Z pozostałych części, które dotarły zająłem się najpierw kondensatorami.
Nie ukrywam, że wzorowałem się wpisami na TH (źródło:
https://www.tapeheads.net/showthread.php?t=40779) oraz wieczornymi poradami Wojtka :D.
Co zostało wymienione:C401 z 4700μF na 10000μF 25V
C402 z 470μF na 2200μF 25V
C403 z 10000μF na 10000μF 16V (wstawiony nowy)
C404 z 2200μF na 4700μF 16V
C411 i C412 z 100μF na 100μF 25V (wstawione dwa nowe, bo te ponoć lubią padać w NAKach).
Wszystkie kondensatory wyjęte z decka nie wykazywały strat pojemności, a w większości przypadków pojemność była nawet większa, więc może ta wymiana to skórka za wyprawkę, ale wstawione są teraz większej pojemności i mam nadzieję, że zasilacz trochę odetchnie i da czystsze napięcie dalej ;).
Odnośnie samych kondensatorów to zamówiłem wszystkie z tme.eu, Nichicony z serii UVZ/UPW/UVR (co akurat było dostępne z danej pojemności i napięcia) na 105 stopni.
Zgodnie z tym, co udało mi się wyczytać i dowiedzieć od Wojtka - wstawianie w tym miejscu (w zasilaczu) jakichś złotych elektrolitów "audio" mija się z celem, no chyba że będziemy codziennie patrzeć na PCB ;). Jest to sprawa, nad którą ja jako laik się zastanawiałem, więc może w przyszłości taka informacja komuś się przyda.
Deck działa jak działał, więc można twierdzić, że operacja się udała ;). Napięcie dalej stabilne, jak było - 12V, nic się nie grzeje ponad miarę, więc chyba można otrąbić sukces (bo i co miałoby się w sumie spierniczyć? :P).
Warto dodać jeszcze dwa kondensatory do listy na wymianę (zgodnie z poradą od Wojtka):
C604 - 220μF 16V (na głównej płycie, tuż przy szerokim złączu idącym do mechanizmu)
C103 - 10μF 16V (na płytce DD)
akurat nie mam takich wartości, więc zamówię i przy kolejnej okazji polecą do wymiany.
W stosunku do wpisów na TH pominąłem wymianę IC401, gdzie sugerowano w tym miejscu NE5532, jednakże przekonał mnie wpis Audiochrome (źródło:
http://audiochrome.blogspot.com/2019/05/restoring-nakamichi-bx-300e-cassette.html?m=1), który napisał: "...So I left the opamps in the supply regulator and the active ground in place. Their stability is key, and I am sure the original designers did their homework. The prospect of swapping these for something 'better', followed with hours of debugging with a high-speed scope did not look very appealing..."
W planach myślę jednak nad wstawieniem podstawki w pod IC304 i sprawdzeniem kilku OPA, które mam na stanie - ponoć warto, ale chciałbym się sam przekonać, a do oryginału zawsze można wrócić.
Tak samo dolutowanie kondensatorów foliowych 100nF między nóżki zasilania OPA w decku jest w planach, bo również ponoć warto, ale to już na spokojnie kolejnym razem :).