Wczoraj odbyly sie kolejne odsluchy....musze powiedzieć ze dla mnei zdecydowanie najciekawsze jak do tej pory(kilka rzeczy których nie sluchalem wczesniej)
Daniem glównym wieczoru byy odgrody Krzysztofa. Projekt jest oparty o konstrukcje zwrotnicy (będzie fota:)) JMLab Antea. Zdaje sie ze zastosowany gośnik sredniotonowy jest stosowany przez Focala w konstrukcach profesjonalnych....
Szczerze mowiac balem się bardzo ze z tego nie bedzie woggóle basu.....miaa być odgroda a tu stanal przede mną przyjazny robot....taki prototyp Anakina Skywalkera :)
Odgroda basowa ? No własnie brak odgrody :)
....właczamy muze i neimale zdziwienie, bo bas jakis tam jest....nawet próbowal schodzic nisko....choc oczywiście nieśmiertelna płyta Gustawa - UP Petwra Gabriela służąca do rozpacowywania cywilizacji pozaburczybasowych obnazyła braki w niskich zejściach.....ale rytm, werwa, czytelność....a nawet w wieksozści utworow ILOSC basu byla satysfakcjonująca - to już coś, biorac pod uwagę ze zwarcie akustyczne w tej konstrukcji występuje natychmiast :)
Serio, z takim basem maożna życ, choc nie zabija wolumenem. Bedą dodatkowe dechy to posuchamy....jestem bardzo ciekaw.
Dźwiek jak to z odgrody bardzo sobodny, przestrzenny, nie podbarwiony jakimiś obudowa-efektami i jak to z Focala szybki, dynamiczny, przejrzysty.....czasami zbyt ofensywny i przez to tym razem paradoksalnie nie do konca bezpośredni.
Jedna z lepszych plyt jakie sluzya odgrodzie wczoraj to bootleg NIN - sami rozumiecie ze o niedomaganiach motorycznych, dynamicznych czy basowych mowy nie bylo :)
W dalszej cześci spotkania przysuneliśmu do odgrod "skrzydełka" - stojące obok kolumny....bas naturalnie nabrał wiekszej odWAGI - i myślę że przy odpowiednim profilu konstrukcji zejscie w rejony 40Hz w pomieszczeniu nie bedzie najmniejszym kłopotem. Mam na mysli czytelny, naturalny bas - z instrumentu :)
Fotki przedstawiaja konstrukcje, zwrotnicę....wlasnie konstrukcja na której sa przymocowane głosniki est wykonanna z mdf i w sumei ma ona sluzyć jako stelarz do glośnikow odczas gdy sama odgroda ma być oddzielona mechanicznei od drgań driverow.
To tak technicznie, za kilka godzin skrtobnę cos o wrazeniach...a byy niezle :)
\'Wiadomo, ze taki a taki pomysl jest nie
do zrealizowania. Ale zyje sobie jakis
nieuk, ktory o tym nie wie. I on wlasnie
dokonuje tego wynalazku.\'