pewnie ma to sens, bo jeśli amerykanie chcieli kupić całą płytę jakiegoś zespołu, to po prostu to robili.
2. Na jednym z pudełek pojawił się napis "kartridż". No i to też ma sens, bo w jakimś sensie jest to kartridż z taśmą.
3. Wygląda na to, że Japończycy mieli własne pomysły na kasety, ale dopiero Philips podpowiedział im, że jeśli chcą kasetę, to muszą ją znormalizować.

Już tak współcześnie: trochę szkoda Philipsa, że tak innowacyjna firma, nie utrzymała swojej pozycji na rynku do tej pory. Oczywiście był format CD, ale w zasadzie teraz, produkty Philipsa to wydaje się różni producenci, którzy odkupili prawa do marki.

bsw

• 642 / 5514
  • Ekspert
28-11-2025, 18:35
w zasadzie teraz, produkty Philipsa to wydaje się różni producenci, którzy odkupili prawa do marki.
Dokładnie tak. Philipsa już w zasadzie nie ma. Jeszcze w 2005 roku sprzedali dział półprzewodników. W 2011 po wielkim finansowym krachu managerowie zadecydowali że skupią się wyłącznie na segmencie urządzeń medycznych - jedynym który nie odnotował strat...

Zatem rozpoczęto kompletną wyprzedaż - w latach 2013-2017 sprzedali cały dział AV, w 2016 dział oświetlenia a w 2021 dział AGD. Sprzedano to wraz z prawem do używania marki i logotypu Philips - stąd obecni klienci nie wiedzą nawet że kupują tak naprawdę "no name"...

« Ostatnia zmiana: 28-11-2025, 18:42 wysłana przez bsw »

Michal_LDZ

• 132 / 123
  • Aktywny użytkownik
28-11-2025, 21:56
w zasadzie teraz, produkty Philipsa to wydaje się różni producenci, którzy odkupili prawa do marki.
Dokładnie tak. Philipsa już w zasadzie nie ma. Jeszcze w 2005 roku sprzedali dział półprzewodników. W 2011 po wielkim finansowym krachu managerowie zadecydowali że skupią się wyłącznie na segmencie urządzeń medycznych - jedynym który nie odnotował strat...

Zatem rozpoczęto kompletną wyprzedaż - w latach 2013-2017 sprzedali cały dział AV, w 2016 dział oświetlenia a w 2021 dział AGD. Sprzedano to wraz z prawem do używania marki i logotypu Philips - stąd obecni klienci nie wiedzą nawet że kupują tak naprawdę "no name"...

Cóż, ja się domyśliłem, po tym jak ciągle coś się psuło i musiałem odsyłać... :(