Jako że musiał zrobić sobie przerwę od moich "zgniłków typu jamaszka i teac" zabrałem się za Lux-a. Wstępnie musiałem ocenić co jest w nim do zrobienia.
I nasuwa się kilka rzeczy:
- naprawa wysuwanego panelu
- wymiana żarówki 12V od podświetlania kieszeni
- naprawa "brumu" który jest słyszalny podczas odtwarzania.
- sprawdzenie stanu kondów
- wymiana idler-a, (paski już nowe założyłem, mechanizm wyczyszczony i przesmarowany)
- pełna kalibracja
Zabrałem się wiec za poszukiwanie schematu do tego modelu. Czyli KX-101, niestety nic darmowego w necie nie znalazłem, zaś schematy od KX-100 i 102 nie pasują. Całkiem inna topologia układu elektronicznego. Napięcia inne, elementy także. Wobec tego na początek zabrałem się za sprawdzanie stanu kondów w zasilaczu by choć wiedzieć czy całość jest zasilana. Po sprawdzeniu okazuje się że kondy wszystkie w zasilaczy są sprawne. Uwagę przykuła tylko dioda zenera najprawdopodobniej na 24V ze względu na brak numeracji na samej diodzie (na płytce jako ZD106) , która rozleciała mi się w ręce. Niestety żadnej na podmiankę już nie mam i musiałem zamówić, czyli następne oczekiwanie. I teraz się zastanawiam czy uległa ona uszkodzeniu teraz czy już była uwalona. Magnetofonu nie włączam bez niej, nie chcę narobić tzw. "bigosu" w zasilaczu.
W oczekiwaniu na diodę zabrałem się za wymianę paska w mechanizmie od chowanego panela. Trzeba zdjąć przednią ramkę, następnie odkręcić plastikowy panel po prawej stronie. Dalej odkręcić metalowy panel od mechanizmu z tłokiem, odkręcić mocowanie na płycie głównej. I wyjąć sam mechanizm z tłokiem.
cdn....