Audiohobby.pl

ODSLUCHY W POZNANIU I OKOLICY

Salonpoznan

• 47 / 6045
  • Użytkownik
29-09-2008, 21:22
Jutro wyjeżdża Teac ale nie jestem pewien o której. W razie czego mogę przynieśc CD klasy ekonomicznej (Denon) ale może z benchmarkiem nie bedzie tak raziło.

Łąkowa 18
tel. 061 850 10 15

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
30-09-2008, 00:48
Szkoda, że mieszkam trochę za daleko.
Dysponuję GRUNDIG CD 7550 .
O jego jakości dźwięku wiele dobrego napisano  co niniejszym również potwierdzam.

lancaster

• Gość
01-10-2008, 09:37
Wczoraj odbyly sie kolejne odsluchy....musze powiedzieć ze dla mnei zdecydowanie najciekawsze jak do tej pory(kilka rzeczy których nie sluchalem wczesniej)
Daniem glównym wieczoru byy odgrody Krzysztofa. Projekt jest oparty o konstrukcje zwrotnicy (będzie fota:)) JMLab Antea. Zdaje sie ze zastosowany gośnik sredniotonowy jest stosowany przez Focala w konstrukcach profesjonalnych....
Szczerze mowiac balem się bardzo ze z tego nie bedzie woggóle basu.....miaa być odgroda a tu stanal przede mną przyjazny robot....taki prototyp Anakina Skywalkera :)
Odgroda basowa ? No własnie brak odgrody :)
....właczamy muze i neimale zdziwienie, bo bas jakis tam jest....nawet próbowal schodzic nisko....choc oczywiście nieśmiertelna płyta Gustawa - UP Petwra Gabriela służąca do rozpacowywania cywilizacji pozaburczybasowych obnazyła braki w niskich zejściach.....ale rytm, werwa, czytelność....a nawet w wieksozści utworow ILOSC basu byla satysfakcjonująca - to już coś, biorac pod uwagę ze zwarcie akustyczne w tej konstrukcji występuje natychmiast :)
Serio, z takim basem maożna życ, choc nie zabija wolumenem. Bedą dodatkowe dechy to posuchamy....jestem bardzo ciekaw.
Dźwiek jak to z odgrody bardzo sobodny, przestrzenny, nie podbarwiony jakimiś obudowa-efektami i jak to z Focala szybki, dynamiczny, przejrzysty.....czasami zbyt ofensywny i przez to tym razem paradoksalnie nie do konca bezpośredni.
Jedna z lepszych plyt jakie sluzya odgrodzie wczoraj to bootleg NIN - sami rozumiecie ze o niedomaganiach motorycznych, dynamicznych czy basowych mowy nie bylo :)
W dalszej cześci spotkania przysuneliśmu do odgrod "skrzydełka" - stojące obok kolumny....bas naturalnie nabrał wiekszej odWAGI - i myślę że przy odpowiednim profilu konstrukcji zejscie w rejony 40Hz w pomieszczeniu nie bedzie najmniejszym kłopotem. Mam na mysli czytelny, naturalny bas - z instrumentu :)
Fotki przedstawiaja konstrukcje, zwrotnicę....wlasnie konstrukcja na której sa przymocowane głosniki est wykonanna z mdf i w sumei ma ona sluzyć jako stelarz do glośnikow odczas gdy sama odgroda ma być oddzielona mechanicznei od drgań driverow.
To tak technicznie, za kilka godzin skrtobnę cos o wrazeniach...a byy niezle :)

\'Wiadomo, ze taki a taki pomysl jest nie
    do zrealizowania. Ale zyje sobie jakis
    nieuk, ktory o tym nie wie. I on wlasnie
    dokonuje tego wynalazku.\'

lancaster

• Gość
01-10-2008, 09:37

lancaster

• Gość
01-10-2008, 09:38

lancaster

• Gość
01-10-2008, 09:38

piotrmos

• 21 / 6108
  • Użytkownik
01-10-2008, 17:55
Ja wpadłem dosłownie na 30 sekund :( jak chłopaki klikali na odgrodach, więc byłem tam tyle co nic. Ale i tak momentalnie dało się "ujrzeć" - dobre słowo :) -  zdecydowanie transparentny i trójwymiarowy sound ze swobodą, powietrzem. Nasz pociąg odsłuchowy jedzie dobrymi torami w dobrym kierunku :)

konto_usuniete

• 56 / 5631
  • Użytkownik
02-10-2008, 12:17
No i ja dorzucę swoje trzy grosze.

Ciekawa - bezkompromisowa konstrukcja. Tutaj "nie ma zmiłuj się" bo wszystko ukierunkowane jest na dźwięk :)
Teoretycznie basu nie powinno być bo zestaw Krzysztofa trudno sklasyfikować jako typową odgrodę.
Jednak ten bass był i w wielu nagraniach nie odczuwałem dyskomfortu, że jest jego za mało...... no może troszeczkę ale ja przecież jestem skażony grzechem pierworodnym - dźwiękiem basu z burczybasów. :-) Sprawę basu poprawiły Akumaszyny, które chwilowo pełniły funkcję dechy w odgrodzie.
Żałuję, że do tego celu nie mieliśmy jakiś Wilson Audio za kilkadziesiąt tysięcy zł. ;-)

Generalnie fajny i swobodny dźwięk. Nie ma tej dosłowności jak z Klipschy ale z pewnością może się podobać. Z tego co wiem, to konstrukcja obecnie jest w wersji "beta" i będzie rozbudowywana.

konto_usuniete

• 56 / 5631
  • Użytkownik
02-10-2008, 15:40
Wracając jeszcze do odsłuchiwanej podczas spotkania muzyki Nine Inch Nails to można ściągnąć (legalnie) płytę The Slip w różnych formatach - od mp3 po wave 24/96

http://dl.nin.com/theslip/signup

lancaster

• Gość
03-10-2008, 10:28
Panowie, wstępnie kolejny wtorek.
Wpiszcie sie czego byscie chcieli posluchac ? Moze Iwo przywiozlby Dynki 52SE ?
Mam info ze za jakis czas będa u nas gosciły odgrody jednego z  forumowych kolegow....w sumie to wypadaoby wstawic na Łąkową jakiś komplet odgrod lub hornow(alboe jedno i drugie:)) jako stale elementy.

iwok

• 169 / 6104
  • Aktywny użytkownik
03-10-2008, 10:58
Oczywiście - mogę przywieźć moje monitory.

lancaster

• Gość
03-10-2008, 11:18
Iwo, OK. w takim razie w nastepny wtorek suchamy Dynaudio 52SE....no ciekaw jestem :)

konto_usuniete

• 56 / 5631
  • Użytkownik
03-10-2008, 11:19
>> lancaster, 2008-10-03 11:18:17
Iwo, OK. w takim razie w nastepny wtorek suchamy Dynaudio 52SE....no ciekaw jestem :)

Z WTL-em czy icePower ?

lancaster

• Gość
03-10-2008, 11:22
Iwo...no wlasnie...w tej chwili na Ląkowej stoi WTL i GC...jakby nie byl klopt dla Ciebie to Ice Power mile widziane.
Dynaudio to slyszalem ze ile pradu dostaną - tyle wezmą :)

iwok

• 169 / 6104
  • Aktywny użytkownik
03-10-2008, 21:17
Jasne, to żaden kłopot - zabiorę ice`y.  To prawda, że dynki są bardzo prądożerne (i to chyba nie tylko 52se).  Jest tylko jeden problem: to są monitory ;-), podstawki które do nich zrobiłem ważą 70 kilo sztuka.  Ich transport nie to, że nie jest możliwy, ale będzie trudny.  Słuchanie monitorów postawionych na krzesłach,natomiast,  mija się z sensem.  W "naszym" Salonie chyba nie ma żadnych standów.  Macie Panowie jakiś pomysł? :-)