Audiohobby.pl

FORUMOWE KOLUMNY

mordensiur

• 934 / 6021
  • Ekspert
03-02-2009, 17:15
Można dać szmacianą wersję na górę jak ktoś ma uczulenie na alu:) Troels ostatnio połączył Ca18 z 22taf/g  -więc z CA22 też nie powinno być problemów z podziałem

yolaos

• 605 / 6103
  • Ekspert
03-02-2009, 17:42
Dopiero teraz dotarłem do tego tematu, fajny pomysł , ale niestety taki projekt jest skazany na niepowodzenie z prostego względu bedzie PRZYPADKOWY, dzwięk tych kolumn będzie odzwieciedleniem co najwyżej brzmienia głośników w nich zastosowanych ,zeby stało sie inaczej należało by mieć kilkanascie głośników wiadro części i spotykać się w jakimś miejscu i szukać brzmienia, każdy z nas wpadnie do sklepu posłucha kilka kolumn i będzie kręcił nosem, a tu trzeba czegoś innego zeby nie powedzieć wyjątkowego, dlatego proponuje głośnik szerokopasmowy jako najprostrze rozwiązanie, a zarazem tanie, które możemy przypiąć do naszego zestawu kiedy znudzimy się słuchaniem zwrotnicy.

konto_usuniete

• 0 / 5622
  • Nowy użytkownik
03-02-2009, 18:11
Yolaos

Z calym szacunkiem , ale Twoja propozycja rowniez nie jest uniwersalna. Sporo osob jednak nie "trawi" brzmienia szerokopasmowek - sam sie do nich zaliczam.

Mysle  , jakis wspolny , forumowy projekt to jednak utopia. Kazdy ma inne upodobania , inne gusta . Tak jak nie ma wsrod fabrycznych kolumn zestawow, ktore zadowolily by wszystkich ( a przynajmniej wiekszosc ), tak i wsrod konstrukcji DIY rowniez nie ma na to wiekszych szans.

IMO wyjsciem jest zamieszczenie kilku roznych , niezaleznych od siebie projektow  , moze zorganizowanie jakis wspolnych odsluchow , na podstawie ktorych wyklarowal by sie jakis w miare spojny opis brzmienia .

WaldeK

yolaos

• 605 / 6103
  • Ekspert
03-02-2009, 18:19
Waldek
Właśnie dlatego zeby nie było utopijne proponuje szerokopasmówke i twierdze ze takie rozwiązanie moze nam stworzyć inny świat muzyki niż ten co znamy do tej pory, oczywiście nie każdy w to wejdzie , ale przynajmniej bedzie wiadomo czego szukamy-CZEGOŚ INNEGO
pozdrawiam

lancaster

• Gość
03-02-2009, 18:43
yolaos, "pech" chce ze dobra szerokopasmowka lubi kosztować....no i co tu duzo mowic wbrew pozorom nie jest w aplikacji prosta, łatwa i przyjemna....za to moim zdaniem spisuje sie niejednokrotnie i pod wieloma wzgledami lepiej od nawet bardzo zeewansowanych konstrukcji wielodrożnych.
Tak jak Waldek naipsal...wiele osob po prostu lubi/przyzwyczajonych jest do kolumny wielodroznej....opcja na 22cm seasie i alu 27 jest uwazam bardzo dobra.
Obawiam sie czy bedzie to mialo szanse na srednicę i jej swobodę na poziomie dobrego fullrange ale za to jest to pomysł "bezpieczniejszy " - wiadomo czego mozna oczekiwac.
a mozna sporo moim zdaniem

Innym rozwiazanem nad ktorym obecnie pracuje sztab uczonych jest maly(np10cm) fullrange ładnie radzacy sobie z gorą pasma(zwrotnica zawsze niestety pozbawia dxwiek naturalności - dodajac cechy "wlasne"...ale tez czesto jest "zlem koniecznym" - bilansując)
W kazdym razie dajemy na gorę fullrange w tubie tractrix a na dół wooferek 15 cali(OB) -podział 300-500Hz.
 Bardzo prosze :)

misiomor

• 2094 / 6105
  • Ekspert
03-02-2009, 18:52
Nie wiem czy powinienem wypowiadac się w tym wątku jako że na razie raczej nie dam rady uczestniczyć w projekcie, tym niemniej może będę w stanie coś wnieść do wątku:

- Jarek zauważył że warto przeanalizować co się sprzedaje. I tutaj od razu jest argument za odrzuceniem szerokopasmowca. Takie rzeczy podobają się głównie zmanierowanym audiofilom, ludzie z zewnątrz takie brzmienie odrzucą od razu mając do wyboru choćby tylko poprawnie brzmiącego wielodrożniaka. Nieprawdą jest że szerokopasmowce nie wymagają strojenia zwrotnicy - brak filtru to tylko jeden z możliwych przypadków, a może jakieś kształtowanie SPL filtrem dałoby lepsze rezultaty? Zwłaszcza że szerokopasmowce potrafią mieć naprawdę poszarpane SPL z podbitymi niektórymi zakresami, nie mówiąc już o problemach z basem.

- Wysokoefektywne dwie drogi wyglądają na najlepszy kompromis w sensie skomplikowania konstrukcji. CA22RNY wygląda dobrze do takiej konstrukcji a jezeli sam miałbym robić coś takiego to nie wiem czy nie wolałbym Aurum Cantus\'a AC-180F1 (mam już nawet pomysł na budę pod niego, łącznie z rozwiązaniem problemu podfrezowania pod kosz ze ścięciami).

- Gwizdek - zupełnie nie wiem dlaczego nie zastosować 27TBCD/GB-DXT. Są już na sieci projekty z gotowymi filtrami, kompensujacymi jego kształt SPL i spokojnie można osiągać efektywności na poziomie 87-88dB z płaskim SPL a wyższe przy minimalnie osłabionej najwyższej oktawie. Do tego będzie ona naprawdę nieźle rozpraszana co daje pewną innowacyjność względem większości kolumn na rynku. Problemem może być brak tekstylnej alternatywy dla ortodoksyjnych anty-metalowców.

- można opracować zwrotnicę w kilku wariantach kompensacji baffle step i nawet pożyczać sobie nawzajem gotowe zwrotki celem odsłuchowych porównań. Podwójne terminale i zwrotka chwilowo na zewnątrz jeszcze nikomu nie zaszkodziły.

- wspólny projekt ma taką zaletę że mogą przy nim współpracować fachowcy z różnych dziedzin. W ten sposób można pozwolić sobie na technologie normalnie dla wielu niedostępne - np. CNC. Jedno wklepywanie kształtek w kompa i jedno zamówienie pozwoliłoby zredukować koszty. Z drugiej strony fachowcy od CNC mogliby mieć zrobione pomiary i symulacje zwrotnicy jeżeli akurat słabiej się na tym wyznają.

lancaster

• Gość
03-02-2009, 18:55
w razie czego formatki cnc mogę zorganizowac to takiego zamówienia.
Przydalby sie też stolarz(najlepiej z cnc :)) forumowy.
...tylko taki....no ....ten tego....terminowy.

lancaster

• Gość
03-02-2009, 19:00
Misiomor, co do 27TBFC/G wiem ze jest już pewnie na nim więcej projektów niż sztuk tego drivera Seas wyprodukował, ale to nadal nie zmienia ze jest ciezki do pobicia(jak dla mnie)
Gwizdek ktry wkleileś wymaga wiecej zachodu a nie wiem czy ma jakaolwiek przewagę tą fatygę usprawiedliwiajacą - poza nowym doświadczeniem.

...ale w sumie jak sie po sieci rozejrzec to robil ktoś juz projerkt na 22RNY+27TBFC/G ?

misiomor

• 2094 / 6105
  • Ekspert
03-02-2009, 19:05
Jeżeli konstrukcja miałaby być wysokoefektywna - oznacza to sporawą budę, pewnie wolnostojącą. A żeby coś takiego zrobić solidnie - potrzebna jest kratownica, wewnętrzne przegrody itd.

Stolarz za coś takiego będzie musiał sobie odpowiednio policzyć, myślę że poniżej 1500 - 2000PLN za parę nie ma nawet co marzyć. Dlatego wydaje mi się że zamówienie CNC samych desek może sprawić że projekt znalazłby się w zasięgu znacznie większej ilości osób.

lancaster

• Gość
03-02-2009, 19:08
Przy zastosowaniu Seasa z okraglym koszem cnc jest niepotrzebne. Wystarczy frezarka z cyrklem.

misiomor

• 2094 / 6105
  • Ekspert
03-02-2009, 19:13
27TBCD/GB-DXT - ma taką przewagę że pod kątem 30 stopni traci tylko 2dB all the way up to 20k (sorry za lengłydż ale nie mogłem się opanować - nie przychodzi mi do głowy polski termin równie dobry i zwięzły).

Kształt filtru elektrycznego wypłaszczającego SPL będzie oznaczał "wpompowywanie" w pomieszczenie większej mocy na samej górze niż dla kilku kHz. Niektórzy próbują osiągać coś takiego dając jakieś małe, tanie gwizdki z tyłu bądź na górze kolumny. A tu mamy coś podobnego za darmo i bez rezygnacji z punktowości źródła dźwięku na dodatek.

Nie muszę chyba wspominać o tym że w okolicach 2k gwizdek zostanie odciążony od wychyleń i mocy termicznej a także będą równiejsze charakterystyki pod kątem.

misiomor

• 2094 / 6105
  • Ekspert
03-02-2009, 19:13
CNC - chodziło mi o wewnętrzną kratownicę.

utopia

• 209 / 5820
  • Aktywny użytkownik
03-02-2009, 19:20
moge zrobic projekt kolumny w 3d i 2d do zlecenia na cnc

lancaster

• Gość
03-02-2009, 19:20
Kratownica na cnc to juz kaska konkretna niestety.
Mysle ze jesli to ma wogle ruszyc jako projekt to taie extra bajery załóżmy jako opcję.
Mozna też usztywnic obudowe klasycznie wklejając przekładki/pólki z mdf.
RNY+ 27tbfc/g ma realna szanse mec ok 90dB/8ohm.