@Alucard, takiego basu jak z Grado to na Audeze nie będziesz miał. To jest jak ołowiana kula porównana do poduszki. Bas z planarów ma dużą masę, powierzchnię, idzie jak tsunami, ale nie będzie wrażenia takiej skumulowanej energii w małej objętości jak w Grado. Jak chcesz mieć bas z Grado, ale z większą masą ogólnie i szybki jak impuls neutronowy, tyle że wciąż zwarty, to nic mi poza Ultrsone Edition/Tribute 7 do głowy nie przychodzi.
Najbliżej do Grado z Audeze mają LCD-XC. Bardzo lubiłem starą wersję, tą mniej skuteczną. Była równiejsza, bardziej spójna i soczysta w dźwięku. Tyle że żłopała prąd amperami. To były jedyne słuchawki, które potrafiły podgrzać mój wzmacniacz. No ale jak potek dochodził czasem do godziny 14-tej przy 22 omach impedancji, to się tam przez kabel słuchawkowy bogato przelewało. ;) Nota bene, jak założyć grille + osłony z gąbki pod spód, to wyjdą Ci z tych słuchawek LCD-X. Mnie jakoś granie otwarte tego przetwornika nie porwało, chyba jednak powstał z myślą o obudowie zamkniętej.