Audiohobby.pl

ODSLUCHY W POZNANIU I OKOLICY

marcow

• 1045 / 5561
  • Ekspert
20-09-2009, 12:54
W sobotę trochę rozruszaliśmu Magnepany i z każdą godziną grają lepiej! Oceny gości byłu różne jak to zwykle
bywa ma takich spotkaniach, ale niech piszą sami za siebie.

Moim zadaniem jet wrzystko przygotować jak najlepiej.

W przyszłym tygodniu będziemy mieli gościa specjalnego Pana Wojciecha Korpacza przedstawiciela firmy
ABSOLUTOR. Będzie prezentował preampy produkowane przez jego firmę.
My zapewnimy jeszcze co nieco ze swojej strony. Zapowiada się mała audiofilska uczta!

Zapraszam marcow

lancaster

• Gość
20-09-2009, 13:15
">> __kot__, 2009-09-18 15:51:05
Jeden to hand-made (robota darkula)
Drugi to Tube Technology Prophet

Generalnie - niewiele przedwzmacniaczy dobrze pracuje z moją końcówką. Te dwa dają radę. Każdy z nich ma swoje mocniejsze i słabsze strony ale oba sprawdzają się doskonale"

Dla mnie jedyny sens preampu do SV2A3 to cheć podpiecia ilu xródel.
Ne zdecydowalbym sie raczej na wklądanie w sygnał kilku dodatkowych elemntów aktycznych, które choćby sie wsciekly zawsze co ujednolicą.
w takim przypadku może lepzym rozwiazaniem by bylo zrobic prelacznik wejsć(ktory w aktywnym preampie i tak jest) z którego sygnal prowadzony wprost na drabinkę rezystorową i do wejscia 2A3.
Przy taiej konfuguracji potencjometr w 2A3 bym odlutował.
Widzialem też mądrzejsze myslę rowiazanie...w SV2A3 sa 2 potencjometry(dla kazdego kanalu). Firma tuningujaca ten wzmacniacz wlutowała 1 stereo a zamiat drugiego umieścili własnie selektor xródeł.
Pozostaje na tylnym panelu wznmaka dokręcić interesująca nas ilosć wejsć :)

Arek_50

• 1130 / 6108
  • Ekspert
20-09-2009, 14:15
A ja sadze ze te dwa mono potecjometry  ..to przmyslana sprawa .  Mam takie rozwiazanie od trzech lat i zmienie...

marcow

• 1045 / 5561
  • Ekspert
20-09-2009, 14:59
Może, ale trochę kłopotliwe jak się robi głośniej lub jak trzeba ściszyć.
A jak są różne źródła to już zaczynają się schody. Na odwiedziny w tym tygodniu masz daleko
ale zapraszam. Komentarze mile widziane!
 marcow

Arek_50

• 1130 / 6108
  • Ekspert
20-09-2009, 15:21
...mialo byc "nie zmienie"...:)))

lancaster

• Gość
20-09-2009, 19:35
Arek, mi osobiscie 2 patencjometry tez nie przeszkadzają(na początku kwestia przyzwyczajenia)....wspomniaem o takiej opcji ze wgledu na mozliwosc wykorzystania architektury konkretnego wzmaka pod opce z selektorem wejsc.
Nie chcę przy tym zgredzic, ale drabinka rezystorowa nie jest krokiem w tył w stosunku do potencjometru - to ta rzy okazji :)

__kot__

• 724 / 6107
  • Ekspert
20-09-2009, 21:44
>> lan
Generalnie jak najbardziej podzielam Twoje zdanie w temacie Sun Audio i pre :)
Ale jak się domyślasz jest zawsze jakieś "ale" :)
W momencie gdy decydowałem się na zakup Sun Audio grałem z 3 źródeł: CD, TT oraz tuner. Rozważałem bardzo poważnie wstawienie dobrego dobrego potencjometru stereo oraz dobrego selektora. Jednak takie rozwiązanie okazało się mało efektywne z następujących powodów:

1. niewiele dobrych potencjometrów i selektorów jest w stanie zmieścić się w stosunkowo małym Sun Audio
2. znalezienie miejsca dla 3 par RCA + terminale głośnikowe w tylnej ścianie tego wzmacniacza jest bardzo trudne (głównie ze względu na niezbyt dogodne umieszczenie gniazd oryginalnych)
3. koszt operacji + koszt przyzwoitego phonostage był niewiele mniejszy w stosunku do kosztu pre

Pasywkę z drabinką rezystorową mam i przez długi czas nawet używałem lecz wymienione wyżej przedwzmacniacze jakimś cudem grają lepiej od niej (subiektywna ocena).
Suma summarum - stanęło na tym, że mam to pre i jestem zadowolony :)

http://stereo-underground.pl

lancaster

• Gość
20-09-2009, 22:19
kot, czy przy zastosowaniu drabinki rezystorowej wylutowaleś potencjometr z SA ?

Jesli pre aktywne gra lepiej to OK. Nie mialem dostepu jak na razie do takich preampów....a ostatnimi czasy kilka z przedziału cenowego do circa 20-30Kzł sie przewineło.

Nie wiem jak Sun sie zachowuje na kablach wiszacych bez wzmocnienia miedzy xródłem a pasywka i pasywką a wzmakiem....a tym bardziej z 2 potencjometrami  w takiej konfiguracji.

marcow

• 1045 / 5561
  • Ekspert
20-09-2009, 22:27
Ale się pozwija ten wątek cieszy mnie to!Koniec tygodnia będzie gorący!
marcow

cir

• 360 / 6108
  • Zaawansowany użytkownik
20-09-2009, 22:50
magnepany nie graja dobrze najczesciej z powodu wzmacniacza
jak pamietam te kilkanascie lat wstecz w salonie Artis audio /arspo ?/ niestety juz mi sie placza te zlepki ze słowem audio :) owe 1.6 grały dobrze jedynie z 200 watowym  AR.  Pomieszczenie w jakim grały było dosc wysokie,po tym salonowym ustawieniu kilka lat pozniej słuchałem ich  jeszcze w typowym pokoju / blok / z adcomem i była tragedia z powodu akustyki
kiedy to gra dobrze jest wrazenie jakby dzwiek generowała cała sciana przed nami z niesłychanym wrazeniem lekkosci  dlatego polecam wszystkie plumkania :)

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
20-09-2009, 22:53
 Przykładowo Pan Matusiak poleca do napędzenia magnetoplanów tylko 1000Watowe monobloki; widocznie tak ma być z tymi kolumnami i koniec.              

cir

• 360 / 6108
  • Zaawansowany użytkownik
20-09-2009, 23:03
prób z podłaczeniem czegos tanszego niz AR do magnepanów było w salonie duzo jak pamietam
udawało sie jedynie z naprawde wydajnymi  tranzystorami, 100 W było zbyt mało do 1.6
niestety temat padł jak zaczeli promowac wiertarki dentystyczne f-my thiel a ja przestałem ich odwiedzac

lancaster

• Gość
20-09-2009, 23:13
Moze zalatwie na prezentację Magnepana 1.6 wzmacniacz Neukomm polecany do Audiostaticow przez niemieckiego dystrybutora/producenta.

marcow

• 1045 / 5561
  • Ekspert
21-09-2009, 08:27
Na naszych sobotnich odsłuchach jednemu z naszych gości podobało się jak Magnepany grały z wzmacniaczem LAR IA-120 a nie jest to jakiś kosmicnie drogi wzmacniacz. Moc nie mała 2x120 no ale cena nie wygórowana.
marcow

marcow

• 1045 / 5561
  • Ekspert
21-09-2009, 11:46
Pan Wojciech Korpacz obiecał przywieść kilka wersji swojego ABSOLUTORA my ze swojej strony też zapewnimy godną reprezentacje.Dotarła reprezentacja z Wloch.
Odsłuchy odbędą się w piątek od godz.15.00 i w sobotę od 11.00 do skutku.
Proszę zgłaszać do mnie swoje kandydatury.

marcow