No to wziąłem się za mojego Akai dzisiaj :). Postanowiłem wymienić paski i sprawdzić jaki to przyniesie efekt. Przy okazji odkryłem coś co mnie zaskoczyło. Oto foto relacja i podsumowanie:
1. Wymieniłem pasek biegu jałowego. Stary zdecydowanie uciągnięty.
2. Wymieniłem bieżnię idlera. Stara ewidentnie mniejsza, cieńsza.
3. NIE wymieniłem paska CAM MOTOR bo nie było w zakupionym zestawie. Poszukuję takowego.
4. Wypolerowałem prawy capstan. Zgadnijcie czym :P ??? Pasta polerska do docierania zaworów, ziarno nr 1 i na koniec woskowanie :P
5. Wyczyściłem koła zamachowe. Były do nich przyklejone kawałki gumy no i były brudne.
6. No i największe zaskoczenie - kieszeń i prawa prowadnica. Metalowe oczko zupełnie było "wypadnięte" i nie trzymało bolca przez co bolec poruszał się w prowadnicy swobodnie. Było tam pełno piachu. Tylko szurało przy próbie zamknięcia kieszeni. Na szczęście nic nie było popękane. Części umyłem i nasmarowałem. Teraz chodzi gładko i prawdopodobnie rozwiązało to problem niedomykającej się kieszeni.
7. Smarowanie kilku miejsc, na razie prowizorka. Muszę kupić smar Molykote.
8. Gdy miałem wyciągnięty CAM MOTOR to jak nim obracałem w palcach to czuć było jakby obroty "przeskakiwały". Obracał się silnik jakby skokami. Zastanawiam się czy to normalne z racji budowy silnika i magnesów w środku?
Problem ze startem kasety (PLAY) jednak pozostał. Nie tak często ale jednak jest. Zauważyłem, że gdy to się dzieje to pasek po CAM MOTOR się ślizga. Obraca się rolka CAM MOTOR a pasek nie nadąża za nią więc koniecznie muszę wymienić pasek i problem powinien zostać rozwiązany - tak myślę.
Zaczynam rozbiórkę
Paski biegu jałowego
Bieżnia idlera
Prawy capstan przed polerką
Po polerce
Prawy capstan przed czyszczeniem. Nie chciał skubaniec wyjść ale delikatnie raz po raz i wyciągnąłem go.
Po czyszczeniu
Capstan lewy przed czyszczeniem
Po czyszczeniu
Stan ścierki :P
Chciałbym zrobić jeszcze regulację domyku i otwierania kieszeni ale nie wszystko rozumiem z serwisówki. Chodzi o punkt 6c.
Co to jest przełącznik IPLS???. Dalsza część trochę też niezrozumiała tj. pkt. 6d. Co to jest tryb STOP?