Audiohobby.pl

Vistaon B200 aplikacje, modyfikacje

fakamada

• 1066 / 5607
  • Ekspert
19-06-2012, 10:10
Mi się zawsze podobała ta konstrukcja. Podwójna TL. Różne długości tuneli wykasowują wzajemnie większość rezonansów. No i nie trzeba kompensować basu.

fakamada

• 1066 / 5607
  • Ekspert
19-06-2012, 10:12

nookie736

• 39 / 6094
  • Użytkownik
19-06-2012, 15:32
a co powiecie na projekt Pentaton BB??

http://www.visaton.de/de/bauvorschlaege/breitband/pentatonbb/index.html

W Niemczech zbiera nad wyraz pochlebne opinie, wedlug wielu to najlepsza kolumna z B200 w ofercie Visatona. Dodam tylko ze jej konstruktor Martin Kiesel, opracowal zmodyfikowana wersje zwrotnicy, zmniejszajaca efektywnosc do okolo 90db, za to obniazjaca pasmo przenoszenia do 25Hz -10db. Wiecej na ten tamat tutaj: http://www.visaton.de/vb/showpost.php?p=327141&postcount=70

Strasznie sie napalilem na ten projekt i gdyby nie fakt ze mam w kolejce kilka innych audiofilskich zabawek do zakupu, przemilcze fakt posiadania 8 par kolumn, bylby to niewatpliwie kolejny projekt w najblizszej przyszlosci.

Lautsprechershop.de oferuje je najtaniej, 433 euro od sztuki bez obudowy, transport do Polski nie stanowi problemu, dla porownania na ebayu handlarze wolaja 1199 euro od pary, czyli ponad 300 euro wiecej.

Jezeli chodzi o ich dzwiek to graja bardzo bardzo dynamicznie i z niesamowita wrecz scena, jeden z uzytkownikow napisal ze po wlaczeniu muzyki, akustyka pomieszczenia zmienia sie na subatomowym poziomie, cokolwiek by to mialo znaczyc, najwyrazniej koledze sie spodobalo :)

Jako uzupelnienie systemu, Martin Kiesel proponuje uzupelnienie ich subwooferami Visaton Grand Orgue, oczywiscie w formie czystych subow bez sredniotonowcow. Zasilanie aktywne rozumie sie oczywiscie samo przez sie...

nookie736

• 39 / 6094
  • Użytkownik
19-06-2012, 15:36
Zobaczcie jeszcze jak tutaj ktos pojechal po bandzie: http://www.visaton.de/vb/showthread.php?t=22784

Pentatony x 2 :)))

almagra

• 11519 / 5758
  • Ekspert
19-06-2012, 15:52
Czyli spieprzenie tego co w fullrangu jest plusem,czyli punktowości źródła.Ale można za to po włączeniu szeregowym sterować z OTLa lampowego.Podejrzewam,że zagra brzmieniowo ładnie z zerową stereofonią,jak elektrostaty.

almagra

• 11519 / 5758
  • Ekspert
19-06-2012, 15:59
Nie ma bowiem możliwości,aby wszystkie elementy składowe takiego systemu zagrały w fazie w całym zakresie częstotliwości i amplitud!!!

nookie736

• 39 / 6094
  • Użytkownik
19-06-2012, 18:16
Jezeli chodzi o zgranie fazowe oryginalnych pentatonow to autor pisze ze testowal okolo 50 roznych wariacji zwrotnic z high passem, w zadnej nie udalo sie utrzymac idelanego zgrania fazy w kompletnym pasmie przenoszenia. Autor projektu twierdzi ze w wypadku pentatonow sprawa ma sie inaczej niz z wypadku standardowych konstrukcji 3 droznych w ktorych zgranie fazowe ma byc zachowane na 1-2 oktaw, reszta nie ma jego zdaniem wiekszego znaczenia. W wypadku pentatonow zgranie fazowe musi byc idealne we wszystkich oktawach, a cos takiego trudno uzyskac dajac highpass na b200...cytuje:

"..Die "Schwäche" der Pentaton hat mehrere Gründe: Ich hatte gefühlte 50 Weichenversionen mit Hochpässen aller Arten vor dem B 200, selbst nur als Sperrkreis oder weiß der Teufel was. Bei keiner konnte ich eine korrekte Phasenlage über den kompletten Frequenzbereich aufrecht erhalten. Das ist was anderes als bei einer "normalen" 3-Wege Box. Da muss die Phase halt über 1-2 Oktaven einigermaßen passen, was drumrum passiert juckt nicht mehr. Bei der Pentaton muss die Phase von 5 Treibern über fast den kompletten Hörbereich einigermaßen identisch sein. Das hat mit einem Hochpass nicht wirklich gut funktioniert. .."

co do tych wynalazkow z ostatniego watku to przerost formy nad trescia, nie podoba mi sie absolutnie taki pomysl, ale szacunek dla Boba Budowniczego za naklad pracy, materialow i pieniedzy...

Przy najblizszej mojej wizycie za Odra mam zamiar umowic sie w Visatonie na odsluch pentatonow...

abuq1

• 51 / 6105
  • Użytkownik
20-06-2012, 07:39
U mnie już graja pentatony.
Popełniłem je czekając na forumowy projekt tubowy ;]
Sprawdzałem również wersję tzw "plus" z obniżoną efektywnością i high passem na b200 i wypadło to moim zdaniem fatalnie w porównania do zwykłej wersji, okrojona dynamika i słychać wyraźnie brak pełnego zgrania fazowego.
Obudowy mocno testowe w tej chwili, ale po tym co usłyszałem zdecyduję się wersje docelową.

a_men

• 746 / 6100
  • Ekspert
20-06-2012, 08:02
Brawo!
Też myślałem o Pentatonie, ale bałem się problemów z fazą.
Widzę, że twój B200 ma stożek. Bardzo dobrze:)

nookie736

• 39 / 6094
  • Użytkownik
20-06-2012, 10:00
kolego abug1 nawet nie wiesz jak bardzo chcialbym wprosic sie do Ciebie na odsluch :)))))))))))) napisz troche wiecej z czym to u Ciebie gra i przedewszystkim jak sie broni w porownaniu do innych konstrukcji. Mnie przedewszystkim interesuje to jak sobie radzi nie filtrowany b200. Sluchalem go tylko w NOBOXIE i bylo super, jednak tam jest zwrotnica a tutaj nic...jak sobie radzi b200 w takiej aplikacji???

almagra

• 11519 / 5758
  • Ekspert
20-06-2012, 11:33
Aby narząd słuchu mógł stworzyć oszustwo zwane stereofonią muszą być punktowe źródła dźwięku,nie słupki,nie płaszczyzny.Poza tym nie może być tak,że poszczególne elementy składowe tych źródeł nie są skorelowane fazowo.No ja już lepiej tego wytłumaczyć nie mogę...Im więcej membranek tym gorzej dla stereofonii.O ile mnożenie membranek ze względu na pasmo przenoszenia ma jakieś wytłumaczenie,to mnożenie takich samych membranek jest piramidalnym absurdem.Gówno do kwadratu!

abuq1

• 51 / 6105
  • Użytkownik
20-06-2012, 13:09
>> almagra, 2012-06-20 11:33:31
"Aby narząd słuchu mógł stworzyć oszustwo zwane stereofonią muszą być punktowe źródła dźwięku,nie słupki,nie płaszczyzny.Poza tym nie może być tak,że poszczególne elementy składowe tych źródeł nie są skorelowane fazowo.No ja już lepiej tego wytłumaczyć nie mogę...Im więcej membranek tym gorzej dla stereofonii.O ile mnożenie membranek ze względu na pasmo przenoszenia ma jakieś wytłumaczenie,to mnożenie takich samych membranek jest piramidalnym absurdem.Gówno do kwadratu!"

Konstrukcja pentatonów w dużej mierze opiera się na punktowym źródle dźwięku jakim są niewątpliwie B200. Przyjrzyj się proszę konstrukcji zwrotnicy, 6-ohmowy B200  i dwie 16-ohmowe pary bg20 wyrównujące od dołu wznoszącą charakterystykę niefiltrowanego B200, który w tym układzie wiedzie pierwsze skrzypce i gra zdecydowanie najgłośniej z całej piątki.  Jest to układ symetryczny (jak w d\'Apollito). Stosuje się go głównie dla uzyskania punktowego żródła dzwięku, ale również dla zawężenia kąta rozpraszania w płaszczyźnie pionowej(góra-dół), co powoduje zmniejszenie odbić od sufitu i podłogi.
Fazowo głośniki zgrane są ze sobą idealnie, stąd zakrzywienie frontu a\'la Wing dla zrównania odległości wszystkich głośników od słuchacza, ale wiadomo sweetspot jest dość wąski.
Nie ma zresztą co teoretyzować, tylko posłuchać i moim zdaniem pozycjonowanie źródeł pozornych w przestrzeni oraz scena są fenomenalne.

abuq1

• 51 / 6105
  • Użytkownik
20-06-2012, 13:58

Nookie736, nie mówię nie dla odsłuchu u mnie ;]
Mój zestaw:
źródło - squeezebox,
DAC - modyfikowany Denon DCD S10
wzmacniacz - Denon PMA 2000 oraz od wczoraj doszedł Single Ended z lampą końcową E80L, całe 2,5W ;]
Pentatony to przede wszystkim wielka dynamika makro i micro. Mogą grać cicho i ukazywać masę szczegółów nagrań, natomiast zjawisko kompresji dźwięku i ostrości nie jest im znane nawet przy głośnym słuchaniu, robi to wrażenie ;] Wychylenie membran bardzo niewielkie.
Ogólnie brzmienie pentatonów ma taki sam charakter jak pojedyńczych B200, fajna barwa z dołożoną dawką szczegółowości i dynamiki.
Miałem konstrukcję na wzór noBoxa, b200 z taką samą zwrotnicą, lecz zamiast bg40 na dole były alphardy magnum15, napędzane i filtrowane aktywnie. Zwrotnica zabiera B200 szczegółowości i dynamiki, sprawdziłem to ponownie na pentatonach, lutując zwrotnicę w wersji \'Plus".
Do innych konstrukcji porównam jak zabiorę je do brata, w tej chwili jedynie zjadły moje DIY na seasach, które uważam za udane kolumny.

almagra

• 11519 / 5758
  • Ekspert
20-06-2012, 14:30
Nie ma opcji,że dwa jednakowe głośniki umieszczone w jednakowej odległości od słuchacza zagrają w fazie.To pobożne życzenie dyletanta.My się nie rozumiemy.

abuq1

• 51 / 6105
  • Użytkownik
20-06-2012, 14:57
Życzenia, życzeniami, wiem co słyszę.
Testuję w tej chwili lampkę SE i ...
Udało się, jest absolutne 3D, kolumn nie ma, scena dwa razy szersza niż ustawienie kolumn, głębokość co najważniejsze, dorównuje szerokości.
Nie rozumiem trochę Twojego negatywnego nastawienia do tej konstrukcji, ale nie obawiaj się, nikt Cię nie zmusi do jej zbudowania ;]
Ja wracam słuchać, bo naprawdę wielką mam z tego frajdę.