Nadszedł czas na podsumowanie pierwszego starcia CD kontra czarna płyta.
Dla mnie wynik starcia jest nie rozstrzygnięty.
Czarna płyta trzyma się bardo dobrze i nowe płyty, płyty zadbane, dobrze nagrane grają rewelacyjnie.
CD dobrze nagrane i zrealizowane potrafią zagrać nie gorzej. W trakcie przygotowań okazało się że, mamy dwie identyczne płyty.
Po ich odpaleniu okazało się że, obydwie grały zupełnie inaczej. Jakby porównywać dzień i noc.
Podobnie wypadały porównania analogu z CD.Wszystko zależało od jakości materiału wyjściowego.i od upodobań, przyzwyczajeń słuchającego.
Bardzo trudno jest zapewnić a wydaje mi się to wręcz niemożliwe identyczne jakościowo warunki dla obydwóch
standardów. Jeden słabszy element w torze zmienia całkowicie werdykt.i często nie wiadomo który, element
zawinił. Co było dla mnie zaskoczeniem to że, czasami głośniej grała czarna płyta a czasami CD.
Wszystkie te elementy utrudniają ocenę i dają bardzo duże pole do manipulacji i możliwości wpływania na wynik testu.
Kompletowanie i dostrajanie takich systemów na tym poziomie cenowym trwa miesiącami jak nie latami. Ja miałem na to trzy dni.
Tutaj nadszedł moment na podziękowania za pomoc w ustawianiu i za użyczenie sprzętu w kolejności alfabetycznej:
Arkowi, Jackowi, Krzysztofowi, Lechowi, Markowi i Rafałowi. Bez ich pomocy spotkanie by się nie odbyło.
BARDZO WAM DZIĘKUJĘ !!!!!!!!!!!!!
Wszystkie te uwagi dotyczą się systemy z większego pomieszczenia gdzie w roli głównej wystąpił Verier Platinum.
W mniejszym pomieszczeniu gdzie został zaprezentowane:
Raysonic CD 168 i SP-100MKII,
Gramofon Thorens TD 320 z wkładką MM Goldring 1042,
Preamp gramofonewy Lector MM.
Tutaj już nie było takich różnic w prezantacji Thorens i Raysonic okazały się godnymi siebie przeciwnikami.
Obydwa pokazały swoje dobre strony.
Na koniec chciałbym zaprosić na sobotę 12 grudnia od 12.00 do 18.00 miłośników muzyki klasycznej do posłuchania i porównania analogu z CD.
Chętnych proszę o zgłoszenia na P.W.
marcow